Berlingske Business

Rød borgmester sænker boligskat

Helle Adelborg
Pressefoto: Hvidovre.dk

For anden gang på to år sænker forstadskommune med socialdemokratisk borgmester en af sine skattesatser - denne gang lempes grundskylden, men ikke nok til at undgå en kroner-og-øre-stigning.

For anden gang på to år sænker den socialdemokratiske højborg Hvidovre på den københavnske vestegn en af de lokale skattesatser: Fra nytår bliver grundskylden - den kommunale skat på jord - beskåret med 0,6 promille til 29,7 promille.

Det sparer en gennemsnitlig husejer for lige godt en femhundredekroneseddel. Uden sænkningen af satsen ville årets stigning ifølge en Danske Bank-beregning tidligere i år have været på lige knap 1.600 kroner - det bliver begrænset til små 1.100 kroner med forliget indgået mellem Dansk Folkeparti, Venstre og borgmester Helle Adelborgs socialdemokrater.

»Skattenedsættelser er sjældent født i vores baghave, men Hvidovre har i mange år haft en høj skat, fordi vi har prioriteret et højt serviceniveau. Denne gang var jeg oppe imod et flertal, som snakkede om lavere skat, og det er lykkedes at samle et bredt flertal om en ansvarlig løsning. Personligt havde jeg gerne set en lavere personskat i stedet, men grundskylden har været vældigt debatteret mange steder, også i Hvidovre. Jeg tror såmænd også, at socialdemokratiske vælgere i hus er meget glade for det her,« siger Helle Adelborg til Berlingske Business.

villa

Grundskylden for jorden under et gennemsnitshus i Hvidovre kommer næste år op på 25.200 kroner - uden den reducerede sats ville beløbet have været godt 25.700 kroner. Listen toppes af Frederiksberg, hvor grundskylden - endda efter en sænket sats - passerer 48.000 kroner næste år. Derefter følger Rudersdal med knap 43.000 kroner og København, en af Hvidovres naboer, med 39.300 kroner.

Hvidovre skar for to år også en smule i personskatten, som faldt med 0,1 procentpoint til 25,5 procent med virkning fra 2014.

Grøn = Sænket grundskyld i 2016. Klik på kommunerne for at se tal for personskatter og dækningsafgift.

Det er dog - som også borgmesteren selv påpeger - svært at beskreve forstaden som et udpræget skattely: Blandt 28 kommuner i Storkøbenhavn har Hvidovre i år den femtehøjeste personskat og den sjettehøjeste sats for grundskyld. Desuden er Hvidovre blandt de 11 hovedstadskommuner, som opkræver den højest tilladte dækningsafgift, den lokale skat på erhvervsbygninger.

Ud over Hvidovre har foreløbig en håndfuld andre kommuner vedtaget at skære i grundskylden fra nytår: Faxe sænker med 1,13 promille, Frederiksberg og Favrskov mellem Randers og Aarhus begge med en promille, Lyngby-Taarbæk med en halv promille og Helsingør med 0,3 promille.

ten i hovedstaden næste år.jpg

Det fremgår af en Berlingske-opgørelse tirsdag middag baseret på budgetforlig i 72 af landets 98 kommuner, som alle skal have vedtaget det endelige 2016-budget senest 15. oktober.

grundskyld

Mindst hver femte kommune ventes at justere mindst en af sine skattesatser, og otte kommuner har fået lov til at hæve skatterne på grund af anstrengt økonomi.

aaa

Lego

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen