Berlingske Business

Sand-Sild lokker med superbane

golf
Foto:

Tysklands nyeste superbane, Budersand, på ferieøen Sild matcher de bedste linksbaner i England, Skotland og Irland.

Den gamle danske ø i Vadehavet, Sild - som på tysk hedder Sylt - har i år udviklet sig Tysklands helt store hit for ferierende golfspillere. Dét skyldes superbanen Budersand, som åbnede i sommeren 2008 i kæmpeklitterne ved Hörnum på Silds sydspids.

Alle køllesvingende tyskere med sans for ekstreme golfoplevelser, vil partout spille Budersand-banen i den første hele sæson, hvor den er åben, og derfor har der siden højsæsonens begyndelse, medio maj, nærmest været kø på 1. teested, uanset en greenfee på 80 Euro - ca. 600 kroner.

Budersand adskiller sig fra alle andre tyske golfbaner ved at være den første, og dermed også eneste, originale links-bane i Tyskland.

Allerede inden åbningen i sommeren 2008 var den genstand for stor opmærksomhed, fordi en kendt tysk milliardær, Claudia Ebert, ofrede en kvart million af sine formue på at bygge banen, klubhuset Strönholt ved 1. tee samt Budersand Hotel Golf & Spa ved 18. green. Claudia Ebert var én af familieaktionærerne i den verdensomspændende Wella-koncern, der blev solgt for syv milliarder Euro, og det skønnes, at hendes andel af salget beløb sig til én milliard Euro.

Sild har altid været Tysklands pendant til Frankrigs Saint-Tropez, og dette eksklusive image lever Budersand-banen op til i lige så høj grad som Silds bedste hoteller og restauranter. Af sidstnævnte findes der tre med én Michelin-stjerne og én med to, og 5-stjernede hoteller ligger nærmest på samlebånd!

»Dansk« golfmanager

Golfbanens eksklusivitet består blandt andet i, at Golf Club Budersand kun har 15 medlemmer - nemlig Ebert-familien og nærmeste venner, banearkitekten Stephan Hansen samt golfmanageren Harald Holle. Sidstnævnte har en fortid som direktør på Hotel d’Angleterre i København, og selvom den ligger tilbage i 1980erne, taler han stadig dansk. Imponerende - som alt andet på Budersand.

Sild »oversvømmes« årligt af millioner af velbeslåede turister, primært tyske, schweiziske og østrigske, og derfor har det altid været meningen, at banen udelukkende skulle være forbeholdt greenfee-spillere, der betaler pr. runde. Et større antal klubmedlemmer skulle simpelthen ikke beslaglægge de bedste starttider.

Denne usædvanlige forretningspolitik for en golfbane har vist sig at være rigtig, for greenfee-spillere overrender nærmest Budersand, selvom banen opererer med en greenfee, der er 20 Euro højere end øens andre tre baner, Golf Club Sylt, Marine-Golf-Club og Golfclub Morsum.

Retfærdigvis skal det pointeres, at Budersand rangerer i en klasse helt for sig sammenlignet med konkurrenterne. Dét gælder både pasningsmæssigt og sværhedsmæssigt.

Der findes næppe ét græsstrå, der vender forkert på Budersand, hvor sværhedsgraden illusteres af, at en herrespiller med handicap 13 tildeles 18 slag fra gul tee, mens en damespiller med handicap 18 får hele 27 slag fra rød tee! Goddag og velkommen til Tysklands bedste og sværeste golfbane!

De runde gryder

Det er ikke, fordi totallængden fra hverken gul tee, 5.915 meter, eller rød tee, 5.292 meter, umiddelbart afskrækker, men virkeligheden er en anden, end scorekortet antyder.

Det skyldes tre ting, vinden, roughen bestående af marehalm og lyng samt ikke mindst, de 90 runde gryder - på engelsk »pot bunkers« - der garnerer både fairways og greens. Med lodrette sider på en meter eller mere kan de gøre en runde til et mareridt.

Hvis man er uheldig, så bolden lægger sig tæt på kanten, kan det være umuligt bare at spille bolden tilbage på fairway. Samtlige »sandgryder« er så dybe, at et langt slag fra dem aldrig kan lade sig gøre! Sådan er det også på de bedste og mest berømte links-baner i England, Skotland og Irland - så disse baner matcher Sild til fulde.

Selvom man bevidst forsøger at spille udenom gryderne, lykkes det ikke altid, fordi vinden opfører sig uberegneligt mellem klitterne.

Man skal heller ikke besøge roughen, hvor bolden kan ligge uspillelig i marehalmen eller lyngen - hvis man overhovedet finder den. Flere steder findes biotoper udenfor fairway. De må slet ikke betrædes, men til gengæld må en ny bold droppes uden straf, hvor bolden krydsede ind i biotopen.

Det kan også være et problem for ikke-langtslående spillere, at der på en del huller er lyng eller marehalm mellem teested og fairway - i længder, der betyder, at drivet skal være luftbårent ca. 150 meter for at nå frem til fairway.

Banen har hele fem forskellige teesteder, så det vil for spillere med højt handicap være tilrådeligt at spille fra henholdsvis blå tee (herrer) og orange tee (damer) - i stedet for gul og rød.

Eksklusivt hotel

Men ikke alene Buderand-banen er et kapitel for sig. Det samme gælder for Budersand Hotel Golf & Spa med 79 værelser og suiter - enten med udsigt over golfbanen og Nordsøen eller over Vadehavet mod Danmark og det tyske fastland.

Det billigste enkeltværelse på 21 kvadratmeter koster 270 Euro (2.025 kroner)i højsæsonen, den dyreste suite på 65 kvadratmeter plus 80 kvadratmeter terrasse 1.200 Euro - eller 9.000 kroner, men så har hotellet også eget vinotek, bibliotek og en 1.000 kvadratmeter stor spa-afdeling.

Hotellet har stort set udsolgt siden højsæsonens start medio maj og vil være det frem til medio september, hvor højsæsonen slutter.

Klubhuset med restauranten Strönholt, beliggende på toppen af én af de højeste klitter, har udsigt til både Nordsøen og Vadehavet og er alene af den grund et besøg værd, uanset hvordan det er gået på golfbanen.

Budersand-banen byder på alt, hvad der forventes af en 1. klasses links - inklusive gryderne, som kan bringe enhver golfspillers temperament i kog.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen