Berlingske Business

Politisk flertal vil give snydte boligejere kompensation

Politisk flertal
De politisk udvalgte statsrevisorer holdt i går pressemøde på Christiansborg om den hårde kritik af Skats ejendomsvurderinger. Nu tegner der sig et flertal i Folketinget for at give de ramte boligejere kompensation. Fra venstre: Klaus Frandsen (R), Henrik Thorup (DF), Peder Larsen (SF), Helge Adam Møller (K) og Mogens Heunicke (S). Foto:

Et flertal uden om regeringen er klar til at tilbagebetale de penge, som boligejere har betalt for meget som konsekvens af mangeårige fejl i Skats ejendomsvurderinger. Skatteminister Holger K. Nielsen vil »ikke give nogen løfter«.

Et flertal uden om regeringen vil presse skatteminister Holger K. Nielsen (SF) til at udbetale kompensation til de borgere, der i årevis på grund af fejl i Skats ejendomsvurderinger har betalt for meget i skat for deres bolig.

Sådan lyder meldingen, efter at Rigsrevisionen i går rettede en usædvanlig hård kritik af Skat og en række forhenværende skatteministre siden 2003. Skat kritiseres bl.a. for at vurdere ejendomme på for usikkert et grundlag, hvilket bl.a. har betydet fejl i tre ud af fire ejendomsvurderinger af parcelhuse i 2011, og husejerne har alt for sjældent fået behandlet deres klager i overensstemmelse med reglerne. Derfor skal de boligejere, der er kommet i økonomisk klemme, nu kompenseres, pointerer alle Folketingets partier uden for regeringen. 

Se grafik: Her er størst-risiko for at betale forkert ejendomsskat

»Vi skylder de mennesker, der har betalt for meget i skat, at Skat bruger ressourcer på at lave en mekanisme, der sikrer, at de får deres penge tilbage igen. Ellers mister man tiltroen til hele samfundsmodellen,« lyder det fra de Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen.

Der skal rettes på fejlen

Fejlene er sket i perioden 2003-2011 og altså både under den nuværende og tidligere regering. I 2007 blev daværende skatteminister Kristian Jensen (V) gjort opmærksom på problemerne, og onsdag erkendte han, at han i sin tid som skatteminister begik fejl. Det skal der nu rettes op på, siger partiets skatteordfører, Torsten Schack Pedersen:

»Når Skat har lavet en fejl, må Skat sørge for at rette op på den. Det betyder, at de folk, der har betalt for meget i skat, skal kunne få pengene tilbage.«

For størstedelen af de tusindvis af boligejere, der er ramt af fejlvurderingerne, vil klagefristerne være udløbet. Det gør det umuligt at få pengene tilbage, medmindre der tages ekstraordinære tiltag i brug – og det er netop, hvad Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og regeringens støtteparti , Enhedslisten, ønsker.

»Man er nødt til at se på deres muligheder for at klage over fejlen, for er der sket fejl, skal de rettes. Jeg håber, at de gamle regeringspartier vil være med til at finde de penge, der skal tilbagebetales. Det skal ikke være velfærden, der finansierer fejl, som er opstået i den blå regerings tid,« siger finansordfører for Enhedslisten Frank Aaen.

Hurtigtarbejdende udvalg nedsat

Ifølge Skatteministeriet vil det kræve en lovændring, hvis man skal ændre klagesystemet og give boligejere mulighed for at klage over gamle ejendomsvurderinger. Skatteminister Holger K. Nielsen har derfor nedsat et hurtigarbejdende udvalg, der skal se på muligheden for at ændre reglerne, så boligejere, der føler sig snydt, kan få deres sag prøvet.

»Jeg vil på nuværende tidspunkt ikke give nogen løfter. Det er en ekstrem vanskelig øvelse at få op at stå. Dels ved man endnu ikke, hvordan det skal fungere administrativt, dels er det svært at dokumentere, hvornår folk har betalt for meget i skat,« siger Holger K. Nielsen, der tilføjer, at han nu fremskynder hele arbejdet med at løse problemerne og forbedre systemet.

Skatteministeriets såkaldte interne revision har over en årrække afleveret i alt otte rapporter, hvor de påpeger alvorlige problemer med Skats ejendomsvurderinger.

Men revisionens advarsler er ifølge Rigsrevisionen blevet overhørt gentagne gange.

Rigsrevisionens beretning fik i går Statsrevisorerne til at rette den næsthårdeste kritik, som overhovedet muligt, mod Skatteministeriet.

En optælling foretaget af Berlingske Research viser, at hver medarbejder i Skat i gennemsnit skal håndtere 37 ejendomsvurderinger om dagen. Og den allokering er »i underkanten«, understreger Rigsrevisionen i sin undersøgelse. Men ifølge formand for statsrevisorerne, Peder Larsen, er det ingen undskyldning:

»Der er ingen tvivl om, at der er ressourcemæssige problemer i skatteministeriet, men det undskylder ikke den praksis. Så bør man i stedet gå ind og sige, at det ikke er muligt at løse opgave i den nuværende udformning eller stille forslag om at ændre den nuværende ordning.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen