Berlingske Business

Undgå gearing i privatøkonomien

Business people at work
Pas på gearing i privatøkonomien. Ordet gearing har at gøre med »hastigheden« i økonomien. Foto: Iris.

KLUMME: Du bør undgå gearing i privatøkonomien, selvom det er fristende. Gearing gør, at din formue vokser hurtigere, men det går også hurtigere den anden vej. Der er dog to undtagelser, hvor gearing er o.k. Det skriver privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin.

Pas på gearing i privatøkonomien. Ordet gearing har at gøre med »hastigheden« i økonomien. Jo mere gearing, desto hurtigere kører din økonomi. De fleste danskere gearer deres økonomi på et tidspunkt i løbet af deres liv. Det skyldes, at lovgivningen i Danmark gør, at det i nogle tilfælde kan betale sig at have både formue og gæld.

Hvad er gearing i privatøkonomien?

Gearing er at have både opsparing og gæld på en gang. Det kan være, at du har lånt penge i banken, og du samtidig sparer op ved at investere i værdipapirer. Det giver mening at skelne mellem to slags gearing.

1. Den lette gearing, du laver, når du køber fast ejendom med lån i bank og realkreditselskab, der ofte er fornuftig.

2. Den hårde gearing, hvor du stifter eller undlader at afdrage gæld og køber værdipapirer, aktier og obligationer som frie midler.

31BUSGrundskyld-stiger-for-.jpg

Hvordan påvirker gearing formuen?

Det er fristende at bruge den hårde gearing i perioder, hvor renten på lån er lav, netop fordi finansieringsomkostningerne er lave. Men som det fremgår af figuren, er risikoen tilsvarende stor. Med gearing vokser din formue hurtigere, men til gengæld taber du også mere og hurtigere, når markedet falder. Det skyldes omkostningerne til finansiering, der trækker ned både i gode og dårlige år.

Figuren viser et godt eksempel på, hvordan hård gearing kan være farlig for din økonomi. Tabet fra dårlige perioder kan være meget svært at hente ind igen. Det er som sagt finansieringsomkostningerne, der gør, at formuen har svært ved at vokse tilstrækkeligt i gode perioder til at dække tabet i dårlige perioder. Sat på spidsen er det dig, der tager risikoen, mens banken og realkreditselskabet har en sikker indtjening.

To undtagelser hvor gearing er ok

Der findes to undtagelser, hvor gearing er god for privatøkonomien. Den vigtigste er, når du kan spare skat. Det kan du, hvis du får fradrag i topskat ved at betale til en pensionsordning, og du betaler almindelig skat, når de bliver udbetalt. I det tilfælde vil omkostningen til finansiering ofte være mindre end det, du sparer i skat.

Den anden undtagelse er, som nævnt oven for, den lette gearing med fast ejendom. Du sparer typisk ikke op til din første bolig og køber den kontant. Langt de fleste køber den med finansiering, hvilket er en god forretning, fordi du ikke betalet skat af fortjenesten på fast ejendom. Jo før du kommer ind på ejendomsmarkedet, desto mere kan du tjene på dette gennem dit liv.

De unge har mistet kontrollen over deres smarte telefoner

Der er selvfølgelig – i det korte perspektiv – gode og dårlige tidspunkter at købe fast ejendom på – eksempelvis før og efter en finanskrise.

Vær derfor forsigtig med gearing i din privatøkonomi. Har du både gæld og frie midler, bør du planlægge det, så du ikke får større risiko, end du kan tåle. Men som hovedregel skal du undgå gearing i privatøkonomien.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen