Berlingske Business
16:08Orphazyme starter studie med middel mod sjælden muskelsvindsygdom

»Arrogant« og »hånlig«: Hård kritik af ministersvar om Havari­kommissionen

Billede
Den nye transportminister, Ole Birk Olesen (LA), skal nu også i lukket samråd om Havari-kommissionen. Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Den nyudnævnte transportminister Ole Birk Olesen (LA) får hård kritik af en stribe transport­ordførere i sagen om ballade i statens sikkerhedsvagthund Havarikommissionen. Enhedslisten kalder nu Ole Birk Olesen i et lukket samråd om sagen.

Allerede i sin første uge som transportminister har Ole Birk Olesen (LA) lagt sig ud med en stribe transport­ordførere i Folketinget.

Efter blot to dage på posten skulle Ole Birk Olesen den 30. november svare på spørgsmål i Folketingssalen. Blandt andet om han har tillid til ledelsen af Havarikommissionen efter en række afsløringer af kaotiske forhold i statens uafhængige sikkerhedsvagthund. Og ifølge en stribe transport­ordførere slap Ole Birk Olesen særdeles uheldigt fra sin ilddåb i folketingssalen som minister.

»Det virker som om, at han har et meget tilbagelænet forhold til fly- og togsikkerhed. I stedet brugte han tid på at være hånlig over for de her mennesker, som påpeger mulige problemer for tog- og flysikkerheden. Jeg må sige, at jeg var overrasket over hans måde at svare på,« siger transportordfører Rasmus Prehn (S), der havde stillet spørgsmålet til Ole Birk Olesen.

Samme oplevelse havde transportordfører Henning Hyllested fra Enhedslisten:

»Han indtog en meget arrogant holdning til de her alvorlige problemer. Anklagepunkterne er så alvorlige, at han bliver nødt til at tage det mere alvorligt,« siger Henning Hyllested, der nu vil indkalde Ole Birk Olesen i et lukket samråd om sagen.

»Hvis man nu skal være meget venlig, så kan man godt forstå, at man som ny minister kan have svært ved at sætte sig ind i sagerne. Derfor får han nu en ny chance på et lukket samråd uden kameraer,« tilføjer Henning Hyllested.

Billede

Anledningen til spørgsmålene til Ole Birk Olesen er en række artikler i Berlingske Business om Havarikommissionen.

Berlingske Business har de seneste uger beskrevet, hvordan en rapport fra kommissionen om et toguheld i Vejle er blevet stærkt forsinket i kølvandet på skarp kritik fra DSB. Sagen har fået flere til at så tvivl om kommissionens uafhængighed. Samtidig har Berlingske Business afdækket, hvordan intern uenighed om omfanget af anbefalinger fra Havarikommissionen til fly- og togselskaber har været en medvirkende årsag til voldsomme interne problemer i Havarikommissionen. Ifølge medarbejdere fjernede chef Martin Puggaard sikkerheds-anbefalinger fra havarirapporter til skade for tog- og flysikkerheden.

»Jeg synes ikke, at det er Berlingske, der skal vurdere tog- og flysikkerheden i Danmark. Det må være fagpersoner, der har særlig indsigt i de tekniske forhold. Som eksempel kan jeg her nævne det særlige peer review, som Europa-Kommissionen foretog i 2015 vedrørende luftfartsdelen af Havarikommissionen. Reviewet er grundlæggende positivt, og blandt andet fremhæves Havarikommissionens evner til at løse problemerne løbende,« sagde Ole Birk Olesen blandt andet som et svar på kritikken i Folketingets spørgetime.

Hans Christian Schmidt

Fire fyringer – tre retssager

Martin Puggaard har, siden han blev chef for Havarikommissionen i 2011, afskediget fire erfarne havariinspektører for samarbejdsproblemer, uegnethed og illoyalitet. Tre af sagerne endte i retten, hvor to af de fyrede inspektører har fået rettens ord for, at deres fyringer var uberettigede. Alle tre sager er nu anket til landsretten.

Netop de sager fremhævede transport­minister Ole Birk Olesen, da Rasmus Prehn i folketingssalen spurgte ind til uenighederne internt i Havarikommissionen:

»Det er to faglige personer, der har en uenighed. Og jeg går ud fra, at det er en af de personer, der nu fører ansættelsesretlig sag mod Havarikommissionen for fyring. En sag, der behandles ved domstolene. Hvorunder man må formode, at den fyrede medarbejder måske har en interesse i at sætte sin tidligere arbejdsgiver i et dårligt lys. Det skal selvfølgelig tages alvorligt. Men som jeg sagde tidligere til Rasmus Prehn er der peer reviews af fagligt relevante personer og organisationer af Havarikommissionen. Og jeg har større tillid til det end til det, der kommer frem i artikler i Berlingske på baggrund af en ansættelsesretlig sag ved domstolene,« lød det blandt andet fra Ole Birk Olesen.

26BUS20011008-111013-6-1551.jpg

»Det er vildt overraskende, at han ikke tager det mere alvorligt. Han bruger mere tid på at svine Berlingske og tidligere medarbejdere til end på at være ansvarlig minister. Det er nogle meget alvorlige sager, og der ville jeg, navnlig som ny minister, tage det mere alvorligt og sørge for, at det bliver undersøgt i dybden. Jeg kommer til at følge op og kræve svar i denne sag,« siger Rasmus Prehn (S).

Partsindlæg

I et skriftligt svar til Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen har Ole Birk Olesen dog lovet, at han »agter at spørge Havarikommissionen om årsagerne til den lange sagsbehandlingstid« i sagen om uheldet i Vejle. Ved samme lejlighed afviser Ole Birk Olesen at kommentere de interne problemer i Havarikommissionen:

»Da det er verserende sager ved domstolene, kan jeg ikke kommentere nærmere herpå ud over at konstatere, at der i artiklerne i høj grad er tale om partsindlæg fra de pågældende.«

Et svar, der langtfra stiller Kim Christiansen tilfreds:

»Det er et rigtigt afværgesvar, hvor han ikke tager ansvar for noget som helst. Det er tydeligvis et svar skrevet af embedsmænd. Og det er svært at se, at der er kommet en ny minister på posten,« siger Kim Christansen (DF).

Mandag - Martin Puggaard

Transportordfører Andreas Steenbjerg fra de Radikale bakker op om Enhedslistens krav om et lukket samråd:

»Jeg føler, at jeg har behov for at kommet spadestik dybere i sagen, end de her svar giver. Det er nogle alvorlige anklager, og det kunne være, at Ole Birk Olesen kunne forklare det bedre på et lukket samråd.«

Berlingske Business har forgæves forsøgt at få Ole Birk Olesen til at uddybe besvarelserne.

0 Kommentarer

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Business Direct Sponseret Se alle

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Sponseret

Efter et meget langt opsving på aktiemarkederne kan man næppe forvente, at den høje indtjening i de børsnoterede selskaber bliver ved med at fortsætte. Priserne på aktier er nu så høje, at de er på ni...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen