Berlingske Business

Skattefri gevinst på 21.000 kr. om måneden siden 2011

14BUSGakTal-152500.jpg
I det seneste år er priserne på københavnske ejerlejligheder steget med over 11 pct. Foto: Ida Marie Odgaard

Københavnske ejerlejligheder er steget med 76 pct., siden bunden blev nået efter finanskrisen tilbage i december 2011. En gennemsnitlig ejerlejlighed på 85 kvm er derved steget i værdi fra 1,45 mio. kr. i pris til 3,375 mio. kr. eller godt 21.000 kr. om måneden.

Der er fuld tryk på det københavnske marked for ejerlejligheder. I det seneste år er priserne steget med over 11 pct., og vi skal helt tilbage til februar 2016 for at finde en lige så stor stigning.

Det fremhæver Realkredit Danmark. Tallene stammer fra bolig­sidens markedsindeks. Heri kan man se, at fra august til september steg priserne med 1,2 pct. Over de seneste tre måneder har der været en fremgang på tre pct. i forhold til de foregående tre måneder.

»Dagens data afslører, at priserne stadig stiger i ganske pænt tempo. Samlet set er priserne nu steget med 11,4 pct. over det seneste år. Et kommende skattesmæk til markedet for ejerlejligheder i København fra boligskattereformen og de løbende diskussioner om risikoen for prisbobler eller prisfald ved eventuelle fremtidige rentestigninger synes altså fortsat at prelle af på markedet,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

Han fremhæver, at det københavnske ejerlejligheder er steget med 76 pct., siden bunden blev nået efter finanskrisen tilbage i december 2011. En gennemsnitlig ejerlejlighed på 85 kvm er derved steget i værdi fra 1,45 mio. kr. i pris til 3,375 mio. kr.

»Det svarer til en skattefri værdistigning på godt 21.000 kr. om måneden gennem nu 69 måneder i træk,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

For parcelhusejerne har den seneste tid været knap så lukrativ med en prisstigning over det seneste år på 3,8 pct.

»Dagens tal ændrer dermed ikke ved indtrykket af, at det går fremad på boligmarkedet overordnet set – hjulpet godt på vej af lave renter, stigende beskæftigelse og fremgang i husholdningernes disponible indkomster. Vi venter derfor fortsat en samlet fremgang i huspriserne i år på i omegnen af fire pct.,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

b

Artiklen fortsætter under billedet
14BUSGak2-152325.jpg
Illustration: Iris

Inflationen skærer en luns af budgettet

Inflationen er svagt på vej op, og det skærer en luns af danskernes husholdningsbudget. Mere præcist steg inflationen fra 1,5 pct. i august og til 1,6 pct. i september. Det er den højeste inflation siden december 2012.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Nykredit bemærker, at inflationen er taget til hen over sommeren fra omkring 0,6 pct. i juni og til nu 1,6 pct. Fremadrettet regner Nykredit med, at vi får en stabil inflation på omkring 1,5 pct. Blandt andet fordi oliepriserne er steget over de senere måneder. Herudover vil lønningerne også stige. Det bidrager også til øget inflation.

steen

Ny vej til billigere boliglån

Der er både en solid besparelse og meget stor fleksibilitet i en ny type realkreditbelåning, som rådgivnings­firmaet RealRåd i samarbejde med Ingeniørforeningen nu lancerer under navnet RealRåd-modellen. Ud over de to kontante fordele bliver lånekonstruktionen ikke omfattet af den kommende grænse for, hvor meget realkreditselskaber må låne ud med afdragsfrihed i København og Aarhus.

RealRåd-modellen er i al sin enkelhed en kombination af et fastforrentet realkreditlån med afdrag og en prioritetskredit, hvoraf afdrag på realkreditlånet betales. Boligejeren kan så vælge at indbetale intet eller et variabelt afdrag på kreditten.

Renten på lånet og kreditten er ens, og der er ingen omkostninger forbundet med at skrue op og ned på indbetalingerne på kreditten. Men banken vil hvert femte år vurdere det enkelte kredittilsagn, før en ny femårig periode går i gang.

Seniorøkonom Morten ­Bruun Pedersen i ­For­brugerrådet Tænk understreger, at en risiko ved lånet derved er, at afdragsfriheden kan falde bort hvert femte år.

hostrups

Artiklen fortsætter under billedet
14BUSGakT-rn-152746.jpg
Bohrs Tårn i Carlsberg Byen. Foto: Lars Bahl

Højere bundfradrag

36.000 kroner. Så højt ønsker regeringen, at bundfradraget fremover skal være, hvis man korttidsudlejer sin lejlighed eller sit sommerhus. Det fremgår af regeringens forslag til en ny strategi for deleøkonomi. I dag er bundfradraget på 24.000 kr.

Men en betingelse for at få det højere fradrag er, at man udlejer via en tjeneste, der indberetter indtægten til Skat.

13BUS20161209-161057-2-1808.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen