Berlingske Business

»Boston Consulting begik århundredets fejl«

21BUSJesper-Kjerside.jpg
Jesper Kjerside, tidligere partner i BCG, vidnede i går for forsvaret i sagen mod en tidligere medarbejder, som er blevet meldt til politiet for fusk med bilag. Foto: Qvartz

Tidligere partner i konsulentfirmaet Boston Consulting Group afslørede onsdag i Københavns Byret, hvordan frygt for konkurrence forvandlede en kærlighedsaffære til en straffesag om bedrageri og mandatsvig mod en tidligere ansat, som nu har job hos ærkekonkurrenten McKinsey.

Tidligere partner i konsulentfirmaet Boston Consulting Group Jesper Kjerside var tydeligt dårligt tilpas i sit modestramme jakkesæt, da byretsdommer Peter Rønning-Jølver afviste at vise nåde og lukke byrettens døre for offentligheden, som Kjerside ellers forlangte.

US-129214671

Lukkede døre eller i det mindste referatforbud. Det var jo trods alt Jesper Kjersides tidligere kolleger og kunder, som han nu risikerede at hænge ud, og han var også bundet af tavshedspligt over for Boston Consulting Group – og for at gøre det hele endnu værre, var han nu partner i Bostons konkurrent Qvartz, forklarede han.

Københavns Byret var i går nået til det andet retsmøde i straffesagen mod en tidligere juniorpartner i Boston Consulting Group (BCG), som i dag arbejder hos ærkekonkurrenten McKinsey. Juniorpartneren, som er beskyttet af navneforbud, blev politi­anmeldt af BCG i 2013 – angiveligt for at have fusket med udgiftsbilag for omkring 150.000 kr. I dag er juniorpartneren havnet i en straffe­sag og står anklaget for bedrageri og mandatsvig.

Rettens døre forblev altså åbne, og Berlingske blev ikke vist ud, men kunne overvære Jesper Kjerside berette om den spegede historie om hans tidligere kollega. Ifølge Kjerside begyndte det hele med, at to BCG-medarbejdere klagede til BCGs globale ombudsmand over uetiske forhold, fordi juniorpartneren var involveret i en kærlighedsaffære i firmaet, forklarede Kjerside. Etik-historien endte med, at juniorpartneren blev fyret.

02BUSSoeren-Fritzen-leder.jpg

Men sagen var ikke slut med det. BCG vurderede, at fyringen udgjorde »en vis konkurrencemæssig trussel i relation til en bestemt klient«. BCG var nemlig nervøs for, at juniorpartneren enten skulle få job hos kunden eller hos en konkurrent, og begge dele ville skade BCG.

Den fyrede juniorpartner havde ingen konkurrenceklausul og kunne altså gå ud og tage job, som han lystede. For at reparere på dette tilbød BCG juniorpartneren to år med halv løn, hvis han undlod at tage job, men han sagde nej tak til tilbudet.

02BUSLars-Faeste.jpg

»På et tidspunkt i løbet af efteråret 2013 iværksatte BCG en undersøgelse af hans udgiftskonti. Et par år forinden havde han haft nogle uregelmæssigheder med hotelregninger, og ideen med undersøgelsen var, at BCG havde noget at modregne, hvis han skulle rejse erstatningskrav for uberettiget bortvisning,« fortalte Jesper Kjerside, som også forklarede, at undersøgelsen skuffede, fordi BCG fandt mindre end forventet.

»På det tidspunkt var det ikke på tale, at der var grundlag for en straffesag, og rådet fra BCGs globale organisation var, at man ikke skulle gå til politiet,« forklarede Kjerside.

Portræt af Søren Fritzen og Jørgen Rugholm, McKinsey&Company.

Til skade for firmaets interesser

Men så skete der det, som ikke måtte ske – den fyrede juniorpartner fik ansættelse hos ærkekonkurrenten McKinsey.

»BCG var interesserede i at få ham ud af McKinsey, og BCG-partnere kontaktede forskellige mennesker hos McKinsey og fortalte om sagen. Men det blev McKinsey så utilfredse med, at de truede med at sagsøge for injurier, hvis ikke BCG indstillede rygtespredningen. Et rygte var, at der var begået noget strafbart,« fortalte Jesper Kjerside, som over for retten vurderede, at det var truslen om injurier, der udløste BCGs beslutning om at melde den tidligere juniorpartner til politiet.

»Beslutningen blev taget af én person – den var ikke oppe i partnergruppen,« sagde han.

»Ligesom flere andre mente jeg, at det var århundredets fejl til skade for firmaets interesser,« sagde Jesper Kjerside, som forlod BCG i begyndelse af 2014. BCG meldte juniorpartneren til politiet i december 2013.

MNJ

Dagen i byretten sluttede med, at Jesper Kjerside fortalte om et internt BCG-notat, som bl.a. indeholdt forslag til, hvordan BCG-medarbejdere skulle svare på spørgsmål om sagen fra politi og retssystem. Jesper Kjerside mente ikke, at han på grund af sin tavshedspligt kunne fremlægge dokumentet, selv om han havde medbragt det i retten. Retsmødet endte med en aftale med dommeren om, at Jesper Kjerside inden næste retsmøde i februar skulle klarlægge, hvorvidt han kunne afsløre det konkrete indhold af notatet.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen