Berlingske Business

Arbejdstilsynet kræver handling nu af Havari-kommissionen

Billede
Chefen for Havarikommissionen, Martin Puggaard, erkender udfordringer med arbejdsmiljøet. Foto:

Ansatte i Havarikommissionen lider under »psykisk voldtægt«, stressrelateret psoriasis, grådlabilitet og søvnproblemer, viser ny afgørelse fra Arbejdstilsynet, som udsteder et nyt påbud til Havarikommissionen.

Statens kriseramte sikkerhedsvagthund, Havarikommissionen, har fået et nyt påbud fra Arbejdstilsynet om at søge ekstern hjælp til at få undersøgt det psykiske arbejdsmiljø. Alene i år har to medarbejdere meldt sig langtidssyge på grund af det psykiske arbejdsmiljø, og flere ansatte klager over, at de føler sig »kørt på«, forfulgt og »psykisk voldtaget« af ledelsen.

Havarikommissionen er en lille arbejdsplads med 11 ansatte inklusive ledelsen, og den har været gal med arbejdsmiljøet i årevis.

Arbejdstilsynet var på et nyt uanmeldt besøg i september og har nu påbudt virksomheden at hyre en autoriseret rådgivningsvirksomhed, som skal undersøge forholdene, fremgår det af en afgørelse fra 12. december.

»Virksomheden påbydes at undersøge det psykiske arbejdsmiljø i Havarikommissionen, herunder om der forekommer mobning. Undersøgelsen skal gøre det muligt at konstatere, om arbejdsmiljøforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige,« skriver Arbejdstilsynet i afgørelsen.

Billede

»Virksomheden påbydes at bruge en autoriseret rådgivningsvirksomhed på arbejdsmiljø­området til at foretage undersøgelsen af arbejdsmiljøforholdene i virksomheden for at afdække, om der er problemer i det psykiske arbejdsmiljø,« fremgår det videre.

De glade og de knap så glade ansatte

Ifølge begrundelserne for påbuddet klager flere ansatte over, de ikke bliver taget alvorligt, bliver talt ned til, fejet af og hånet af ledelsen i andres nærvær.

18BUSMartin-Puggaard-142326.jpg

Det dårlige psykiske arbejdsmiljø har alvorlige konsekvenser i form af psykisk betinget psoriasis og behandlingskrævende eksem, grådlabilitet og søvnproblemer, fremgår det endvidere. Havarikommissionen har også tidligere fået påbud om at søge hjælpe hos eksterne konsulenter, uden at dette tilsyneladende har rettet op på tingene.

Havarikommissionens chef Martin Puggaard har siden sin tiltræden i 2011 fyret i alt fire havariinspektører, hvoraf tre kører retssager for uberettiget afskedigelse. Under retssagerne er der kommet en række oplysninger frem om ringe arbejdsmiljø. Et par nuværende ansatte har klaget over, at Martin Puggaard har chikaneret dem, efter at de vidnede til fordel for deres afskedigede kolleger. Denne problemstilling indgår nu i Arbejdstilsynets nye sag.

Ifølge Arbejdstilsynets afgørelse er Havarikommissionen tilsyneladende delt i to grupper, hvor ledelsen er en del af den ene.

Billede

Enkelte medarbejdere forsøger at holde sig neutrale. Én siger: »Jeg trækker mig ind i min hule som overlevelsesstrategi.«

Chefen for Havarikommissionen, Martin Puggaard, erkender udfordringer med arbejdsmiljøet.

I et tidligere interview med Berlingske sagde Puggaard således, at »vi har, og vi havde, en udfordring i manglende accept af rammebetingelser og grundvilkår i organisationen. Det er vigtigt at forstå, at organisationen er delt i nogle, der er glade for jobbet og rammerne, og nogle, som er knap så glade.«

Karoly Nemeth, som er advokat for tre af de afskedigede medarbejdere, har beskyldt ledelsen i Havarikommissionen for psykisk terror mod de ansatte og har klaget til Transportministeriet over sagen. Transportministeriet har hidtil afvist at kommentere sagen under henvisning til de igangværende retssager.

lars christoffersen

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Martin Puggaard til det nye påbud fra Arbejdstilsynet.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen