Berlingske Business

Regeringen udskyder lovforslag om brændeafgift

Brændeafgift
Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) har efter massiv kritik opgivet at indføre den såkaldte brændeafgift på træ fra 1. januar. Det skriver Altinget.dk og Jyllands-Posten. Foto:

Efter massiv kritik udskyder skatteministeren nu lovforslaget om brændeafgiften.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) har efter massiv kritik opgivet at indføre den såkaldte brændeafgift på træ fra 1. januar. Det skriver Altinget.dk og Jyllands-Posten.

Siden starten af september har regeringen modtaget 47 kritiske høringssvar om forslaget, og regeringen vil nu afsætte mere tid til at se på udformningen af brændeafgiften.

»Regeringen ønsker at gøre arbejdet ordentligt, og derfor har det taget tid at behandle de mange høringssvar grundigt. Dette arbejde har givet anledning til nogle overvejelser om, hvordan vi konstruerer den her afgift på den mest hensigtsmæssige måde,« skriver Holger K. Nielsen i et svar til Altinget.dk.

forsidebud brændeovn, brænde, ild, optændning

Den udmelding bliver modtaget med glæde hos Dansk Skovforening, som har forholdt sig meget kritisk over for brændeafgiften, som, hvis vedtaget, pålægges alt rumvarme som fjernvarme, oliefyr og brændeovne.

»Når regeringen behøver ekstra tid til det, så er det selvfølgelig, fordi man har indset, at afgiften ikke dur i den nuværende form. Der er simpelthen for mange skadevirkninger ved at pålægge træ en afgift på den måde,« siger direktør i Dansk Skovforening Jan Søndergaard til Altinget.dk.

Socialdemokraternes klima- og energiordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), siger til Jyllands-Posten, at den brede kritik åbner for, at der kan komme ændringer.

»Jeg kan ikke løfte sløret for, hvad der sker med brændeafgiften. Nu kigger vi på den igen med baggrund i de svar, som vi har fået, da vi sendte loven i høring,« siger hun.

I Venstre er ordfører for forsyningssikkerhedsafgift Thomas Danielsen (V) ikke overrasket over, regeringen har valgt at udsætte lovforslaget. Afgiften er endt med at blive meget mere kompliceret, end den burde have været, og modstanden har været så stor, så det ville være politisk tonedøvt at fremsætte forslaget i sin nuværende form, mener han.

»Vi er så langt fra hinanden, at det er helt urealistisk, at vi skulle nå at blive enige i år. Så der er intet andet at gøre end at udskyde den,« siger Thomas Danielsen, der ikke vil være med til at få afgiften bragt igennem, hvis den rammer haveejere, brændeovnsejere og andre, som ikke var i målgruppen.

»Venstre gik med i Energiaftalen i 2012, fordi vi kunne få udgifterne til aftalen ned. Det betyder også, at vi står bag forsyningssikkerhedsafgiften. Derfor er det helt grotesk, at regeringen har valgt at gå helt uden om os, da afgiften skulle strikkes sammen,« siger han til Altinget.dk.

I forliget bag aftalen har både Dansk Folkeparti, Venstre og de Konservative ytret stor modstand. Derfor vurderer Venstre, at der vil komme »markante« ændringer, inden regeringen fremlægger et nyt forslag.

Skatteminister Holger K. Nielsen oplyser, at der ikke vil blive fremsat et lovforslag i år.

»Men jeg vil gerne understrege, at Energiaftalen ligger fast, og at aftalen selvfølgelig skal finansieres«.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen