Berlingske Business

Økonomisk journalist: Kig nøje på forskudsopgørelsen

21BUSSkat-opdager-fejl-i-1-.jpg
Det gælder om at tjekke tallene ekstra grundigt i år.Foto: Mads Jensen

Der er flere ting, som snyder mange på forskudsopgørelsen. Læs her, hvad økonomisk journalist Lars Erik Skovgaard blev overrasket over.

Er det vildledning eller vejledning? Jeg kom igen i år i tvivl, da jeg forleden åbnede min forskudsopgørelse for 2016 i min personlige skattemappe. Her optræder nemlig et mystisk begreb, som kaldes for en »trækprocent«.

Stort set ingen herhjemme ved præcist, hvad den egentligt dækker over, og hvordan den skal forstås. Trækprocenten, som i mit tilfælde er angivet til 42 procent til næste år, er faktisk lidt af et mysterium. Den siger i hvert fald ikke noget om, hvad jeg reelt og samlet skal betale i skat.

Brian mikkelsen

Trækprocenten er den gennemsnitlige skat, der betales af den indkomst og de fradrag, man har. Men bruttoskatten eller arbejdsmarkedsbidraget er slet ikke en del af trækprocenten, hvorfor den typisk kommer til at se meget mindre ud, end den reelt er.

Faktisk burde trækprocenten hedde 46,64 procent i mit tilfælde, hvis bruttoskatten regnes med, og der ses bort fra kirkeskat, da jeg ikke er medlem af Folkekirken. Men langt vigtigere ville det faktisk være at anføre marginalskatten på skattekortet – altså hvor meget skat der skal betales af den sidst tjente krone, og som kan være på helt oppe over 56 procent, hvis man betaler topskat.

Skat opdager fejl i 1, 2 millioner forskudsopgørelser

Undgå restskat

Så bliver det nemlig nemmere at undgå at få en restskat, fordi man ikke ved, hvad der skal betales i skat, hvis man skulle få en ekstra indtægt i løbet af det kommende år. Men marginalskatten giver også folk et bedre indtryk af, hvad de reelt betaler i skat, så der ikke er noget, som skjules eller forties, sådan som tilfældet er med trækprocenten.

Hvordan det vil påvirke folks arbejdslyst, hvis de fik større viden om deres reelle marginalskat, er svært at sige. Men en del vil givet arbejde mindre, hvis de opdager, hvor meget de egentlig betaler i skat. Mange tror således, at deres trækprocent og marginalskat er det samme. Derfor snyder man måske i dag nogle til at arbejde mere, end de ville have gjort, hvis de kendte deres egen skat bedre.

Rigmand kæmper med Skat om 200 millioner Kommunerne og SKAT

70 til 80 procent i skat

Ud over marginalskatten af indkomst får en del også modregnet offentlige tilskud og pensioner, når de stiger i indkomst.

Den sammensatte marginalskat, hvor både bortfald af offentlige ydelser og skat på ekstra indkomst tælles sammen, kan derfor let være på 70 og også 80 procent eller mere endnu for visse grupper. Men denne sammensatte marginalskat er uhyre indviklet at regne ud for almindelige mennesker, hvor det næsten er endnu mere vigtigt at få den på folks skattekort end marginalskatten.

Skat har i øvrigt oplyst, at der er fejl i både fradrag for faglige kontingenter og ejendomsværdiskatten på forskudsopgørelsen. Så det gælder om at tjekke tallene ekstra grundigt i år. Når Skat skal rette disse fejl, burde de også rette den største af alle fejl på årsopgørelsen, nemlig at marginalskatten ikke fremgår.

I stedet kunne de passende fjerne trækprocenten, eller i det mindste skrive, at den kun dækker over en mindre del af de samlede skattebetalinger, så der er tale om vejledning og ikke ren vildledning af de danske skatteborgere.

14BUSAkutcenter.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen