Berlingske Business

Er det nu, jeg skal hæve min efterløn? Jeg tror det ikke

Ny lov sikrer flere penge i pensionslivet
Skal jeg hæve den efterløn, jeg alligevel ikke vil bruge og få 110.000 kr. i hånden nu? Eller skal jeg vente og få en skattefri præmie, når pensionsalderen melder sig om mere end 15 år? Det er lidt af et »gamble«. Hvad får man mest ud af rent økonomisk? Foto:

Skal jeg hæve den efterløn, jeg alligevel ikke vil bruge og få 110.000 kr. i hånden nu? Eller skal jeg vente og få en skattefri præmie, når pensionsalderen melder sig om mere end 15 år? Det er lidt af et »gamble«. Hvad får man mest ud af rent økonomisk? Spørger Berlingske Business' Frederik M. Juel.

Kort og godt handler det om, at regeringen vil have os til at slide hårdere i det og arbejde noget mere. Derfor er det meget logisk, at vi nu endnu en gang får tilbuddet om at hæve vores efterløn. Så kan de nok engang forsøge at komme af med den ordning, der er endt som lidt af et mareridt for skiftende regeringer.

Jeg har været med i efterlønsordningen hele vejen igennem. Ikke fordi jeg regner med at komme til at gå på efterløn – jeg tilmeldte mig ordningen ud fra tankegangen om at sprede min opsparing på flere ben. Hvis man ikke bruger efterlønnen, får man en skattefri præmie, når man trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Den præmie svarer til en ganske pæn forrentning af indbetalingerne til efterlønnen, og den giver en fin lille portion penge ved siden af opsparingen til pension.

Men er det fortsat en god idé, nu hvor man bliver lokket med et alternativ?

Regeringen kom med et lignende tilbud tilbage i 2012, og dengang beholdt jeg efterlønnen – dog uden at have gjort mig de helt store tanker om det. Denne gang har de fleste sikkert fået et brev fra a-kassen om, hvad der sker, hvis man hæver efterlønnen. I brevet står der tydeligt, at der ikke er nogen fortrydelsesret, og at man ikke længere vil optjene den skattefri præmie, hvis man vælger at hæve efterlønnen nu. Det lyder meget logisk.

For at grave dybere ned i spørgsmålet har jeg set på en større analyse fra Danske Bank. Heri har banken set på, om det kan betale sig at hæve efterlønnen eller ej. Banken understreger, at det er et kompliceret spørgsmål med mange mulige udfald. Jeg har set på et eksempel, hvor man arbejder helt frem til pensionsalderen.

Under en række forudsætninger kommer banken frem til, at hvis man er født før 1966 og ikke har planer om at gå på efterløn, kan det bedst betale sig at blive i efterlønsordningen og gå efter den skattefri præmie. Det skyldes, at man i den situation kun har få år til at få forrentet den udbetalte efterløn et andet sted. Og så bliver det meget svært at nå et afkast, som svarer til den skattefrie præmie.

414196351.jpg

Som udgangspunkt vil det for mig derved bedst kunne betale sig at hæve pengene, men jeg ligger lige på grænsen, og der skal ikke meget til for at tippe regnskabet. Hvis man eksempelvis har dyr gæld, kan det måske betale sig at hæve efterlønnen og få fjernet gælden eller noget af den. Jeg har dog ikke nogen dyr gæld.

En anden situation er, hvis man betaler topskat nu og kun bundskat ved pensionering. Så kan det sagtens være, at det kan betale sig at få hævet efterlønnen og lægge den over i en pensions­opsparing.

Det kunne være et godt argument for at hæve efterlønnen, men det vil kræve en beregning hos min a-kasse eller bank. Heldigvis har man til udgangen af juni til at få den lavet.

senior

Frederik M. Juel er privatøkonomisk journalist på Business

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen