Berlingske Business

Se hvordan din økonomi ser ud om 10 år

RENE DELEURAN MOLGAARD ANDERSE
Mange danskere har svært ved at gennemskue pension, lån, gæld og budgetter over et helt livsforløb. Free/Rene Deleuran Molgaard Andersen

Mange danskere har ingen idé om, hvor mange penge de har om et årti. Nyt værktøj kan hjælpe med at planlægge din økonomi igennem livet.

Får jeg et job? Hvornår får jeg børn? Hvor skal vi bygge, og hvor skal vi bo?

Når man er ung, kan det være svært at forudsige sit liv og sin privatøkonomi langt ud i fremtiden.

40 procent af de 18-29-årige og 31 procent af de 30-39-årige har ikke nogen idé om, hvordan deres økonomiske situation ser ud om 10 år, viser en ny undersøgelse fra Penge- og Pensionspanelet.

02BUSDengs-es-somemrhus-133.jpg

Men selvom mange kun tænker på, hvor mange penge de har til rådighed i denne måned, er det vigtigt at tænke længere frem, mener Kim Valentin, uvildig økonomisk rådgiver i Finanshuset i Fredensborg og forfatter til bogen "Giv dig selv en god økonomi - hele livet".

- Man skal som minimum tænke sin privatøkonomi 10 år frem i tiden. Det er vigtigt at få sat en rigtig retning på sin økonomi, når man er ung. Det giver ro i maven. Hvis ikke du planlægger, risikerer du at tage direkte ufornuftige beslutninger ved for eksempel at købe en for dyr lejlighed eller komme i gæld. Og det kan påvirke dig resten af livet, siger han.

For at gøre det nemmere at planlægge privatøkonomien på den lange bane har Penge- og Pensionspanelet netop lanceret et digitalt værktøj, de kalder "Dit Økonomiske Livshjul".

Det fungerer ved, at du indtaster din alder, svarer på, om du ejer en bolig, og om du har hjemmeboende børn.

Når du har udfyldt de variable, giver hjulet en individuel huskeliste til, hvad du med fordel kan tjekke i privatøkonomi, i forhold til det sted du er i livet.

cc

Hvis du er single og 25 år giver hjulet for eksempel anbefalinger om A-kasse og opsparing til udbetaling på en ejerbolig.

Hvis du er 35 år og har børn, skal du måske fokusere på udgifterne til børn og bolig i stedet for at starte en supplerende pensionsopsparing.

Hvis du er 45 år og forælder, er det lommepenge til børnene, konfirmation, realkreditlån og bil, der er i fokus, og som 75-årig får du gode råd om arv, pension og begravelse.

boliglån

- Dit Økonomiske Livshjul kan hjælpe almindelige danskere med de punkter i privatøkonomien, som de bør have styr på her og nu, men også hjælpe med at se privatøkonomien på den lange bane fra det første job som avisbud til pensionisttilværelsen, siger Morten Holm Steinvig, konsulent i finansielt forbrug ved Penge- og Pensionspanelet.

Du kan prøve Dit Økonomiske Livshjul her

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen