Berlingske Business

Lovråd skal bremse dårlige skattelove

14BUSParagraf.jpg
Nye skattelove bliver alt for ofte lavet i huj og hast. Et ny skattelovsråd skal sætte en stopper for den slags lovsjuskeri, mener revisorer og advokater. Illustration: Iris

Nye skattelove bliver alt for ofte lavet i huj og hast. Et nyt lovråd med uafhængige eksperter skal hjælpe med at undgå lovsjusk og give bedre love, foreslår revisorerne. Advokaterne bakker op.

Nu skal det være slut med lappeløsninger og hovsa-indgreb på skatteområdet. Der er brug et lovråd, hvor revisorer, advokater og andre uafhængige eksperter kan være med til at sørge for, at dårlige skattelove bliver ændret.

Når regeringen eksempelvis indfører ny lovgivning for at lukke skattehuller, kommer loven ofte til at ramme meget bredere og dybere, end det er meningen. Det kan et lovråd være med til at bremse, og det vil være med til at øge de danske skatteyders retssikkerhed.

Det er FSR – danske revisorer, der har sendt et forslag om et lovråd til skatteminister Karsten Lauritzen (V). Det bliver bakket op af advokaterne.

RB PLUS 1, 7 milliarder beslaglagt i skattesag

Formanden for revisorernes skatteudvalg. partner hos Ernst & Young Bjarne Gimsing. nævner nye regler, som skulle stoppe hovedaktionærernes lån i egen virksomhed, som en lov, der havde nogle uheldige sideeffekter. Lånene i egen virksomhed blev gjort skattepligtige, men samtidig skete der det, at virksomhedsejerne i nogle tilfælde kunne blive beskattet af lån, som de slet ikke har fået nogen penge ud af.

»Der er brug for at få styrket kvaliteten af lovgivningen. På en række områder er den ikke god nok. Når der bliver konstateret et hul i loven, er tendensen, at man laver en lovgivning, hvor plasteret på såret bliver for stort, og det kommer til at få nogle utilsigtede virkninger. Der er brug for en opfølgning, hvor man ser på, hvor stort såret var, og hvor stort plasteret skulle være,« siger Bjarne Gimsing, der mener, at rådet ikke alene skal følge op på lovgivningen fra ministeren og hans embedsmænd, men også skal kunne rådgive medlemmerne af Folketingets skatteudvalg.

Karsten Lauritzen

Samme melding lyder fra formanden for Advokatrådets skatteudvalg, partner hos Sirius advokater Kim Pedersen.

»Ministeren bliver primært serviceret af embedsmændene, men det sker ud fra en politisk dagsorden. Der er brug for nogen, som tænker på skattelovgivningen på den lidt længere bane. Nogle som har noget praktisk erfaring med, hvordan lovgivningen virker, så vi kan få en mere gennemtænkt, forenklet og koordineret skattelovgivning,« siger Kim Pedersen.

Nye pakker med retsikkerhed

Revisorerne kommer med forslaget nu, fordi skatteministeren her i marts er på vej med endnu en pakke om retssikkerhed. Den første kom sidste efterår, og den satte blandt andet en stopper for Skats digitale og anonyme anmelderlinje. Den indeholdt desuden et forslag om at afskaffe Skats mulighed for at gå på kontrol i private haver uden forudgående retskendelse.

I næste retssikkerhedspakke kommer et forslag om igen at indføre omkostningsgodtgørelse for virksomhederne i skattesager. Altsammen tiltag for at genskab danskernes tillid til Skat efter en række store skandalesager.

Skatteminister

Revisorerne fremhæver, at de pågældende initiativer er gode nok, men de er primært rettet mod administrationen af skattelovgivningen og muligheden for at klage. Der er også behov for en hjælp til en bedre lovgivning, mener både revisorerne og advokaterne.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er åben over for ideer, der kan forbedre skattelovene.

»Jeg deler fuldstændig ambitionen om at styrke inddragelsen af både Folketing, erhvervsorganisationer og virksomheder. Det kommer der jo typisk bedre lovforslag ud af. Først og fremmest handler det om at have nogle ordentlige høringsfaser. Samtidig har jeg det såkaldte Retssikkerhedsforum, hvor en lang række brancheorganisationer og eksperter på skatteområdet – herunder revisorerne – har mulighed for at komme med input,« siger han.

Karsten Lauritzen

»Men jeg er helt åben for ideer til, hvordan vi kan øge inddragelsen. Det ser jeg også frem til at diskutere yderligere med Folketingets partier i forbindelse med arbejdet med Retssikkerhedspakke II, som jeg ser frem til at præsentere inden længe,« fastslår Karsen Lauritzen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen