Berlingske Business

Dansk topskat rammer tidligt

Skatteminister: Skattebommert kan ramme kernevelfærden SKAT Fre
ARKIVFOTO. Foto:

OECD har opgjort, hvornår topskatten sætter ind i forhold til den gennemsnitlige indkomst. Kun i syv lande rammer den højeste skattesats tidligere end i Danmark, hvor den sætter ind ved 1,2 gange gennemsnitsindkomsten.

Den danske topskat er genstand for heftige diskussioner, og nu har OECD opgjort, hvornår den rammer i forhold til den gennemsnitlige indkomst. I Danmark kan man tjene 1,2 gange gennemsnitsindkomsten, før den rammer, mens man i for eksempel Sverige og Norge kan tjene cirka halvanden gang den gennemsnitlige indkomst, før den højeste skattesats sætter ind.

Tallene er dog opgjort, inden grænsen for topskat i år er sat op til 508.000 kroner før arbejdsmarkedsbidrag. Alligevel bruger den liberale tænketank CEPOS tallene til at argumentere for en fjernelse eller nedsættelse af topskatten.

»Et land som Sverige har en væsentligt højere topskattegrænse. Hvis den danske topskatte­grænse skal hæves til svensk niveau, skal grænsen hæves fra cirka 508.000 til cirka 623.000 kroner. Det vil medføre en skattelettelse på cirka 16.000 kroner for dem, der udnytter den nye grænse fuldt ud,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra CEPOS.

integration

Tænketanken vurderer, at 220.000 personer vil undgå topskatten ved en sådan for­højelse af grænsen. Og den vurderer yderligere, at det vil øge beskæftigelsen med 3.900 personer svarende til 7,5 million arbejds­timer. Til gengæld vil staten gå glip af et skatteprovenu på 2,5 milliarder kroner ved en sådan forhøjelse.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er der­imod stærk modstander af at hæve grænsen for topskatten.

»Vi ser ikke det store behov for at lette på topskatten. Man tager i øjeblikket i forvejen fra dem, der har mindst, med blandt andet kontanthjælpsloftet, og giver til dem, der har mest med for eksempel lempelsen af registreringsafgiften på de dyreste biler. Så hvis man gør mere, er det efter vores mening en helt forkert prioritering,« siger Jonas Schytz Juul, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Løkke

Grænsen for nedadgående siden 2008

Men han påpeger også, at topskattegrænsen har været for nedadgående siden 2008, da næsten en million danskere betalte topskat.

»Når skattereformen fra 2012 er fuldt indfaset, vil kun omkring 420.000 personer betale topskat, og det vil primært være de ti procent med de højeste indkomster,« siger han.

topskat

Mads Lundby Hansen argumenterer videre for, at de udskudte – men kommende – forhandlinger om en ny skattereform helt skal gøre op med topskatten.

»Det er vigtigt, at man også øger gevinsten ved at arbejde ekstra for de meget produktive. Det sker ikke, når man hæver topskatte­grænsen til 623.000 kroner, så indkomster over dette fortsat har en marginalskat på 56 procent.« siger han.

Plads til at skære i topskatten

Der er i regeringsgrundlaget lagt op til en reduktion på 5,5 procentpoint i marginalskatten. Men når de kommende skatteforhandlinger nu af regeringen kædes sammen med en plan frem til 2025 med et fremskrevet råderum på 33 milliarder kroner i årene 2021 til 2025, er der efter Mads Lundby Hansens mening plads til at skære kraftigt i topskatten.

»Faktisk bør man helt afvikle topskatten, der ifølge Finansministeriet blot indbringer otte milliarder kroner efter tilbageløb og adfærd,« siger Mads Lundby Hansen.

Shopping på Strøget.

Jonas Schytz Juul henviser til, at den direkte gennemsnitsskat på arbejdsindkomst ifølge en tidligere OECD-opgørelse ligger i den lave halvdel blandt lande både for lavt-, gennemsnits- og højtlønnede i Danmark.

»Det kan muligvis hænge sammen med forskellige fradrag, som der jo ikke tages højde for, når man sammenligner grænsen for den højeste marginalskat uden at skele til skattesystemet i øvrigt,« siger han.

RB PLUS Mere velfærd til de yngste og ældste

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen