Berlingske Business

Skjulte omkostninger, gode renter hos Skat og små pensioner til unge kvinder

22BUSInvestor2-111727.jpg
Overskrift
Arkivfoto: Iris
22BUSRegeringen-vil-skaere-.jpg
Overskrift
Skat giver 0,5 pct. i rente til borgere, som skal have penge tilbage, og tilbyder dermed en af de højeste indlånsrenter. Arkivfoto: E. Refner
22BUSBenzin2-190815.jpg
Overskrift

Ugen har budt på nyheder, der har betydning for flere sider af din privat­økonomi. Her er ugens privatøkonomiske overblik.

Investeringsforeninger kan være dyrere, end du umiddelbart kan se. Især unge kvinders pensionsopsparinger halter bagefter. Og Skat giver overraskende en bedre rente end de fleste banker.

Berlingske indledte selv ugen med historien om, at danske investorer betaler en tredjedel mere, end de kan se, for at få forvaltet deres opsparinger i de danske investeringsfore­ninger.

De usynlige omkostninger udgør dermed over fire milliarder kroner om året – som altså kommer ud over den pris, som foreningerne i årevis har været forpligtede til at oplyse i den såkaldte ÅOP, de årlige omkostninger i procent.

Regeringen vil skære 20 procent af Skats boligvurderinger Bolig

ÅOP udgør kun to tredjedele af de reelle omkostninger, konkluderer en ny analyse fra formueforvalteren Miranova, som bakkes op af den internationale analysevirksomhed Morning­star.

Analysen vedrører de mere end 700 milliarder kr., som danskerne har betroet investeringsforeninger, som dermed er den foretrukne vej til at få penge til at yngle i Danmark.

Ifølge de officielle ÅOP-tal er omkostningerne i gennemsnit på 1,38 procent. Men analysen fra Miranova viser usynlige omkostninger på yderligere 0,63 procentpoint, og dermed betaler kunderne formentlig mindst 4,3 milliarder kroner mere, end investorerne kan se, for at forvalte pengene. Det er uigennemskueligt og uretfærdigt, lyder det fra Rune Wagenitz Sørensen, partner i Miranova.

»Kunderne tager hele risikoen, mens halvdelen af afkastet går til forvalterne. Hvis de fire milliarder kroner blev trukket på folks konto, hvor de kan se det, i stedet for at det går fra afkastet, ville det skabe et ramaskrig i morgen. Med analysen håber vi på at skabe indsigt og forståelse, så danskerne investerer billigere og bedre,« siger han.

Mohn

Rune Wagenitz Sørensen har beregnet tallene ud fra databasen FundConnect, som investeringsforeningerne selv benytter.

Ifølge direktør Anders Klinkby i fondenes brancheforening IFB er alle investeringsfonde er underlagt de samme europæiske regler om opgørelse af omkostninger, og de danske investeringsfonde lever op til alle regler på området.

»Skat Bank« giver en af landets højeste renter

Artiklen fortsætter under billedet
22BUSRegeringen-vil-skaere-.jpg
Skat giver 0,5 pct. i rente til borgere, som skal have penge tilbage, og tilbyder dermed en af de højeste indlånsrenter. Arkivfoto: E. Refner

Hvis du jagter den højest mulige rente på dine penge, så viser der sig en overraskelse blandt konkurrenterne: Skat.

Skal man have penge tilbage i skat, er renten nemlig absolut konkurrencedygtig og med sine 0,5 pct. højere, end langt de fleste banker vil give dig for indlån. »Skat Bank« bliver kun overgået kun af Banknorwegian, Ikano og Santander Bank, der giver mellem 0,6 og 0,85 pct. uden binding, skriver Ritzau.

17BUS20161014-165650-4-1914.jpg

Hvis man vil være sikker på at få penge tilbage i skat, kan man på forskudsopgørelsen gøre sin indkomst større, end den er, eller fjerne fradrag fra sin forskudsopgørelse.

Ekspert råder til at udsætte andelskøb

Lige nu er der kun én ting, der er sikker angående fremtidens boligbeskatning: Den bliver anderledes end i dag, fordi skattestoppet udløber, og nye vurderinger af ejendomme skal træde i kraft.

Det får en ekspert til at mane til forsigtighed ved køb af især de dyreste andelsboliger.

I hovedstadsområdet er mere end hver tredje bolig en andels­bolig. Ifølge regeringens forslag skal andels­boliger vurderes og beskattes, som om de var erhvervsejendomme. Og de skal kunne vurderes på to ikke nærmere beskrevne måder efter 2020.

lejlighed - 10_201610171447031

Men det giver ikke mening, siger analytiker Tejs Carstensen til Ritzau:

»Andelsmarkedet minder mere om ejermarkedet,« siger han.

Han påpeger, at andelslejlighedernes pris afhænger af værdien af hele ejendommen, som kan stige eller falde med de nye vurderinger. Han råder derfor til at vente med at købe, til den fremtidige vurdering er mere klar.

Folketinget skal forhandle regeringens udspil efter efterårs­ferien.

Unge dame, det halter med din pension

Pension har aldrig været en topscorer som emne på de sociale medier. Men især unge kvinder burde ofre emnet lidt mere opmærksomhed. Ellers risikerer de at ende som fattige, ældre kvinder.

Unge kvinders pensionsopsparing halter langt efter de jævnaldrende mænds - og den halter faktisk også efter ældre kvinders opsparinger, viser en analyse fra brancheforeningen Forsikring & Pension. De 40-åriges pensionsopsparing udgør nemlig kun 77 pct. af de 40-årige mænds pensionsopsparinger. For de 60-årige kvinder er opsparingerne knap 83 pct. så store som mændenes, og forklaringen er, at kvinder var relativt bedre stillet tidligere, da mændene ikke sparede så meget op.

pension

Nu er mænds arbejdsmarkedspensioner er ved at være fuldt udbyggede, og så overhaler de kvinderne, fordi forskellen i indkomsterne slår fuldt igennem, påpeger underdirektør Anne Seiersen fra F&P.

Privatøkonom Ann Lehmann Erichsen fra ­Nordea råder kvinder til at dele barslen med børnenes far og droppe deltidsarbejde.

UGENS TAL

Artiklen fortsætter under billedet
22BUSBenzin2-190815.jpg

Gyldne dråber bliver dyrere. 1,10kroner er en liter 95 oktan-benzin steget siden februar. Olieprisen og dermed benzinprisen er på vej op efter en lang periode i bund, og stigningerne giver en gennemsnitlig familie med bil en ekstra udgift på knap 1.500 kr. årligt, har interesseorganisationen Dansk Erhverv beregnet.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen