Berlingske Business

Behov for akut kredithjælp til bilforhandlere

Mange bilforhandlere er presset af bankerne og strammere betalings-betingelser fra bilfabrikkerne. Ny mulighed for virksomhedspant i brugte biler kan redde dem.

Mange af Danmarks 1100 bil-forhandlere er nu så hårdt ramt af bankernes kreditstramning og skærpede leveringsbetingelser fra bilfabrikkerne, at de behøver hjælp fra politikerne til at få bedre kreditvilkår.

Derfor foreslår Finans og Leasing, der er organisation for leasingselskaberne og Dansk Automobilforhandlerforening, at politikerne hurtigt kommer branchen til undsætning ved at åbne mulighed for, at der kan gives banker og andre finansieringskilder adgang til at udtage virksomhedspant i forhandlernes bugnende lagre af brugte biler.

Ved at åbne for, at bankerne og andre kan tage virksomhedspant i brugtbils-lageret, kan bilforhandlerne stille større sikkerhed i banken. I dag kan bankerne kun udtage virksomhedspant i nye biler.

Ved at give bilforhandlerne bedre kreditvilkår, kan staten samtidig gardere sig mod at miste bilafgifter, som bilforhandlere, der går fallit, har opkrævet for det offentlige.

Virksomhedspant er et generelt pant i en virksomheds aktiver. Muligheden for at lave virksomhedspant trådte i kraft i 2006, men netop brugte biler blev undtaget fra ordningen.

»Det vil helt klart være en håndsrækning til bilforhandlerne at åbne for virksomhedspant i brugte biler i den nuværende situation,« siger direktør Christian Brandt fra Finans og Leasing, der er interesseorganisation for leasing og factoringselskaber.

Han bakkes op af direktør Preben Kjær fra Danmarks Automobilforhandlingerforening.

»Mange af vore medlemmer mærker, at bankerne strammer op. Samtidig begynder bilfabrikkerne nu også at stille krav om hurtigere betaling. Derfor er der brug for at give bilforhandlerne mulighed for bedre kreditvilkår, og det kan ske ved at åbne for virksomhedspant i de brugte biler,« siger Preben Kjær.

Justitsministeriet har hidtil vægret ved at tillade virksomhedspant i brugte biler, fordi forbrugere for en del år siden oplevede, at der i nogle tilfælde var såkaldt ”skjult gæld” i biler, som de havde købt af brugtvognsforhandlere. Derfor indførtes en såkaldt bilbog, som administreres af Århus Ret og hvor købere kan se om der taget pant i den bil, de har købt.

»Men det er absolut teknisk muligt forsat at sikre forbrugerne, at de køber brugte biler uden pant. Det kræver blot, at bankerne og andre, der udtager virksomhedspant, accepterer, at pantet i bilforhandlernes brugte biler ophæves, når bilen er solgt,« siger direktør Christian Brandt, i Finans og Leasing.

Adm. direktør Preben Kjær i Danmarks Automobilforhandler forening vurderer, at landets 600 nybilsforhandlere, hvoraf de fleste også sælger brugte biler, reduceres til 400 til 450 i løbet af de kommende år som følge af dårlige konjunkturer og strukturudviklingen i branchen.

»I øjeblikket oplever vi, at mange bilforhandlere reducerer aktiviteterne. De fleste vil overleve alligevel, fordi danskerne heldigvis prioriterer bilen højt i deres forbrug. Men bilforhandlerne har brug for hjælp nu, hvor bankerne og leverandører strammer vilkårene,« tilføjer han.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen