Berlingske Business

Boom i antallet af sager om konkurskarantæne

Politiet kigger på kollaps i OW Bunker
OW Bunkers tidligere hovedkontor i Nørresundby ved Aalborg. Foto: Henning Bagger. Foto:

Alene det seneste år har der været flere end 500 sager om konkurskarantæne ved domstolene, hvor folk risikerer at blive frakendt retten til at drive og lede virksomhed. Karantæneramte personer opføres i et register, men det er lukket for offentligheden. Plesner-kurator Pernille Bigaard kritiserer hemmelighedskræmmeriet.

Det er ikke kun i konkursboet efter børs­giganten OW Bunker, at konkursadvokaterne beskæftiger sig med, om en ledelse skal have konkurskarantæne. Antallet af retssager om konkurskarantæne er steget eksplosivt i Danmark, siden de nye regler om, at personer kan frakendes retten til at drive og lede virksomhed, trådte i kraft i begyndelsen af 2014. Alene det seneste år var der flere end 500 sager i Sø- og Handelsretten i København om karantæne, og det er langt mere end forventet, skriver Økonomisk Ugebrev.

»Vi har det seneste år haft over 500 sager om konkurskarantæne, så vi har haft travlt med den type sager. Vi har fået tilført flere ressourcer for at kunne klare de mange sager,« siger præsidenten for Sø- og Handelsretten Henrik Rothe til ugebrevet, som har gennemgået rettens oversigter over idømte konkurskarantæner og når frem til, at der stort set har været domfældelser hver dag .

11BUSBagmandspolitiet-skal-.jpg

Den hektiske aktivitet i Sø- og Handelsretten skyldes, at kuratorer i konkursboer indberetter sager til skifteretten med anbefaling om konkurskarantæne, hvis der er klare tegn på uregelmæssigheder, eksempelvis i form af overtrædelser af årsregnskabsloven, selskabsloven eller bogføringsloven.

En typisk sag drejer sig om regnskabs­materiale eller aktiver, der er bortkommet op til eller efter konkursen. Økonomisk Ugebrev citerer fra en konkret sag, hvor Ples­ner-partner Pernille Bigaard var kurator og havde krævet konkurskarantæne.

Af dommen fremgår det, at »der som anført af kurator er sket overtrædelse af bogføringslovens regler, at selskabets midler er brugt til formål uvedkommende for selskabet, og at selskabet har undladt korrekte indberetninger og afregning til Skat vedrørende såvel skat som moms«.

Af en anden dom om konkurskarantæne fremgår det, at »selskabet havde været involveret i kædesvig og udbetalinger af sorte lønninger, at betalinger, som skulle være tilgået selskabet, var gået til tredjemand, at direktørens pligter til bogføring, opbevaring af regnskabsmateriale m.m. er tilsidesat, og at kreditorerne, herunder Skat, derved havde lidt ikke ubetydelige tab«.

OW

Personer, som idømmes konkurskarantæne, bliver opført i et register hos Erhvervsstyrelsen. Registeret er ikke åbent for offentligheden, og Plesner-kurator Pernille Bigaard er ifølge Økonomisk Ugebrev kritisk over for hemmelighedskræmmeriet:

»Det er mig en gåde, at det er lukket. Hvis en restaurant får en sur smiley, kan man se det i restaurantens vindue. Og det går hårdt ud over dem. Hvis et medie eller en advokat får en påtale i Pressenævnet eller Advokatnævnet, bliver det offentliggjort med navn på. Hvorfor skal man beskytte folk, der smider deres regnskaber væk eller det, der er værre? Fremtidige kreditorer kan ikke blive advaret, som det er i dag,« siger hun til ugebrevet.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen