Berlingske Business

Sådan undgår du restskat for 2016

Restskat
Det kan være en god ide at bruge de sidste dage af året til at undgå restskat for 2016. Foto:

Det kan være en god ide at bruge en af årets sidste dage på at se lønsedler, renteudgifter og forskudsopgørelsen igennem, så man undgår restskat. Man skal være særligt opmærksom, hvis man har fået en store lønforhøjelse eller konverteret boliglånet til en lavere rente.

Julen er ovre for denne gang, og nu er det tid til at bruge de sidste dage af det gamle år til at få styr på skatten for 2016. Ved at bruge et par timer kan man få skåret skatten til, så man undgår restskat for i år.

Det fremhæver privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen.

Lisbeth

Hun påpeger, at der specielt er to grupper, som skal passe på. Den ene er dem, som har fået lagt deres boliglån om til et med en betydelig lavere rente og ikke har fået rettet forskudsopgørelsen til.

Den anden er personer, som har fået et nyt job med en solid lønforhøjelse - eller bare har fået en klækkelig lønforhøjelse, så de ryger over grænsen til at betale topskat. Grænsen er på cirka 584.000 kr. om året. Hvis det heller ikke er med i forskudsopgørelsen, kommer det til at koste.

Louise

Derfor kan det være en god ide at tage sin seneste lønseddel og gå ind på skat.dk og tjekke, hvad der står på forskudsopgørelsen. Derefter kan man gøre det samme med renteudgifterne.

Skat skriver selv, at hvis ens tal viser, at man skal betale restskat, kan man skynde sig at gøre det inden årets udgang, hvorved man undgår at skulle betale renter.

»Har man indberettet en indkomst under topskattegrænsen, men ender med at tjene over grænsen, hvor man skal betale yderligere 15 pct. i skat, så vil ens trækprocent blive alt for lav, og vil derfor udløse et skattesmæk,« siger Louise Aggerstrøm Hansen og påpeger, at med reglerne for restskat er det bedst helt at undgå restskat eller få den betalt så hurtigt som muligt.

Skattetips

Dag-til-dag renten på restskatten fra 1. januar 2017 og frem til 1. juli 2017 er på to pct. Men da man ikke kan få noget skattefradrag for den rente, svarer det reelt til en rente på tre pct.

Louise Aggerstrøm Hansen fremhæver, at hvis man i modsætning til restskat har penge til gode hos skat giver det en rene på 0,5 pct. Den er skattefri, så den svarer til en bankrente på 0,8 pct.

»For nogle er det en højere rente, end de ellers ville kunne få,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Privatøkonomisk rådgiver fra Confida, Marianne Thørs, er enig i, at det ikke længere kan betale sig at have restskat.

»Et plaster på såret er, at renten nu er så lav, at det ikke gør så ondt som tidligere, hvis restskatten først bliver betalt efter 31. december,« siger Marianne Thørs.

Udover lavere renter og højere løn påpeger hun i lighed med Louise Aggerstrøm Hansen en række andre punkter, som det også kan betale sig at få styr på, så restskatten undgås.

remote control interacting with smart television

Det drejer sig primært om:

Investeringer
Der er stor forskel på hvor høj en skat, man betaler af gevinster og udbytte fra aktier og investeringsforeninger, som investerer i aktier. De første 50.600 kr. betaler man 27 pct. i skat af og herefter 42 pct. af resten (beløbet er dobbelt for ægtefæller). Derfor er det en god ide at kigge i depotet for at se, hvad man allerede har realiseret/fået.

Pensioner
Hvis man betaler topskat skal man tjekke med sit pensionsselskab og bank, hvor meget man har indbetalt på ratepension i år. Man kan i alt fratrække indbetalinger på ratepension op til 52.400 kr. (efter arbejdsmarkedsbidrag) i topskatten i 2016.

Håndværkerfradrag
Man kan fratrække lønudgiften til håndværkeren, hvis denne har udført energibesparende tiltag på boligen (op til 12.000 kr. pr. person i husstanden o/18 år) og hjælp til eksempelvis rengøring op til 6.000 kr. årligt.

Velgørenhed
Har du ydet bidrag til velgørenhed, kan dette fratrækkes op til 15.200 kr.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen