Berlingske Business

Vurderingen steg med hele 85 procent

holmqvist
Lars Høyer Holmqvist købte sin lejlighed i 2006 i Ørestaden og er dybt utilfreds med Skats værdisætning af den. Men hans klage blev afvist. Foto: Mads Nissen

Lektor mener, at han betaler 6.000 kr. for meget i skat på grund af fejl i Skat.

Da Lars Høyer Holmqvist i 2006 købte en nybygget lejlighed i Ørestaden, forudså han ikke, at det samtidig blev indledningen til et voldsomt slagsmål med Skat.

Den nybagte boligejer oplevede nemlig, at Skat få måneder senere havde skruet grundværdien tilhørende hans lejlighed op med 85 procent – på trods af at en hektisk handelsaktivitet i området i Ørestaden pegede på, at der ikke var sket en stigning i grundenes værdi.

Den samlede ejendomsvurdering af lejligheden steg med en million kroner svarende til 42 procent, og det skete samtidig med, at den store boligboble på det danske ejendomsmarked blev punkteret, og finanskrisen gjorde sit indtog året efter. Så set i forhold til de relle forhold på boligmarkedet i 2007 gik værdistigningen på Lars Høyer Holm-qvists lejlighed på Edvard Thomsens Vej den helt forkerte vej i forhold til de reelle boligpriser.

Se grafik: Her er størst risiko for at betale forkert ejendomsskat

Nu har Skats ejendomsvurderinger modtaget en sønderlemmende kritik af Rigsrevisionen.

»De skal jo bare forholde sig til de realiserede priser. De skal ikke gætte. Der er så stor omsætning i vores område, at selv en studentermedhjælper kunne have lavet et udtræk og set priserne,« siger Lars Høyer Holmqvist.

Fejlvurderingens konsekvenser

Og mens mange boligejere kan være ligeglade med den offentlige vurdering, fordi ejendomsværdiskatten og grundskylden alligevel er underlagt et loft, betød det en hel del for Lars Høyer Holmqvist.

»Vi har betalt dobbelt så meget grundskyld, som vi burde, hvis man kigger på den realiserede pris,« siger Holmqvist, som klagede til vurderingsankenævnet.

Grundskylden gør ekstra ondt, fordi den kun delvist er underlagt skattestoppet.

»På grund af skattestoppet skulle de tilbagediskontere ejendomsværdien tilbage til 2001, og så regnede de forkert bagud, fordi den nuværende værdi var sat alt for højt. Så når den ligger til grund for stigningstakten, slår fejlvurderingen også voldsommere og voldsommere igennem,« forklarer Lars Høyer Holmqvist.

Boligmarkedets store kolbøtte

Klagen blev afvist, selv om den henviste til en lang række ejendomshandler i området, der var foregået til en helt anden grundpris, end grundskylden var baseret på.

»Over 1.000 lejligheder er solgt til den samme og gennemskuelige pris. Men vurderingsankenævnet afviste sagen med henvisning til, at Skat havde vurderingstal, de ikke ville gå på kompromis med. Det virker, som om man et sted har besluttet, at der skal være en markant mere aggressiv vurdering, og det har ramt en masse mennesker,« siger Lars Høyer Homqvist.

Søren Bech, skatteekspert og partner i revisionskoncernen PwC, vurderer, at netop de forkerte ansættelser af grundes værdi er det største problem.

»Gennem finanskrisen er man fortsat med at værdisætte skematisk, så de har ikke fået det rigtige billede af markedet. Det var ikke så grelt tidligere, fordi der ikke har været så stor volatilitet,« siger han med henvisning til boligmarkedets kolbøtte gennem finanskrisen.

De usikre vurderinger har fået PwC til at sikre sig yderligere, hvis en klients ejendom skal flyttes ud af et selskab.

»Vi beder om vurderinger fra to mæglere, og derefter om et bindende svar fra Skat. Vi tør ikke stole på Skats vurdering som udtryk for markedsprisen. Det er for farligt at overdrage ejendomme mellem interesseforbundne parter, hvis man ikke er nøjagtig med markedsprisen,« siger Søren Bech.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen