Berlingske Business

Skattelettelser er svære at få øje på

Loen_skattelettelse_business
Der sker mange, små ændringer af skatter, fradrag og afgifter, så det kan være svært at få øje på en skattelettelse på den første lønseddel i år. Foto:

Det er måske ikke nemt at få øje på, men skatten er faktisk sat lidt ned på den lønseddel, der netop er afleveret til Danmarks mange lønmodtagere.

Den er god nok. Det er en skattelettelse. Men kun for alle, som tjener under 3,5 millioner kroner om året. Tjener man mere, er det skattestigninger, der er tale om. Men det er ikke nemt at få øje på den lavere skat, når blikket kastes på de lønsedler, der netop er dumpet ind i e-boksen eller brevkassen.

Skatten er nemlig faldet så lidt, at det let drukner i mængden af andre indtægter og udgifter, som ofte svinger lidt op og ned hver måned.

Hvis man eksempelvis har haft lidt overarbejde i december, eller spist og drukket ekstra meget i virksomhedens kantine i januar, kan den senest udbetalte løn godt være mindre end for en måned siden – trods regeringens stort anlagte skattereform.

Det er nemlig ikke store tal, der flyttes rundt på.

»Hvis man ikke betaler topskat, er det mindre end 200 kroner om måneden, man får i skattelettelse i år. Det kan godt være svært at få øje på,« siger Las Olsen, økonom i Danske Bank.

»Det er marginalt, hvad man får af skattelettelser,« lyder det tilsvarende fra skattepartner Søren Bech fra PrinceWahterhouse Coopers (PwC).

Betaler man derimod topskat, fordi man har en indkomst over 389.900 kroner, er det lidt mere end 500 kroner, man slipper billigere i skat om måneden.

»Men selv det er så lidt, at det næppe er noget, som vil føre til en stor vending i forbrugernes tilllid til fremtiden eller det private forbrug,« siger Las Olsen.

Bundskat sættes op

Det er heller ikke sådan, at der kun er skatter, som sættes ned. Der er også en del, der sættes op. Det gælder eksempelvis for bundskatten, som fra nytår steg med 0,19 procentpoint til 5,83 procent. Samtidig er personfradraget for unge under 18 år sat ned med 700 kroner, mens det for andre er sænket med 900 kroner, eller 75 kroner om måneden. Disse to ændringer er dog ikke nået at komme med på forskudsopgørelsen, hvorfor en del vil få en restskat til næste år.

»Det betyder også, at mange får udbetalt for meget, og at skattelettelsen i år kommer til at se større ud, end den reelt er, fordi den højere bundskat og lavere personfradrag ikke er med på forskudsopgørelsen,« siger Søren Bech.

Han peger også på, at det højere skatteloft og bundskat betyder, at skattelettelsen bliver mindre, jo mere man tjener.

»Tjener man én million kroner, er den højeste skattelettelse på 5.000 kroner. Tjener man to millioner, er den største lettelse på 3.000 kroner, og tjener man mere end 3,5 millioner kroner er der slet ingen skattelettelse,« siger Søren Bech.

Snigende stigninger

Det er også sådan, at en række afgifter stiger. dertil kommer en del skattestigninger snigende fra Forårspakken 2.0 og Genopretningspakken.

De indholder begge forskellige former for økonomiske stramninger, fordi værdien af en række fradrag løbende trappes ned fra før 33 procent til 25 procent i 2019. Men i år er alle beløbsgrænser og satser i skattesystemet også frosset fast, hvilket er det samme som en skattestigning.

»Så det samlede billede er noget mudret. Men facit af det hele er tæt på et nul for lønmodtagere, når alle ændringer er fuldt indfaset om en række år. For selvstændige og andre ikke-lønmodtagere bliver der derimod tale om en skattestigning, fordi formålet med det hele har været at forbedre de offentlige finanser,« siger Las Olsen. 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen