Berlingske Business

Sådan kommer du i gang med at investere

investering
Cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank og fremtidsforsker Louise Fredbo-Nielsen, der har lært sig selv at investere ved at lytte til lydbøger og podcasts giver deres bedste råd til kvinder (og mænd), som gerne vil have opsparingen til at yngle.

Få eksperternes bedste tip til, hvordan du kommer i gang med at investere i aktier.

Mænd er stærkt overrepræsenteret på aktiemarkedet. Som Berlingske Business skriver torsdag, er under en tredjedel af danskernes samlede aktiebeholdning på 319 mia. kr. ejet af kvinder. En af forklaringerne er, at mange kvinder har berøringsangst, fordi de tror, at det er meget kompliceret at investere i aktier. Men faktisk er det slet ikke så svært.

Cheføkonom Las Olsen fra Danske Bank og investeringsøkonom Per Hansen fra investeringsplatformen Nordnet giver her deres bedste råd til kvinder (og mænd), som gerne vil have opsparingen til at yngle.

Billede

»Først og fremmest skal man spørge sig selv, hvorfor man har sparet penge op, hvad man skal bruge dem til og hvornår man skal bruge dem. Hvis de skal bruges til udbetaling på et hus om et år, skal man investere meget forsigtigt. Er det penge, man først skal bruge om 20 år, kan man tåle at tage en større risiko,« siger Las Olsen.

Med andre ord skal man gøre sig klart, hvor risikovillig man er.  Det handler om at mærke efter, hvordan man vil have det, hvis investeringen pludselig er 20 procent mindre værd. Er målet at have midler til en rejse, når man bliver gammel, betyder det måske ikke helt så meget, om man taber eller vinder på sin investering.

»Så må tiden vise, om det bliver et halvt års jordomrejse eller en charterrejse til Gran Canaria,« pointerer Las Olsen.

Jens chr hansen

Man skal desuden overveje, om opsparingen overhovedet skal investeres. Det kan være mere fordelagtigt at komme af med dyr gæld i stedet, hvis man f.eks. har et lån, hvor renteudgifterne overstiger det forventede afkast, forklarer han.

Næste skridt er at finde ud af, hvor meget man vil gøre selv. Er man den aktive type, som gerne vil håndplukke lige præcis de aktier, der passer til ens risikoprofil, eller vil man helst overlade tøjlerne til andre.

»Man kan gøre meget selv. Men man kan også vælge en investeringsforening, så man spreder sine investering på mange aktier. Eller man kan få en pasningsordning, hvor sammensætningen mellem aktier og obligationer bliver styret for én og risikoen tilpasset efter, hvornår man skal bruge pengene,« siger Las Olsen.

Han understreger, at jo mere »pasning« man skal have, jo højere bliver omkostningerne.

»Det er billigst at gøre det selv, men det kan selvfølgelig ende med at koste dyrt, hvis man investerer i det forkerte.  Aktier indebærer altid en risiko. Man kan teoretisk miste alt. Og det kan virke uoverskueligt for mange – især kvinder,« siger cheføkonomen.

Han opfordrer til, at man ser på, hvad andre gør, og eventuelt taler med en rådgiver, der kan hjælpe en på vej.

02BUSsonia-khan-140547.jpg

Det kan f.eks. være en god ven, der har forstand på aktier, en rådgiver i banken eller pensionsselskabet eller en uvildig finansiel rådgiver, som ikke får provision eller anden belønning for at sælge bestemte produkter.

Der er også en del litteratur om investeringer, som man kan søge inspiration i. Eller man kan ligesom fremtidsforsker Louise Fredbo-Nielsen - som man kan læse om her - lytte til lydbøger med titler som »Rich Dad, Poor Dad« og »Money Master The Game« og følge med i Radio24syvs »Millionærklubben«, hvor aktieeksperterne Lau Svenssen og Lars Perssons har diskussioner om aktiemarkedernes udviklinger.

»Selvom det nemt kan lyde meget teknisk at investere i aktier, er det med at holde ud. Man skal ikke lade sig afskrække af den indviklede indpakning, som det ofte får,” siger Las Olsen.

Billede

Mange har en opfattelse af, at man skal sidde foran computeren hver dag og trykke på en knap, hver gang kurserne bevæger sig det mindste. Men det er slet ikke nødvendigt, påpeger Per Hansen.

»Mænd handler alt for meget og betaler alt for meget i omkostninger. Aktier er en langsigtet investering, og jo mere man handler, jo mere fartblind bliver man på aktiemarkedet. Mit bedste råd er, at man bruget 90 procent af tiden på at finde nogle gode selskaber og kun 10 procent på prisen,« siger investeringsøkonomen.

Aktier i gode, solide selskaber som f.eks. Novo Nordisk bliver stort set aldrig for dyre, da selskaberne som regel bliver ved med at præstere godt. Så har man først fået sammensat den rette portefølje, kan man bare tage det roligt og læne sig tilbage i hængekøjen, forklarer Per Hansen.

»De gode aktier vil være lige så efterspurgte som Hellerup-villaen eller en lejlighed på Frederiksberg. Så kan det godt være, at prisen går lidt op og ned, men på lang sigt vil det være en god investering. Det lyder måske simpelt, men det svære ved at investere er faktisk at holde sig til de få spilleregler og styre sig foran computeren, når aktien stiger eller falder,« siger han.

Louise Fredbo-Nielsen fortæller om kvinder og investeringer:

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen