Berlingske Business

Den store skattekabale skal gå op fra nytår

Her.jpg

Mange danskere kan glæde sig til nytår. Så vil de nemlig få flere penge mellem hænderne fra lavere skatter. Men på sigt er der ikke tale om, at skatten falder. Pengene suges nemlig op igen andre steder.

Stort set alle danskere får vendt op og ned på deres privatøkonomi fra nytår. Her træder helt nye skatteregler og afgifter på en lang række områder nemlig i kraft.

De vil give hele 350.000 danskere et massivt fald i skatten på den sidst tjente krone. Mange vil således gå fra at betale en marginalskat på tæt ved 63 procent i dag til bare 42 procent fremover. Det svarer til et dyk på 21 procentpoint, fordi de slipper for at betale både topskat på 15 procent og mellemskat på seks procent. Det er et meget stort fald, som ventes at gavne dansk økonomi, og øge udbuddet af arbejdskraft, fordi en del vil arbejde mere, og andre vil gå senere på pension.

Den nye skatteaftale vil i det hele taget løfter store grupper helt ud af topskatten, fordi grænsen for hvornår denne skat sætter ind hæves med 54.400 kroner til over 400.000 kroner i 2011. Oven i det fjernes mellemskatten på seks procent helt, lige som bundskatten falder med 1,5 procent point. Samlet betyder det, at mange både slipper for topskat, mellemskat og får en lidt lavere bundskat.

Økonomiske gaver kommer der også fra en ny grøn check, som gives til alle over 18 år, der tjener mindre end 362.800 kroner om året.

Men der er så også en regning, der skal betales. Der indføres således et øvre loft over indskud på pensioner på 100.000 kroner. Skatteværdien af en række fradrag sættes også ned, og så indføres der en ny multimedieskat.

En lang række afgifter på eksempelvis chokolade, cigaretter og energi hæves også, lige som fradrag for rejseudgifter begrænses til maksimalt 50.000 kroner om året. En anden sur ting er, at skattefordelen ved medarbejderobligationer forsvinder, ligesom der indføres et miljøtillæg på firmabiler.

Aftalen indebærer, at alle sænkninger i skatten kommer til næste år og i 2011. Men derefter skal pengene gradvist og løbende hentes hjem igen.

Det vil sige, at reformen som udgangspunkt er fuldt finansieret, og derfor øger den hverken den offentlige gæld eller underskud på længere sigt – tværtimod.

Men det betyder så også, at skatten samlet set ikke sænkes. Den bliver fremover bare krævet op på en anden og forhåbentlig lidt mere smart måde.
 

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen