Berlingske Business

Voldsomme prisstigninger på lejligheder - og en guide til at købe en bolig billigt på tvangsauktion

10BUSUgenDerGak-Lejlighed-1.jpg
På landsplan steg priserne på ejerlejligheder i april med 3,2 pct. I København er man begyndt at tale om en boligboble. Her det nye kvarter i Nordhavn. Foto: Niels Ahlmann Olesen

Der er voldsomt fokus på boligmarkedet – især i hovedstadsområdet, hvor enkelte boligøkonomer har vovet at tage ordet »boligboble« i deres mund. En overraskende stor prisstigning på lejligheder i april fik ordet til at dukke op igen.

Stigningen var ifølge Danmarks Statistik på 3,2 procent på landsplan alene i april, og omkring halvdelen af landets ejerlejligheder ligger i København og Aarhus. Det er ifølge chef­analytiker Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit »mere, end den stigning man kan forvente på et helt år i et normalt marked.«

Samtidig reviderede Danmarks Statistik tallene fra marts, så der også i denne måned var tale om en stigning i lejlighedspriserne.

»Det gør dagens tal endnu vildere,« mener hun.

Selv om huse længe har haltet efter lejlighederne prismæssigt, kunne de også fremvise en stigning i april på 1,1 procent, hvilket giver en årlig stigning på 6,4 procent. Lave renter og lønstigninger er ifølge Jacob Isaksen, der er boligmarkedsanalytiker hos Nykredit, årsager til de stigende priser.

boliger

»Samtidig giver fremgangen på boligmarkedet grobund for, at den høje aktivitet bliver selvforstærkende. Flere har måske set, at naboen har solgt huset relativt hurtigt og til en fornuftig pris. Det inspirerer måske én til at sætte huset til salg og gøre noget ved boligdrømmene. Dermed bliver udviklingen på bolig­markedet i sig selv også næret af optimismen og fremgangen,« siger han.

En boligboble betyder prisstigninger på boliger, der er højere end den underliggende økonomi kan forklare. Det giver risiko for bratte prisfald, som landet oplevede under finans­krisen i 2008. Økonomernes råd er dels at købe langsigtet, dels at overveje et obligationslån med fast rente. Den lånetype har nemlig den egenskab, at restgælden bevæger sig i samme retning som boligpriserne – og dermed falder ved prisfald.

Nye skatteregler kan ramme forældrekøb

Netop nu skal nye studerende finde boliger til deres studiestart til efteråret. Men de økonomiske rammer for de såkaldte forældrekøb forandrer sig, påpeger direktør i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen over for Ritzau.

Mange sommerhuse blev udlejet ulovligt Sommerhuse

»Den skattereform, som træder i kraft 1. januar 2021, vil alt andet lige medføre et prisfald på ejerlejligheder i de store universitetsbyer på fem til ti procent,« siger han. Desuden kan en ny regering ifølge Liliegreen få øje på, »at forældrekøb er med til at stimulere boligpriserne i København og skabe boligmangel blandt dem, der ikke har så høj indkomst, eller forældre der kan hjælpe.

Artiklen fortsætter under billedet
10BUSUgenDerGak-151817.jpg
Arkivfoto: Mathias Løvgreen

Så billigt er det at købe bolig på tvangsauktion

Den enes død, den andens brød. Det gamle ordheld gælder i høj grad for boliger på tvangsauktion.

En beregning fra Boligas side for tvangsauktioner, itvang.dk, afslører en gennemsnitlig besparelse på at købe en villa på 67 procent i sammenligning med et normalt køb i fri handel. Ifølge Trine Peters, afdelingsleder for itvang.dk, er der flere årsager til prisforskellen.

»Køberne kan på en tvangs­auktion byde uden at skele til ejendomsværdien, og dermed bliver kvadratmeterprisen ofte lavere,« siger hun.

20BUSGiftermaal-og-oekonomi.jpg

Men hun påpeger også, at mange ejendomme på tvangs­auktion er dårligt vedligeholdte, mens ejendomme på det normale marked typisk bliver gjort i stand og klar inden et salg. Dermed vil man muligvis også skulle bruge en del af besparelsen på at gøre boligen i stand efterfølgende.

Den største besparelse ved køb af en ejendom på tvangsauktion får man i Odense Retskreds, hvor besparelsen er på 73 procent. I den anden ende af skalaen var der i Holbæk Retskreds kun 41 procent af spare ved køb på tvangsauktion.

Kæmpe forskel i priserne på rejseforsikringer

Der er kommet mere konkurrence på markedet for enkeltstående rejseforsikringer. En ny spiller på markedet lægger sig i den lave ende prismæssigt, og det betyder, at der kan være op til 70 procents forskel mellem dyreste og billigste rejseforsikring.

Det er dog fortsat en god idé at tjekke, om man enten allerede har eller kan tegne en årsrejse­forsikring via sin familie- eller indboforsikring. Især hvis man rejser flere gange om året. Men der er stadig et marked for de rejse­forsikringer, der tegnes til at dække den enkelte rejse, og antallet af udbydere er inden for de seneste par år steget. Flere end halvdelen af dem bruger dog de store udenlandske forsikrings­selskaber til at dække den egentlige forsikring, oplyser Ole Ærthøj, som er adm. direktør i safeAway – en af de nyere udbydere af rejseforsikringer. Tidligere i år sænkede ERV, som er den ældste rejseforsikringsudbyder, sine priser med mellem 14 og 17 procent. Lige nu går prisen for en uge i Tyrkiet for en person på 55 år fra under 200 til over 600 kroner på en enkeltstående rejseforsikring med fuld dækning.

17BUSPix-Portland-Towers-19.jpg

Artiklen fortsætter under billedet
10BUSUgenDerGak-For-ldrek-b.jpg
RB PLUS PFS Forældrekøb er blevet mindre attraktivt- - ARKIVFOTO 2015 af Huse og lejligheder til salg hos ejendomsmægler i København- - Se RB INDLAND 12.00. Forudsætningerne for forældrekøb er anderledes i dag end for nogle år siden, og det skal man have for øje, hvis man vil købe en lejlighed til sit barn.. (Foto: Mathias Løvgreen/Scanpix 2017)

Ugens tal: 55.435 boliger til salg

Antallet af boliger til salg i juni er faldet med 240 stk. siden maj. Det er normalt, at antallet af boliger til salg på markedet falder om foråret, men vi skal helt tilbage til 2007 for at finde en juni måned med et lavere antal udbudte boliger end de 55.435 huse, lejligheder og sommerhuse, som køberne kunne vælge mellem i den første sommermåned.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen