Berlingske Business

Sådan får du billig Michelin-mad i New York

20BUSPIX-GOURMETMAD-I-NEW-Y.jpg
Nogle af de retter, som journalist Mads Sixhøj spiste på restauranterne Le Bernardin og Jean-Georges på sin private ferie til New York, var rene kunstværker. Foto: Mads Sixhøj

KLUMME. En middag på en Michelin-restaurant er en hel oplevelse i sig selv, og hvis man finder de rigtige steder på de rigtige tidspunkter, kan det endda gøres til penge, hvor alle kan være med, skriver Berlingskes Mads Sixhøj.

Geranium, Noma og AOC. Hvem vil ikke gerne spise på disse danske luksusrestauranter, der er belønnet med henholdsvis tre, to og to Michelin-stjerner og tilmed ligger pænt placeret på listen over verdens bedste restauranter? Stopklodsen for mange er formentlig, at en madoplevelse disse steder koster fra 1.300-2.000 kr. pr. person eksklusive vin. Dertil kommer, at det kan være svært overhovedet at få bord.

Men hvis man gerne vil opleve, hvad der gør, at restauranter gør sig fortjente til Michelin-stjernerne, så kan det lade sig gøre andre steder. Endda til under 400 kroner. Man skal bare kigge til udlandet og følge et bestemt råd.

En udlandsrejse er i min optik en oplagt mulighed for at smage det lokale køkken først og fremmest, men det er også oplagt at kigge efter gastronomiske spisesteder. For et par uger siden var jeg på ferie i New York, og det er et slaraffenland af god mad.

Noma er verdens femtebedste restaurant

Erfaringerne med det »lokale« køkken bestod for mit vedkommende primært af burgere (prøv kæderne Five Guys og Johnny Rockets) samt salater (prøv Fresh & Co og Whole Foods Market). Jeg fandt dog også tre Michelin-restauranter, jeg gerne ville prøve. Og nu kommer vi til rådet: Besøg restauranten til frokost!

Gå efter frokosten

Jeg spiste på Jean-Georges, der har tre Michelin-stjerner. Her kostede en frokost med to retter 58 dollar svarende til 383 kroner. Skulle man spise der om aftenen, ville prisen være 138 dollar svarende til 911 kroner for tre retter.

Jeg spiste også på restauranten Bouley, der har én Michelin-stjerne. Her fik jeg fem retter til frokost for 59 dollar svarende til 389 kroner, mens blot tre retter til aften samme sted koster 135 dollar svarende til 891 kroner.

Endelig spiste jeg på Le Bernardin, der også har tre Michelin-stjerner og er placeret som nummer 24 på listen over verdens 50 bedste restauranter. Her kostede en tre retters frokost 85 dollar svarende til 561 kroner, mens fire retter til aften koster 147 dollar svarende til 970 kroner.

Henneby Kro

Tre Michelin-stjerner tildeles angiveligt restauranter med »enestående køkkener, der er værd at rejse efter«, og det synes jeg, at Jean-Georges og Le Bernardin levede op til. Det var alle pengene værd. Jeg skal holde mig fra decideret at anmelde stederne – det lader jeg Berlingskes glimrende madanmelder Søren Frank gøre, men det var fantastisk mad, behagelige omgivelser og kompetent og imødekommende betjening.

Bouley var også godt, om end på et noget lavere niveau både på maden og betjeningen. Eksempelvis blev en isdessert sat på nabobordet, mens gæsten var på toilettet. Jeg er ikke sikker på, at Bouley ville få en Michelin-stjerne, hvis den lå i Danmark. Min erfaring er i hvert fald, at restauranter i storbyer som New York og London (hvor du også kan finde billige frokoster på Michelin-restauranter) kan opnå Michelin-stjernen uden at være på samme niveau som de danske Michelin-restauranter.

59 Michelin-restauranter i New York

Således er der da også hele 59 restauranter alene i New York City, der i 2016 har fået en Michelin-stjerne, mens yderligere 16 har to eller tre stjerner.

Derfor hører det også med til historien, at de op mod 15-20 retter, der serveres på en række danske Michelin-restauranter, kan være en oplevelse i særklasse og dermed retfærdiggøre den højere pris.

MichelinGera

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen