Berlingske Business

Sådan vil regeringen hjælpe gebyrramte boligejere

Bred politisk aftale om ny planlov er på plads Rapport: Motorve
Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V). Arkivfoto. Foto:

Regeringen vil gå videre med næsten alle forslag fra et udvalg, der skal forbedre muligheden for at flytte realkreditlån.

Det bliver efter alt at dømme billigere at flytte sit realkreditlån. Regeringen vil gå videre med næsten alle anbefalingerne fra det udvalg, der netop har afleveret en rapport om at forbedre mobiliteten blandt realkreditkunder.

Private firmaer skal overvåge tusindvis af danske magthavere

»Det er afgørende at se på at fremme mobiliteten både mellem realkreditselskaber og mellem realkreditselskaber og banker. Og så skal vi blive endnu bedre til at give forbrugerne forståelig information om blandt andet hvorfor bidragssatserne stiger,« sagde erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), da rapporten blev præsenteret fredag morgen.

Udvalget bestod af repræsentanter fra både forbrugerne og finanssektoren, og der var kun uenighed om en ud af otte anbefalinger. De syv, der var enighed om, vil regeringen nu gå til Folketinget med inden efterårsferien, lovede ministeren.

totalkredit

De syv anbefalinger er:

  • At Lov om finansiel virksomhed og lov om ejendomskreditselskaber ændres, så realkredit- og pengeinstitutterne ved varsling af ændringer i renter, bidrag eller gebyrer dels skal begrunde hvilke forhold, der har udløst stigningen, og dels skal forklare de væsentligste forhold, der har haft betydning for ændringens omfang.
  • At varslingsperioden for stigninger i renter, bidrag eller gebyrer øges til fire måneder for alle realkreditlån og realkreditlignende lån i banker.
  • At fjerne reglen om, at rentestigninger som udgangspunkt kan varsles med en måned, så varslingsperioden på fire måneder også gælder her. Det giver lige konkurrencevilkår mellem realkredit og bank.
  • At det vil få civilretlig virkning, hvis anbefalingerne om varsling og begrundelse ikke er overholdt, bortset fra uvæsentlige stigninger i andet vederlag end renter og bidrag. Det vil konkret betyde, at annoncerede bidragsstigninger og stigninger i rentetillæg ikke kan træde i kraft, med mindre reglerne er overholdt.
  • At kursskæring skal oplyses som beløb og andel af rentebeløbet på hver terminsopkrævning på rentetilpasningslån og på realkreditlignende lån.
  • At varsling om stigninger i renter, bidrag eller gebyrer skal indeholde oplysninger om kursværdien af kundens lån, muligheder for at indfri lånet og omlægge det til et andet lån i samme institut eller hos en anden låneudbyder, oplysninger om andre lånudbydere, der kan findes på prisportaler,
  • At aftalen om, at der skal tilbydes Cita-baserede realkreditlån, hvis der udbydes Cibor-baserede realkreditlån ophæves.

Et flertal anbefaler desuden et forbud mod at opkræve indfrielsesgebyr samt kurtage og kursskæring ved indfrielse af et lån i varslingsperioden, hvis der sker en forhøjelse af bidragssats i et realkreditinstitut og ved forhøjelse af rentetillæg ved realkreditlignende lån i et pengeinstitut. Denne anbefaling støttes ikke af et mindretal med finanssektorens repræsentanter.

»Udvalgets analyser har ikke afdækket forhold, der kan berettige et så principielt vidtgående skridt. Det er unødig indgriben i private virksomheders prispolitik og prisdannelsen på et frit konkurrencemarked. Kurtage og kursskæring ved indfrielse af lån afspejler omkostninger forbundet med køb af obligationer, hvor låntager kan vælge selv at købe obligationerne på et frit marked,« skriver Realkreditforeningens direktør Karsten Beltoft i en kommentar til rapporten.

Troels Lund Poulsen vil drøfte dette punkt med de øvrige partier i Folketinget.

16BUSEjerlejligheder-143827.jpg

Det koster godt 12.000 kroner at omlægge et fastforrentet lån på en million kroner. Hvis alle otte forslag gennemføres, vil det spare forbrugeren for cirka en fjerdedel svarende til cirka 3.000 kroner i omkostninger og gebyrer til realkreditinstituttet. Den største del af udgiften udgøres af kurstabet ved optagelsen af det nye lån, og da det er en markedsbaseret - og i øvrigt variabel - omkostning, foreslår udvalget ikke at gøre noget ved den.

Hvis ophævelsen af kurtage og kursskæring ved skifte ikke tages med, bliver besparelsen kun på 750 kroner.

 

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen