Berlingske Business

Professor: Skatten er alt for indviklet

selvangivelse_Scanpix_artikel.jpg
Det er måske enklere at lave selvangivelsen, efter at de fleste oplysninger foreligger elektronisk, men det er ikke blevet nemmere at forstå skattesystemet, mener en professor i skatteret. Foto:

Ingen forstår skattesystemet, og det er nærmest umuligt at udregne ens egen skat. Politikerne har forsømt at gøre det danske skattesystem enkelt og klart, mener professor Jane Bolander.

På ét afgørende område har politikerne svigtet totalt, når de har lavet store reformer i det danske skattesystem de seneste 20 år. De har forsømt at gøre systemet enkelt, simpelt og så klart, at det kan forstås. Skattesystemet er tværtimod blevet mere og mere kompliceret de senere år, og opfattes af samme grund som uretfærdigt af mange. Det fastslår professor i skatteret Jane Bolander fra Juridisk Institut på Syddansk Universitet.

Hun mener, at Danmark i store træk har bevæget sig i en rigtig retning med de senere års skattereformer, hvor skatten på arbejde er sænket, mens en masse fradrag og smuthuller er fjernet eller begrænset.

Men der er én meget stor undtagelse, hvor udviklingen har flyttet sig i den helt gale retning, og det er enkelhed.

»Det danske skattesystem er blevet uhyre kompliceret. Hr. og fru Jensen har ingen jordisk chance for at regne deres egen skat ud. Det er et kæmpe problem. For hvis folk skal have et indtryk af, at det danske skattesystem er retfærdigt, er det vigtigt, at de forstår systemet og ved, hvad de selv og andre betaler,« siger Jane Bolander, der peger på, at det aktuelle skattesystem har både en personlig og skattepligtig indkomst, som starter med at gøre tingene ret indviklede.

Dertil kommer så en bruttoskat, eller et arbejdsmarkedsbidrag, som også kun få forstår til bunds.

Oven i det er der så både et sundhedsbidrag, en kommuneskat, et jobfradrag, en bundskat, en mellemskat, en topskat, en kirkeskat, et skatteloft, en ejendomsværdiskat, en grundskyld, en pensionsskat, et personfradrag plus særlige skatter på aktie- og kapitalindkomst.

Læs også: Flertal vil have formueskatten tilbage

Det hele gøres endnu mere kompliceret af, at der er et sandt virvar af beløbsgrænser, skattesatser og med mellemrum også overgangsregler på en lang række områder. Dertil kommer moms og afgifter på en lang række varer som biler, vand, strøm, benzin, cigaretter og alkohol.

»Skatten er også kompliceret for virksomheder i Danmark. Men de har rådgivere til at hjælpe. Det har private kun sjældent. Så de er nødt til at stole blindt på de oplysninger, de modtager fra de offentlige myndigheder. Stort set ingen har mulighed for at kontrollere oplysningerne.«

Jane Bolader mener sagtens, skattesystemet kunne gøres simpelt, uden at det gik ud over fordelingen mellem rig og fattig. Alligevel har politikerne valgt at vedtage regler, der er kryptiske og snørklede, som aldrig før.

Læs også: Her er de nye fradrag og skattesatser

Dinepenge.dk skriver udførligt om Skattekommissionens udspil i dagene op til og efter offentliggørelsen mandag 2. februar. Følg med på www.dinepenge.dk/skat.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen