Berlingske Business

Johan Schlüters investeringsselskab konkurs

03BUSschl-ter-andersen-1639.jpg
Billedet stammer fra Copydans årsberetning for 2011, hvor formandskabet i Fællesforeningen beretter om »styrke og samhørighed«. Formand var advokat Johan Schlüter (t.h.). Næstformand var musiker Anders Laursen (t.v.), der i mange år har været formand for Dansk Musiker Forbund. Forretnings­mæssigt var de to forbundne i?selskabet Basepoint Media. Foto: Henrik Petit

Konkursen bringer kriseramt selskab, hvor Dansk Musiker Forbund er medinvestor, i vanskeligheder.

De sidste rester af den tidligere ophavsretskonge og advokat Johan Schlüters imperium smuldrer nu. Johan Schlüters advokatfirma krakkede i efteråret, og kort efter blev Schlüter selv erklæret personlig konkurs. Nu har Kammeradvokaten også begæret Schlüters investeringsselskab, JHTS Invest, konkurs.

JS

Konkursen i investeringsselskabet giver vanskeligheder for et i forvejen kriseramt IT-selskab, Basepoint Media, som Dansk Musiker Forbund er medejer af, men som Johan Schlüter, hans tidligere advokatfirma samt en af hans advokatpartnere var majoritetsaktionærer i. Hovedaktionæren i Basepoint Media er nu kurator Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten. Schlüters investeringsselskab ejede, ud over Basepoint Media, også Promoter Invest, som har negativ egenkapital og underskud og har været forsynet med revisor­anmærkninger år ud og år ind fra og med 2009.

Det tredje aktiv i Schlüters investeringsselskab er en 40 pct. ejerandel af en fransk pragtejendom, Domaine des Esprits i Provence, som i JHTS Invests seneste regnskab er værdisat til 11 mio. kr. Det var planen, at ejendommen skulle omdannes til et museum for den afdøde franske musiker Charles Trenet.

02BUSJohan-Schlter-2-175804.jpg

Ideen med Basepoint Media er at distribuere digitalt indhold online på vegne af blandt andet rettighedshavere til musik og mod betaling. Basepoint Media har imidlertid de forløbne fem år haft revisoranmærkninger i årsregnskabet – senest med forbehold for fortsat drift – og selskabet kom ud med et underskud på knap syv mio. kr. i 2014. Og det til trods for, at aktionærerne gennem årene har tilført over 20 mio. kr. Dansk Musiker Forbund har været aktionær, siden selskabet blev stiftet i 2006.

Ejerforholdene omkring Basepoint Media er specielle, idet tre ud af fem ejere i dag er konkurs. Hovedaktionærerne var Schlüters tidligere advokatpartner i Johan Schlüter Advokatfirma Lars Halgreen, det konkursramte advokatfirma, og skandale­selskabet Registrering Danmark, som Schlüter, Lars Halgreen og trioens tredje partner, Susanne Fryland, ejede i fællesskab, og som angiveligt svindlede med TV- og film­producenters rettigheds­midler for 175 mio. kr.

15BUSJohan-Schlter-175946.jpg

Musikerforbundet kautionerede

Rosinen i pølseenden er Dansk Musiker Forbund, som gennem en årrække har været aktionær i Basepoint Media og i det seneste årsregnskab optræder forbundet som kautionist for selskabet.

Presseansvarlig Birgitte Henriksen forklarer, at forbundet ikke har tjent penge på sin støtte til Basepoint Media:

»Formålet har været at skabe værdi for musikere og andre rettighedshavere i musikbranchen,« skriver hun i en mail og oplyser, at DMF har indskudt omkring 3,5 mio. kr. i selskabet. DMF ejer i dag omkring ti pct. af selskabet.

js

Dansk Musiker Forbunds mangeårige formand, Anders Laursen, kender Johan Schlüter godt. De to har siddet i bestyrelsen i Copydan-selskabet Fællesforeningen, som klarer fælles IT og andre administrative opgaver i Copydan-koncernen. Johan Schlüter var i 2011 formand og Anders Laursen næstformand. Siden indtrådte Johan Schlüters datter, Katrine Schlüter Schierbeck, i stedet for sin far og fungerede som næstformand i Copydan Fællesforeningen sammen med Anders Laursen, som overtog formandsposten.

Johan Schlüter har haft store forhåbninger for et to år gammelt datterselskab under Basepoint Media ved navn Aporta Digital, som han mener kan indbringe mange penge ved et salg. Aporta Digital havde i seneste regnskab et underskud på ti mio. kr. og en revisor­anmærkning, der tog forbehold for fortsat drift, med mindre selskabet blev tilført ny kapital.

»Selskabet kan formentligt sælges til så store penge, at det vil kunne dække det tab, som rettighedshaverne påstås at have lidt,« skriver Johan Schlüter i en mail til Berlingske.

Schlüter henviser her til de beskyldninger om svindel for 175 mio. kr. med TV- og filmproducenters rettighedsmidler. Beskyldningerne er rejst mod ham og hans tidligere advokatpartnere.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen