Berlingske Business

Sådan får du deleøkonomien ind i din hverdag

DOUNIAMAG-GERMANY-ECONOMY-PROPERTY-INTERNET-TOURISM
Foto:

Deleøkonomi har spredt sig fra byerne og ud til de små kommuner, hvor der nu er flere initiativer, man kan lade sig inspirere af.

Deleøkonomi er bestemt ikke noget nyt fænomen, men det er på hastig fremmarch i kommuner og boligselskaber landet over.

Begrebet dækker over et økonomisk princip om at anvende, og genanvende, fysiske overskudsressourcer.

Og der er faktisk ikke så lang vej fra den gode idé til virkeligheden, forklarer Regnar Nielsen, som er redaktør på medlemsbladet Boligen hos BL - Danmarks Almene Boliger.

»Hvis vores beboere ønsker at etablere en beboerdreven genbrugsbutik, eller måske en byttebørs, kan de dukke op på et afdelingsmøde og fremlægge forslaget. Er der opbakning her, stilles der lokaler til rådighed«, forklarer han.

10BUSLegomand-4-144623.jpg

Udgifterne dækkes via huslejen og drives af frivillige eller eventuelt folk i jobprøvning.

BL repræsenterer almene boliger i alle kommuner landet over, og her skyder en masse deleøkonomiske initiativer op.

»I Vanløse har en mand fået lov at etablere et brugerdrevet bibliotek, da han havde en masse bøger, han ikke bare ville smide ud, og i en boligforening i Albertslund har man etableret et fælles værksted«, forklarer Regnar Nielsen.

Deletanken har egentlig eksisteret længe. Mange almene boligforeninger har fælleshuse, fællesarealer og fælles vaskerier.

Ude i kommunerne er deleøkonomien dog stadig ny.

Forsikringsovervågning vækker skarp kritik Påsketrafik: Forve

I øjeblikket afprøver et videnspanel under Dansk Arkitektur Center en række forskellige initiativer i syv udvalgte kommuner landet over.

Her vil man via deleøkonomisk tænkning gøre livet lettere for både erhvervsliv og borgerne.

En af de udvalgte kommuner er Lejre Kommune, med hele 49 landsbyer under sig, og her er Tina Unger programleder for erhverv, klima og bæredygtighed.

»En kommune har mange grønne arealer uden funktion. Borgere har mange idéer, og nogle vil gerne have jord under neglene, men ikke stå med hele ansvaret selv«, forklarer hun.

23BUSBUSINESS-123802.jpg

På den ubrugte jord har borgerne derfor fået lov til at plante frugttræer og driver nu Lejre Økologiske Frugtlaug.

»Så har vi også et folkemosteri, hvor man kan komme forbi med æbler fra egen have og få det lavet til most«, forklarer hun.

Der er også initiativer, der skal hjælpe erhvervslivet, men man behøver ikke at have et firma eller en stor pose penge for at være med.

»Vi har lavet en model, hvor flere parter deles om investeringer i en virksomhed, og her kan man investere sine gode ideer eller bare sin arbejdskraft«, forklarer hun.

Inden du selv springer ud i deleøkonomien, er det en god idé at kende skattelovgivningen på området.

23BUSClaus-Skytte2-143512.jpg

Du kan se den nedenfor.

Skatteregler for deleøkonomi:

  • Udlejning af bolig eller værelse er altid skattepligtig indkomst - hvad enten du tilbyder bed and breakfast eller lejer ud via et selskab som Airbnb.
  • Deler I udgifterne i forbindelse med samkørsel, er det ikke skattepligtigt. Lejer du bilen ud, er det dog skattepligtigt, hvad enten du gør det via Uber eller lejer den ud via GoMore.
  • Udfører du arbejde som privatperson mod betaling, er det skattepligtigt, og udfører du en opgave i bytte for en anden, skal i begge beskattes af den estimerede værdi.
  • Udfører du mindre opgaver som rengøring, havearbejde eller småreparationer for familie eller venner, er det dog ikke skattepligtigt.

Kilde: Skat

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen