Berlingske Business

G4S droppes af humanitære organisationer

G4S
De humanitære organisationers kritik kommer samtidig med, at G4S har fået et hak i tuden i Storbritannien for ikke at have kunnet nå at rekruttere og uddanne de flere end 10.000 sikkerhedsvagter, selskabet har lovet til De Olympiske Lege. Foto: Adrian Dennis/AFP

Mens sikkerhedsgiganten G4S får tæsk for ikke at kunne levere nok sikkerhed til OL i London, viser stadig flere kunder, at de ikke kan leve med virksomhedens arbejde på Vestbredden.

Væbnede vagter, der patruljerer i bosættelser på besat land og leverancer af sikkerhedsudstyr til fængsler, hvor palæstinensiske fanger udsættes for tortur. Sikkerhedsgiganten G4S’ arbejde på den besatte Vestbred møder fortsat så meget modstand, at en række humanitære organisationer herhjemme nu opsiger sine kontrakter. Det drejer sig blandt andet om Folkekirkens Nødhjælp og Amnesty International, der har fået nok.

»Vi har besluttet at gå i udbud, efter vi har været i en konstruktiv dialog med G4S omkring deres arbejde på Vestbredden. De har rykket sig en del, men vi synes ikke, de har rykket sig nok. Vi er blandt andet utilfredse med, at de stadig er aktive i bosættelser,« siger generaldirektør i Folkekirkens Nødhjælp Henrik Stubkjær.

pix-OLY-G4S/HEARING/

Også menneskerettighedsorganisationen Amnesty International har opsagt sin kontrakt med virksomheden tidligere i år efter at have forsøgt at påvirke G4S.

»Vi ønsker ikke at samarbejde med G4S på grund af selskabets aktiviteter, der globalt set ikke lever op til Amnesty Internationals krav til virksomheders indsats i forhold til menneskerettighederne,« udtaler generalsekretær Lars Normann Jørgensen i en skriftlig kommentar.

Heller ikke organisationen Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre (RCT) bruger G4S længere. I november 2010 sagde organisationens projektleder i Mellemøsten, Søs Nissen, at »G4S som virksomhed er med til at muliggøre tortur.«

pix-g4s

Ifølge direktør Karin Verland er det imidlertid ikke kun virksomhedens arbejde på Vestbredden, der har fået RCT til at opsige deres kontrakt.

Dermed følger organisationerne trop, efter en anden og noget større kunde, Europa-Parlamentet, tidligere i år sendte et klokkeklart signal om deres holdning til G4S’ etiske profil, da kontrakten til et tocifret euromillionbeløb blev opsagt.

Ingen kommentar fra danske G4S

G4S i Danmark ønskede i går ikke at besvare spørgsmål, men henviste til moderselskabet i England. De ringede imidlertid ikke tilbage.

I marts 2011 lovede G4S at trække sig ud af en række stærkt kritiserede opgaver med check-points, fængsler og politistationer på Vestbredden. Bosættelserne bliver de dog i. Og, har juridisk direktør Søren Lundsberg pointeret, de føler sig samtidig tvunget til at opretholde de gældende kontrakter og vil først i årene 2012-15 afslutte dele af arbejdet.

pix-buckles

De humanitære organisationers kritik kommer samtidig med, at G4S har fået et ordentligt hak i selvtilliden i Storbritannien for ikke at have kunnet nå at rekruttere og uddanne de mere end 10.000 sikkerhedsvagter, selskabet har lovet til De Olympiske Lege.

Konsekvensen er ydmygende for G4S. Det britiske forsvar er indkaldt for at stå for noget af sikkerheden. Administrerende direktør Nick Buckles stod tirsdag skoleret for et udvalg i parlamentet. Flere medlemmer krævede hans afgang, men det afviste Buckles selv.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen