Berlingske Business

Revisorkæmpe sår ny tvivl om nye fondsregler

24BUSSkatteminister-stoette.jpg
Skatteminister Karsten Lauritzen er ikke meget for at tale om lovforslag L27, som vil fjerne skattefradraget for erhvervsdrivende fonde. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson

I forsøget på at løse ét problem i de danske skatteregler for erhvervsdrivende fonde skaber skatteminister Karsten Lauritzen (V) et nyt, mener revisorfirmaet KPMG.

Skatteminister Karsten Lauritzens (V) lovforslag L27, som vil fjerne skattefradraget for erhvervsdrivende fonde for at imødekomme EU, kan skabe et nyt problem med netop EU. Ifølge revisorkæmpen KPMG er der risiko for, at omlægningen af skattefradraget kan blive karakteriseret som ulovlig statsstøtte.

For at undgå at få problemer med EU vil skatteministeren fjerne fradraget for uddelinger fra danske erhvervsdrivende fonde, der årligt står bag uddelinger for 1,2 milliarder kroner. I stedet skal fradraget gives til modtagerne af uddelinger fra fondene. L27 står til at give staten en merindtægt på 200 millioner kroner, som ifølge ministeriet vil gå i nul ved at give fradraget til modtagerne.

L27 har, som beskrevet i Berlingske Business for en uge siden, fået en lang række af de store fonde op i det røde felt. Kritikken lyder, at skatteministerens beregninger er for simple og ikke tager højde for virkeligheden i fonds-Danmark.

Jesper Rønnow Simonsen

Nu sår revisionskæmpen KPMG yderligere tvivl om udformingen og effekten af L27. Ifølge KPMG er der risiko for, at det kan blive set som ulovlig statstøtte, at staten tilgodeser udvalgte modtagere af fondsuddelinger med et skattefradrag, når der er tale om virksomheder.

»Spørgsmålet er, om Skatteministeriet i forsøget på at løse et problem skaber et nyt problem med ulovlig statsstøtte. Det er et område, hvor man skal have en utrolig sikker hånd. Er der den mindste tvivl, skal regeringen forbi EU-kommissionen og spørge om lov,« siger Peter Rose Bjare, skatteekspert og partner i KPMG.

Karsten Lauritzen vil ikke tale med Berlingske om lovforslaget L27. Men i en mail fra Skatteministeriet afvises det, at der er et problem:

»Baggrunden for L27 om ændring af fondsbeskatningsloven er at bringe fondsbeskatningen i overensstemmelse med EU-retten om kapitalens fri bevægelighed. Derfor har Skatteministeriet i det lovforberedende arbejde naturligvis været meget opmærksom på ikke at overtræde andre dele af EU-retten. På den baggrund er det Skatteministeriets opfattelse, at lovforslaget er i overensstemmelse med EU-retten,« skriver ministeriet.

Skatterabat er en form for statsstøtte

Ifølge skatteekspert Peter Rose Bjare fra KPMG er hele argumentationen i L27 og særligt »tilbageførselsmodellen« problemtatisk. Skatterabatten fra staten udgør en form for statsstøtte, når modtagerne er virksomheder, og at den kræver en forudgående tilladelse fra EU-Kommissionen. Ifølge bemærkningerne til lovforslaget er der ikke taget stilling til denne problemstilling.

»Det virker, som der ikke er tænkt meget over den problemstilling. Det er ikke noget, der overhovedet nævnes i forslaget, som man normalt gør,« siger Peter Rose Bjare og peger på, at det bliver modtagernes problem, hvis det nye fradrag ses som statsstøtte.

22BUSMerete-Ager-160158.jpg

For i så fald skal man betale fradraget tilbage med renter.

Bekymringen, som KPMG rejser, deles af bl.a. advokat og fondsekspert Christian Gregersen, som er partner i advokatfirmaet Gorissen Federspiel. Han mener, at L27 »rummer et potentielt statsstøtte-aspekt«.

Hos Socialdemokratiet vil skatteordfører Jesper Petersen have statsstøttespørgsmålet undersøgt.

»Vi støtter, at der findes en måde, at kompensere for indgrebet, men har vores tvivl, om man har fundet den bedste måde. Nu kommer det så frem, at skatteministerens nye model muligvis også er i strid med reglerne om statsstøtte. Det kan så tvinge Folketinget til at ændre loven igen, hvis det er rigtigt. Så det vil vi da bore i og have ministeren til at forholde sig til. Hvem end der så er skatteminister i den nye regering,« skriver Jesper Petersen i en mail til Berlingske.

20BUSMichael-Randrup-side10.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen