Berlingske Business

Gode grunde til at kurator er advokat

04BUSPaul-Mollerup-bmintern.jpg
BMINTERN BMINTERN - copyright Henrik Frydkjær // Kigkurren 8 D st. // 2300 København S // tlf.: 20114484/70204484 // www.henrikfrydkjaer.dk // foto@henrikfrydkjaer.dk

Intet i konkursloven forhindrer, at revisorer fungerer som kuratorer, men der er gode grunde til, at det bør være en advokat. For eksempel kendskab til retsreglerne.

I Berlingske 25. april slog FSR – Danske Revisorers administrerende direktør til lyd for, at revisorer også skal kunne fungere som kuratorer og faste medhjælpere ved skifteretterne. Jeg synes sådan set, at artiklerne indeholdt en række gode grunde til, at det langt overvejende er advokater, der bliver udpeget, men lad mig slå helt fast:

Markedet er allerede frit. Der står intet i konkursloven om, at kurator skal være advokat. Som for mange andre forretningsområder er det altså op til de virksomheder, der ønsker at virke på det marked at overbevise kunderne om, at de har de kompetencer og den markedsindsigt, der skal til for at løse opgaverne på en tilfredsstillende måde for kunderne. Det har revisorerne ikke hidtil formået. Sandsynligvis fordi de i kraft af deres uddannelse og erfaring er gode til noget andet, men ikke til dette.

Som kurator skal man have kendskab til retsreglerne på en lang række områder og samtidig have kendskab til, hvordan konflikter løses – herunder gennem retssagsarbejde. Fundamentet i en bobehandling er og bliver juridisk, og det er advokater nu engang bedre til end revisorer. Hvis der er behov for anden sagkyndig bistand, kan kurator antage en sådan i medfør af konkursloven.

Systemet med faste medhjælpere ved skifteretterne er netop baseret på, at man trækker på en begrænset kreds af kuratorer, for at »sikre, at de faste kuratorer og medhjælpere skal udføre deres hverv med høj kvalitet, stor effektivitet og til en rimelig pris … Disse hensyn kan navnlig tilgodeses, såfremt de involverede får tildelt et større antal boer. Herved kan der opnås en række stordriftsfordele, samtidig med at omkostningerne ved behandlingen af boer kan reduceres«, som det hedder i en rapport fra 2013 fra et udvalg nedsat af Sø- og Handelsretten, der skulle se på deres kurator-/medhjælperordning.

Tillad mig til sidst at slå en »medieand« ihjel. I artiklen sammenkædes advokaternes rolle som kuratorer med det væsentlige fald i antallet af boer, hvor der efter bobehandlingen er midler tilbage til kreditorerne. Faldet i antal boer, hvor der efter bobehandlingen er midler tilbage til kreditorerne, skyldes – ud over finanskrisen – helt overvejende en lovændring, der tillod de finansielle institutioner at tage pant i snart sagt alle en virksomheds aktiver som sikkerhed for lån. Fra advokatside advarede vi dengang om, at systemet med virksomhedspant ville betyde langt flere tilfælde, hvor et bo bliver tømt for værdier allerede, når pengeinstitutterne udnytter deres forret til at hæve virksomhedspanten. Når bankerne har taget deres, er der ikke mere tilbage. En anden væsentlig grund er, at en stor del af boerne er tvangsopløsninger, hvor der aldrig har været aktiver. Så skulle den and forhåbentlig være død og begravet.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen