Berlingske Business

Advokater i oprør over Karnov

TIL PIHL EDP IND
Forlaget Karnov Group udgiver blandt andet de letgenkendelige lovbøger. Foto:

Danske Advokater beskylder Karnov for at udnytte et næsten-monopol til voldsomme prisstigninger og har klaget til konkurrence-myndighederne over det kapitalfondsejede selskab.

Advokatstanden er i oprør over forlaget Karnov Group. Brancheforeningen Danske Advokater beskylder Karnov Group for at misbruge sin dominerende stilling på markedet til at sætte priserne voldsomt i vejret og klagede i sommer til Konkurrence- og Forbruger­styrelsen over det kapitalfondsejede forlag.

»Karnov er tæt på at være et de facto-monopol, særligt når det gælder Ugeskrift for Retsvæsen. Og det er nok også det, der afspejler deres prissætning. I et konkurrencepræget marked vil man typisk ikke kunne se den slags prisstigninger, uden at kunderne løb skrigende over til konkurrenten, men her er der stort set ikke andre at gå til,« siger adm. direktør Paul Mollerup, Danske Advokater.

Karnov Group er nok især kendt for de tykke, gule bøger med lovsamlinger, men forlaget udgiver også en lang række andre digitale juridiske informationer og publikationer, blandt andet Ugeskrift for Retsvæsen. Særligt de gule bøger og ugeskriftet er vigtige for advokater.

Karnov Group har sat priserne i vejret, og ifølge Danske Advokater har forlaget lavet produktpakker uden fravalgsmuligheder, og det har tændt en vrede uden lige på landets mange advokatkontorer. Især prislisten for 2016 er faldet mange for brystet.

Forskere vil afsløre "falske" blodpropper COP112

Afventer myndighederne

I sin klage til Konkurrencestyrelsen giver Danske Advokater eksempler på prisstigninger på Karnovs produkter:

I perioden 2011-2015 er Karnovs priser generelt steget 30 procent, mens de fra 2015 til 2016 generelt er steget 150 procent eller mere, men der er eksempler på prisstigninger på helt op til 588 procent.

Karnov Groups administrerende direktør, Flemming Breinholt, afviser imidlertid, at Danske Advokater har noget at have klagen i. Karnov sendte midt september sit svar på klagen til Konkurrencestyrelsen.

»Vi afventer Konkurrencestyrelsens stillingtagen til, om den overhovedet vil undersøge sagen yderligere, men vi mener grundlæggende ikke, at der er belæg for de påstande, Danske Advokater rejser mod os. Vi har på ingen måde en monopollignende status på markedet, og vi misbruger på ingen måde de styrker, vi har, som blandt andet er at give vores kunder adgang til viden på en professionel, troværdig og effektiv måde,« siger Flemming Breinholt, som ikke ønsker at gå dybere ind i Danske Advokaters klage.

dasdasd

»Det er møgirriterende«

For et mindre advokatfirma som Horstmann Advokater i Viborg med syv advokater betyder Karnovs 2016-priser, at firmaet skulle betale knap 200.000 kroner ekstra i år for adgang til samme indhold som i 2015, et prishop på 182 procent til 309.000 kroner.

Det er meget for advokatfirmaet, som har været nødt til at skære ned på medarbejdernes adgang til Karnovs systemer og på antallet af specialmoduler.

Herudover må alle på nær én nøjes med den næstmindste Karnov-pakke, så der fremover kun er én på kontoret med adgang til Karnov-pakken med Ugeskrift for Retsvæsens artikelsamling.

»Vi har været nødt til at være benhårde i vores fravalg. Det er møgirriterende og gør vores arbejde langsommere og mindre fleksibelt. Og selv om vi har valgt en del fra, betaler vi alligevel 11.000 kroner mere end sidste år. Det er blevet dyrere, og vi får mindre for pengene, men vi har ikke andre steder at gå hen, for Karnov sidder med alle dommene fra de seneste 150 år,« siger Solveig Værum Nørgaard, partner i Horstmann Advokater.

pix-David Lagercrantz

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen