Berlingske Business

Frederiksbergs borgmester: Grundskyldens himmelflugt er statens ansvar

Frederiksbergs borgmester Jørgen Glenthøj
Frederiksbergs borgmester Jørgen Glenthøj Foto:

Villaejerne på Frederiksberg har danmarksrekord i grundskyld, men borgmester Jørgen Glenthøj (K) mener, at det er staten, der har et forklaringsproblem.

Intet andet sted i landet bliver husejerne ramt lige så hårdt af den kraftigt stigende grundskyld som i Frederiksberg.

Selv om grundskyldspromillen bliver holdt i ro, betyder Skats vurdering af grundværdierne, at grundskylden for et typisk parcel- eller rækkehus i kommunen på 140 kvadratmeter vil stige fra lidt over 40.000 kr. årligt til mere 100.000 kr., når de aktuelle stigninger i grundskylden er fuldt indfaset.

Frederiksbergs borgmester, Jørgen Glenthøj (K), afviser, at de kraftigt stigende udgifter for husejerne er kommunens ansvar. Han mener i stedet, at det er staten, der står med ansvaret og bør gribe ind.

pix-grundskylden

"Det er staten, der scorer de stigende grundskyldsindtægter og sender forklarings- og løsningsproblemet videre til den enkelte kommune. Jeg synes, det skal være en national plan, der skal løse dette problem," skriver han i en e-mail.

I Venstre og Liberal Alliance ser man dog anderledes på sagen og kræver en sænkning af grundskyldspromillen. Jørgen Glenthøj har i stedet valgt at sænke indkomstskatterne, og spørgsmålet er hermed blevet et stridspunkt blandt de borgerlige partier på Frederiksberg.

Grundskylden på dagsordenen mange steder

I mange andre kommuner landet over er grundskylden ligeledes kommet på dagsordenen op til kommunalvalget senere på måneden. Berlingske Business kunne i dag berette, at 42 procent af lokalpolitikerne ønsker en vidtgående løsning med at fastfryse grundskylden i kroner og øre.

Knap 46 procent af politikerne på landsplan afviser dog fortsat en fastfrysning, men i mange nordsjællandske kommuner er støtten til et opgør med den stigende grundskyld langt højere, viser Berlingskes rundspørge, hvor mere end 2.500 kandidater til kommunalvalget har svaret.

På Frederiksberg fastholder Jørgen Glenthøj, at kommunen bør fokusere på indkomstskatterne, mens staten skal finde en anden løsning for grundskylden.

Copenhagen Climate Finance Meeting

"Selv om de fejlbehæftede vurderinger er SKATs ansvar – og kun SKATs – så svigter vi ikke vores borgere. Derfor har vi i vores budget gennemført en personskattelettelse på 0,3, der kompenserer de fleste husejere for grundskyldstigningen i de første år. Vi har nu Danmarks næstlaveste kommuneskat," lyder det i det skriftlige svar fra Jørgen Glenthøj.

Er det et problem eller ej, at mere og mere af en boligs værdi gradvist flyttes over på grunden og væk fra selve huset?

"Det, man kan frygte, er, at man benytter lejligheden til at flytte en ny skattebyrde over til Hovedstadens borgere gennem højere grundpriser end i det øvrige land, og dermed øger den i forvejen urimelig høje udligning mellem land og by. Grund- og ejendomsvurderingerne skal være rimelige og saglige, og det har jeg en stærk forventning til, at de bliver med det nye vurderingssystem."

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen