Berlingske Business

Tag firmabilen på ferie og spar penge

Bil
Det kan godt betale sig at køre på ferie i firmabilen.

Det kan sagtens betale sig at tage firmabilen på ferie, og du kan sågar spare en god sum penge på det, lyder rådet fra skatteekspert.

Er du en af de 200.000 danskere, der har mulighed for at få en firmabil via jobbet, kan det godt betale sig at pakke familien ind på bagsædet og køre mod sydens sol.

Der er nemlig ingen skattemæssige regler, der siger, at du ikke må tage firmabilen på ferie. Sådan lyder det fra Niels Sonne, der er skatteekspert hos revisions- og rådgivningsfirmaet Deloitte.

Det skyldes, at beskatning af fri firmabil betegnes som en såkaldt rådighedsbeskatning. Det betyder, at både Skat og arbejdsgiver er ligeglade med, hvad du bruger bilen til, siger han.

e-handel - 10_2016071111322313

Forestiller man sig for eksempel to personer, som begge har ens firmabiler. Den ene kører 80.000 erhvervsmæssige kilometer om året og bruger stort set ikke bilen privat. Den anden har stort set ikke brug for bilen erhvervsmæssigt men kører til gengæld både på skiferie og sommerferie i bilen.

»De to personer bliver beskattet af nøjagtigt samme beløb, fordi deres biler er ens, og fordi man i stedet for ser på bilens beskatningsgrundlag, frem for hvad medarbejderne bruger den til,« siger Niels Sonne til Ritzau Fokus.

At det forholder sig sådan, kan professor skatte- og arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet Bent Greve bekræfte.

»Har du en firmabil, som du bruger fuldtid, og som du betaler skat af, kan du også godt tage den med på ferie uden problemer, fordi du i forvejen betaler skat af det,« siger Bent Greve til Ritzau Fokus.

kontor, sekretær - 10_20160708

Har man til gengæld en firmabil, som man ikke betaler skat af, men som man kun kører rundt i herhjemme, skal man ifølge Bent Greve være noget mere påpasselig med at tage bilen med på ferie.

»Får du lov til at tage bilen med på ferie, skal du i stedet for betale for det forbrug, der ligger ved rejsen, da det svarer til, at du har fået en ekstra indkomst til rådighed. Som udgangspunkt skal du betale skat af den værdi, du har sparet,« siger han.

Betaler du omvendt skat på din firmabil, kan der kan være gode penge at spare på ferien. Beskatningen af en firmabil omfatter nemlig også alle de driftsmæssige udgifter, der er ved brugen af bilen.

»Her ser vi på det, man kalder de ordinære driftsudgifter. Det er alt det, der får bilen til at køre: Benzin, sprinklervæske, reparationer, dækskift, forsikringer og så videre, og det kan arbejdsgiver betale, da det er dækket via bilbeskatningen,« siger Niels Sonne.

Det kræver blot, at du tager dine kvitteringer med hjem fra ferien og får det dækket som udlæg efter regning.

Opsparing

Alligevel skal man ifølge Niels Sonne være opmærksom på, at nogle arbejdsgivere kan have et separat regelsæt. Det kan eksempelvis betyde, at arbejdsgiver kun dækker benzinudgifterne herhjemme eller i Skandinavien. Derfor skal man altid forhøre sig, inden man kører afsted.

Man bør også have for øje, at visse udgifter ikke indgår under de driftsmæssige udgifter. Det er for eksempel færgebilletter, broafgifter, parkeringsbilletter og fartbøder. Disse udgifter står for egen regning.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen