Berlingske Business

Sådan får du styr på privatøkonomien

Billede
Kaffe på farten, tv-programmer, du ikke ser, og et uoverskueligt boliglån. Få styr på din privatøkonomi og spar penge. (Free/Lev Dolgachov)

Der kan være store summer at spare på at gå årsregnskabet igennem og se, hvor der kan skæres en luns af ens udgifter.

Selv om det måske ikke lyder særligt fristende at bruge en aften på at sidde med lommeregner, blok og ens bankudskrifter foran sig, så kan det ofte være vejen til færre økonomiske panderynker.

En privatøkonomisk tommelfingerregel siger, at det bør man gøre minimum én gang om året, og det er er der flere årsager til.

Det kan fange en uheldig udvikling i opløbet, og det kan sørge for, at man ikke bliver snydt eller betaler for noget, man reelt kan leve uden.

Der er mange steder at finde inspiration til, hvordan man kommer i gang med den privatøkonomiske hovedrengøring.

Ét sted er på hjemmesiden Rådtilpenge.dk, som Penge- og Pensionspanelet står bag.

Her kan man bl.a. få tips til, hvad man skal bide mærke i ved livets store hændelser, som når man flytter hjemmefra, skal giftes eller venter barn. Man kan også bliver klogere på, hvor det typisk er, at der er muligheder for at nedsætte ens udgifter, hvis man bliver arbejdsløs, eller hvis økonomien pludselig begynder at stramme til.

Danish Kroner

Louise Skjødsholm, som er konsulent i finansielt forbrug i Penge- og Pensionspanelets sekretariat, forklarer, at der er nogle klassiske steder, hvor man kan hente luft i budgetterne.

Det handler først og fremmest om at lægge budget og få overblik. Herefter kan man dykke ned i det og måske finde udgifter, der ikke matcher den værdi, man får ud af dem, siger hun.

»Ofte har man abonnementer, og de er måske stedet lidt år efter år. Man skal kigge på de enkelte ting og vurdere, om man virkelig vil betale for det, man får,« siger Louise Skjødsholm og tilføjer:

»Men det handler også om ens daglige forbrug. Hvor meget bruger man på indkøb, hvor meget bruger man på at drikke kaffe på caféer? Når man ser beløbene samlet, må man afgøre, om det er det værd.«

Kaffe og abonnementet på den store TV-pakke er dog ikke alt. Selv om de samlet set kan løbe op, så er der også andre steder, hvor det betaler sig at være en vaks forbruger.

Boliglån og forsikringer kan eksempelvis udgøre store poster. De er værd at se nærmere på. Men det er desværre også nogle af de poster, som folk typisk ikke får kigget på.

Det oplever i hvert fald Martin Jørgensen, som er medstifter af den privatøkonomiske prissammenligningsportal Mikonomi.dk.

»Specielt når det kommer til realkreditlån og forsikringer, har folk det med ikke at tjekke dem tit nok. Det føles for besværligt og uigennemsigtigt. Alle har brug for dem, men ingen forstår dem helt. Det udgør en barriere,« siger han.

Sammenligningsmulighederne på nettet har gjort det nemmere at finde rundt i prisjunglen, specielt når det kommer til produkter, der er rimelig standardiserede som bilforsikring og banklån. Men når det kommer til lidt mere komplicerede ydelser, så er det straks sværere at sammenligne.

Boligejerne er blandt vinderne i finanslov boliglån

Dækning og selvrisiko kan være meget forskellige. Og når det kommer til realkreditlån, så føler mange simpelthen, at det bliver for kompliceret at udregne de egentlige omkostninger, oplever Martin Jørgensen.

Det ændrer dog ikke ved, at man må tage tyren ved hornene, hvis man vil toptrimme ens privatøkonomi.

»Man skal sætte ind der, hvor der er noget at hente på udgifterne. Der er mange penge i spil ved boliglån, og derfor kan der være mange penge at hente ved bare en lille rente- eller gebyrforskel. Det gælder også, hvis man har mange forsikringer,« siger Martin Jørgensen.

Man bør alt andet lige kigge på det en gang om året.

.Save money for prepare

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen