Berlingske Business

DR-udsendelse: Bech-Bruun og Ernst & Young rådgav om skattely

1111skattelyDR
Danmark er på listen over verdens skattely. Foto:

To rådgivere fra Ernst & Young er blevet afskediget, mens der internt også har været konsekvenser, efter en advokat fra Bech-Bruun gav uetisk rådgivning om at undgå dansk skat ved at bruge udenlandske skattely. Det er sket som følge af DRs sidste program om skattely, der vises i aften.

To danske rådgivere fra det verdensomspændende revisionsselskab Ernst & Young er blevet afskediget for at rådgive om at undgå dansk skat, mens der også har været interne konsekvenser i advokatfirmaet Bech-Bruun efter uetisk rådgivning, ydet af en anonymiseret medarbejder.

Det fremgår af sidste del af DR-programmet Skattely, der sendes i aften.

Her går en DR-journalist, lige som i de foregående programudsendelser, under dække af at være forretningsdrivende, der står til at sælge en app for mellem tre og fem millioner kroner. Ved hjælp af skjult kamera afslører journalisten, hvordan de pågældende rådgiver ham om muligheden for benyttelse af skattely ved at flytte erhvervsaktivet til nyoprettede selskaber i lande som Schweiz og Luxemburg, gennemføre handelen, sløre sporerne, flytte hjem igen og derved slippe for at betale dansk skat. 

Skattely

Da DR-journalisten præsenterer sig som journalist og vil høre nærmere om Bech-Bruuns politik om skattely, afviser advokatfirmaet direkte at ville hjælpe danske erhvervsdrivende med at benytte sig af danske skattely.

Ikke desto mindre er det hvad, der foregår, da journalisten holder møde med en anonymiseret advokat for at forhøre sig om muligheder for at få flest mulige penge ud af handelen med den fiktive app.

"Jeg vil påstå, at vi kan finde dig et land, hvor der er tæt på nul skat," lyder en af de indledende replikker i programmet fra den unavngivende advokat, der rådgiver om, hvordan den fiktive forretningsdrivende bør flytte til udlandet med erhvervsaktivet, sælge det der og dermed score gevinsten uden om det danske skattesystem.

Rådgivningen har haft interne konsekvenser i advokatfirmaet, fremgår det senere, mens Bech-Bruun ikke ønsker at konkretisere konsekvenserne i programmet.

Også en partner i advokatfirmaet bliver fanget på skjult kamera under et møde, hvor han giver råd til, hvordan det bedst muligt kan lade sig gøre at flytte aktiviteterne til udlandet. Ifølge programmet har der dog ingen konsekvenser været for partneren.

Sidste uges udsendelse skabte stor virak, da Jyske Bank - måske, måske ikke - rådgav om skattely. Aftenens udsendelse følger op på rådgivningen fra Jyske Bank, der sætter journalisten i forbindelse med Ernst & Young.

Banker vil hente kunder efter storbankers kasselukninger

Her drøfter han med to rådgivere om, hvordan det bedst muligt kan lade sig gøre at tage app'en med ud af landet og sælge den udenlands. En vanskelig udfordring, da historien dækker over, der allerede er indgået en forhåndsaftale med en køber på fire millioner kroner. DRs fiktive forretningsmand er derfor skattepligtig.

Ernst & Young-rådgiverne diskuterer, hvordan det bedst for alle parter kan håndteres. DRs forretningsmand må lave om i købsaftalen, sådan prisen ikke fremgår. På den måde kan Skat ikke løfte bevisbyrden for, at der tages værdier med ud af landet, lyder opfordringen ifølge programmet.

Da DR i programmet retter henvendelse til Ernst & Young for at få en kommentar til rådgivningen, afviser revisionsselskabet at give interview, men oplyser i en skriftlig kommentar at "De pågældende medarbejderes adfærd ikke er forenelige med vore værdier og "code of conduct", og som følge heraf er de to seniorrådgivere ikke længere en del af EY." 

pix-skat

Den undersøgende dokumentarserie Skattely har over tre afsnit vakt forargelse ved at afsløre, hvordan rådgivere ved hjælp af snedige selskabskonstruktioner, brug af stråmænd i udlandet og samt andre kreative kneb har været villige til at hjælpe DRs undercoverjournalist til at undgå at betale dansk skat. Det er også budskabet i sidste afsnit, der sendes på DR1 i aften kl. 20.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen