Berlingske Business
16:45Genmab-aktien på vej mod stort tab

Sprøde julegodter

Så er der igen kommet småkager i dåserne. Tre forskellige slags lavet af én dej. Det lyder næsten for

nemt og praktisk til at komme fra mig, og det var da også først efter grundig overvejelse, at dét blev løsningen.

Men når nu der er for få blanke bage-eftermiddage i december, så må man sænke ambitionsniveauet til realistisk

højde. Alternativet var, at der kom nøjagtig samme slags i alle dåserne, og det bliver altså lidt for kedeligt

i længden. En del af fornøjelsen ved at spise småkager er jo netop at kunne udvælge sig sin favorit blandt

kagerne i skålen.



Varierende former er selvfølgelig med til at give forskellige småkager identitet. Men det

er vel først og fremmeste ved krydring og smag, at de rigtigt skiller sig ud fra hinanden. Så snart de er vel inde i

munden, fortoner selv de mest kunstfærdige klejnevrid og præcise vaniljekransehuller sig i det dunkle. Det er smagen og

eftersmagen, der gør blivende indtryk. I nærværende tilfælde smagen af kanel/vanilje, hasselnød/orange

og korender/ingefær.



Når jeg pointerer det, er det selvfølgelig fordi, det er sådan. Men det er også

lidt et forsvar imod, at jeg ikke har formået at bibringe hver af disse tre småkager en særlig og let genkendelig

form. De er stort set runde og nogenlunde jævnt småkageformede alle sammen. En enkelt slags er dog blevet udstyret med

et bølget gaffelaftryk. Et forkølet tilløb til kreativitet, kunne man passende sige. Men det skal absolut ikke

afholde nogen fra at slå gækken løs og stikke dejen ud som figurer, gi'' den med let hånd og mandelsplitter

eller en på diagonalen.

Saltet juleknas

Med tilskud af diverse marcipanudforminger og chokoladedyppede sager er det

søde juleknas således mere end hjemme. Den side af smagspaletten er sjældent underrepræsenteret i december.

Men med tanke på hvor mange centiliter alkohol af forskellig slags der udskænkes i denne måned, er der forbavsende

lidt salt juleknas i omløb. Den slags kan man ellers godt komme i bekneb for ud på aftenen eller dagen efter.



Jeg

holder meget af gode flæskesvær, og det ved jeg, at jeg ikke er ene om. For en del mennesker er det dog en hemmelig passion,

lidt a la besøget ved pølsevognen. Øgenavne for flæskesvær skorter det da heller ikke på. Men

når først skålen med de formastelige sprøde små har stået lidt på bordet, viser den gamle

sandhed sig med al ønskelig tydelighed. Den man tugter, elsker man.



Vi er jo ikke den eneste nation i verden, der svinger

godt med grisen. Kineserne er f.eks. også ganske godt kørende, når det gælder talentfuld tilberedning af

svin. Tænk bare på, hvad ingefær og five spice (stjerneanis, fennikelfrø, kanel, nelliker og sichuan) gør

for svinekød. Ud fra den erkendelse har jeg et stykke tid gået og ønsket mig at få flæskesvær

med »kinesisk smag«. Det kan være, at den slags flæskesvær allerede findes og serveres ved hvert et cocktailparty

i Shanghai og omegn. Men jeg har altså aldrig fået dem, før jeg forleden besluttede mig for at lave dem selv.











Danske

flæskesvær

Køb sværen (grisehud) hos slagteren. Det er en billig affære, og han har masser af den, men

ring for en sikkerheds skyld og bestil den på forhånd. Hjemme skæres/barberes det meste af fedtlaget på bagsiden

af med en skarp kniv. Et tyndt lag bør dog blive siddende. Skær sværen i smalle strimler (6-7 mm).



Bring

vand med salt i kog i en gryde og kom sværene i. Lad det koge op, tag gryden af blusset og hæld sværene i en sigte.

Lad dem dryppe godt af (tør dem af med køkkenrulle). Spred dem ud på en plade med bagepapir og drys rundhåndet

med salt over dem. Sæt dem i en 180 grader varm ovn (helst med luftblæser) i 20 til 25 min. Smag om de er sprøde,

ellers må de have fem min. længere. Lad dem dryppe af på køkkenrulle.

»Kinesiske« flæskesvær

Skær

sværene ud som anvist ovenfor. Kog en lage af 4-5 dl vand, 10 stjerneaniskapsler, 8 hele nelliker, 1 stort stykke hel kanel,

1 tsk. hel sichuan, 1 spsk. fennikelfrø, 1 spsk. korianderfrø, 1/2 lille flækket chili, 4 cm frisk ingefær

i skiver, 1/2 spsk. sukker, 1 spsk. salt. Lad den koge i 10 min under låg, og derefter trække i to-tre timer.



Si

lagen (gem evt. nogle af krydderierne til ristningen) og kog den op igen. Tag gryden af blusset og kom sværene i sammen med

1 fed hvidløg i skiver. Lad sværene trække i lagen i en times tid. Hæl den fra og lad dem dryppe godt af

i en sigte og på køkkenrulle.



Spred dem på bagepapir og rist dem som beskrevet ovenfor, men sæt kun ovnen

på 175 grader og giv dem ca. 10 min længere. Berlingske Tidende

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen