Berlingske Business

Sommerhusudlejning: Dette skal du huske

Turister lejer flere feriehuse ved de danske kyster
Sommerhus-udlejning Foto:

Det kan give en god sjat penge at leje et sommerhus ud - men hvad skal du egentlig betale til Skat? Her får du overblikket.

Det er nogle dejlige kontanter, der kan suse ind på kontoen, når du udlejer dit sommerhus. Men hvor mange penge må du beholde selv - og hvor meget skal du egentlig aflevere til Skat?

Og kan du bare leje dit sommerhus ud hele året, så du kan tjene så meget som muligt?

Kort sagt er der to måder, hvorpå du kan udleje dit sommerhus. Du kan gøre det privat eller via et udlejningsbureau.

Rekordmange lejer sommerhus jul og nytår Sommerhus

Hvis du udlejer via et bureau, går en procentdel af det, du tjener, til bureauet, som så til gengæld sørger for at udlevere nøgler og rengøre sommerhuset.

Lejer du ud på egen hånd, beholder du pengene selv, men så skal du samtidig selv sørge for alt det praktiske - inklusiv at meddele Skat, hvad du har fået af indtægter.

1) Du får et fradrag, når du udlejer dit sommerhus.

Når du udlejer dit sommerhus via et bureau, får du et bundfradrag på 21.000 kroner, som altså er penge, du må tjene på sommerhusudlejning, før der skal betales skat. Udlejer du privat, er fradraget på 10.500 kroner, fortæller Carlos Lassen, der er direktør hos Feriehusudlejernes Brancheforening, til Ritzau Fokus.

Turister lejer flere feriehuse ved de danske kyster

2) Der er to metoder, du kan bruge, når du skal opgøre din skat.

Den regnskabsmæssige metode er en metode, hvor du opgør alle indtægter og omkostninger ved en udlejning, siger han.

»Den benyttes ikke af ret mange, da regnestykket godt kan blive kompliceret,« forklarer Carlos Lassen.

»Den anden metode er en standardmetode, hvor du ud over dit bundfradrag har et fradrag på 40 procent. De 40 procent er et skøn over, hvad du bruger på el, slitage, grundskyld, ejendomsskatter og den slags,« siger Carlos Lassen og fortæller, at du hos Skat kan vælge, hvilken model du vil bruge, men at du ikke kan skifte tilbage, når du først har truffet et valg.

hus

3) Du må ikke leje dit sommerhus ud hele året.

Hvis du opdager, at dit sommerhus er så eftertragtet, at du kunne leje det ud hele året, så pas på - det må du nemlig ikke, forklarer Flemming Jessen, der er fuldmægtig i Erhvervsstyrelsen.

»Udlejningen må ske som supplement til eget brug. Og det er ikke nok, at man bare kommer og pudser vinduerne, når gæsterne er gået. Man skal altså også selv bruge sommerhuset,« siger han.

Hvor ofte du selv skal være i sommerhuset, og hvor mange dage om året, du må leje det ud, er ikke præcist angivet ved lov, men får Erhvervsstyrelsen mistanke om, at du udlejer dit sommerhus med et erhvervsmæssigt formål, så risikerer du at blive politianmeldt.

»Hvis folk ikke har kendt reglerne, så vil vi ofte vejlede dem og få dem rettet ind, så de ikke udlejer så meget igen. Men andre gange er det ude over enhver tvivl, at de vil forsætte med at leje sommerhuset ud for meget - og så bliver vi nødt til at melde det til politiet,« fortæller Flemming Jessen.

Erhvervsstyrelsen henter oplysninger hos Skat og får ofte også anmeldelser fra naboer, der mistænker folk for at udleje deres sommerhus uden selv at bruge det.

Karsten

Fakta om at udleje sommerhuse:

»Du må højest bruge to sommerhuse til udlejning.«

»De penge, du tjener på at leje et sommerhus ud, er såkaldt kapitalindkomst. Det betyder, at du ikke skal betale arbejdsmarkedsbidrag af pengene.«

»Når du udlejer via et bureau, så indberetter de til Skat, hvor meget du har tjent, efter de har fratrukket fradragene.«

»Hvis du udlejer som privat, skal du huske at oplyse til Skat, hvad du har tjent - ellers betragtes det som skattesvig, og du kan straffes med bøder og fængsel«

»Udlejer du via Airbnb betragtes det som privat udlejning, og dit bundfradrag er derfor på 10.500 kroner.«

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen