Berlingske Business

Nu går startskuddet til det store skatteræs

En mand skriver selvangivelse
Foto:

Fra på mandag kan danskerne se deres årsopgørelse på skat.dk. Alle danskere har pligt til at tjekke, at Skats oplysninger er korrekte, fremhæver Danske Bank.

Klar, parat, start. Startskuddet til årets store skatteræs lyder på mandag med en lille tyvstart hen over weekenden. Det er 4,6 mio. danskere, der via TastSelv på skat.dk på mandag kan gå ind og se deres årsopgørelse. Her falder den årlige dom fra skat, der viser, om man skal have penge tilbage, eller om man får lidt mere ondt i privatøkonomien med en restskat.

Skat åbner op for tyvstart af årsopgørelser

For mange danskere er det en af årets vigtigste privatøkonomiske begivenheder, som medfører, at Skats hjemmeside og telefoner er rødglødende. Af samme årsag har Skat de foregående år åbnet for smugkig på årsopgørelsen allerede i weekenden, og i næste uge er der indkaldt 550 medarbejdere ekstra til at besvare opkald.

Og selv om hele processen med årsopgørelsen gennem de senere år er blevet stadig mere digitaliseret og Skat får rigtigt mange af oplysningerne automatisk, er det en rigtig god idé at gå ind og tjekke, at alle tallene i årsopgørelsen er korrekte. Der kan være penge at hente, og som skatteyder skal man rent faktisk gøre det, fremhæver privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen.

Ændringer i fradrag

»Både hvis man skal betale restskat, og hvis man får penge tilbage fra skat, bør man tjekke sin årsopgørelse. For selv om man for så vidt er enig i Skats konklusion om, hvorvidt man skal betale eller have penge, så er der en risiko for, at der har sneget sig forkerte oplysninger ind,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

audi

»Skat har som udgangspunkt rigtigt mange oplysninger om os, men de har ikke nødvendigvis alle oplysninger, og de er ikke nødvendigvis korrekte. Derudover har man faktisk pligt til at tjekke, at oplysningerne er korrekte,« siger Louise Aggerstrøm Hansen og påpeger, at selv om mange tager det som en glædelig overraskelse, når de skal have penge tilbage i skat, er der dybest set ens egne penge, man får igen.

Hun fremhæver seks punkter, der kan være de mest oplagte kilder til fejl i årsopgørelsen. Det drejer sig blandt andet om kørselsfradrag, håndværkerfradraget og gevinster og tab på aktier. Jo mere kompliceret ens privat økonomi er, desto mere er der, man skal være opmærksom på, påpeger Louise Aggerstrøm Hansen.

Skat fremhæver selv, at der er hjælp at hente på skat.dk med en »fradragsvejleder«. Kontorchef i Skat Jørgen Wissing Jensen påpeger, at det eksempelvis er vigtigt at være op mærksom på kørselsfradraget. Der er nemlig kun fradrag for de dage, hvor man har været på arbejdspladsen. Man kan ikke få fradrag for en hjemmearbejdsdag.

Herudover understreger Skat, at ordningen med håndværkerfradrag er blevet ændret i 2006 og 2017.

Medie: 75.490 udlandsdanskere har gæld til Skat Ny kulegravning

Det betyder, at der er indført fradragsret for en række nye, grønne håndværkerydelser samtidig med, at fradragsretten fjernes for ikke-grønne ydelser. For eksempel er istandsættelse af køkken og bad ikke længere omfattet af håndværkerfradrag.

Renter på restskat

Hvis man er en af de mange danskere, der skal betale restskat, koster det naturligt nok renter. Danske Banks beregninger viser, at hvis man har en restskat på 20.000 kr. og først betaler 1. juli, koster det en rente oveni på 200 kr. Det lyder måske umiddelbart ikke af så meget, men det er renter, der ikke er noget fradrag for. Og hvis man har restskat, er der penge at spare ved at indbetale så hurtigt som muligt. Modsat hvis man skal have penge tilbage i skat, så er renten på 0,5 pct. Den er skattefri, hvilket betyder, at det svarer til en bankrente på 0,8 pct.

Årsopgørelse

»For nogle vil det være en højere rente, end de ellers ville kunne få. For andre havde det imidlertid givet bedre mening at afdrage på deres gæld, fremfor at have pengene stående hos Skat,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen