Berlingske Business
17:41God weekend

Sådan ændrer din skat sig næste år

Danske 1000 kr. sedler
Danske 1000 kr. sedler sat sammen. Foto:

Hvert år medfører årsskiftet ikke kun kransekage og champagne. Det betyder også nye skatteforhold.

Nogle år har skattefar haft travlt på værkstedet, og nye skatter, afgifter og fradrag møder danskerne sammen med tømmermændene 1. januar. Men i år bliver 1. januar på det punkt forholdsvis fredelig og udramatisk, vurderer skatteekspert John Cederskjold Kierans fra revisions- og konsulentkoncernen PwC, tidligere PricewaterhouseCooper.

»Det er et udramatisk år, hvor man kun piller ved få af de grundlæggende principper. Men ændringen af forholdene for kapitalpension er nok det punkt, hvor nogle kan blive frustrerede. Det er ikke så sjovt til januar, hvis forskudsopgørelsen ikke er justeret,« siger han.

Dermed henviser han til den fundamentale ændring af kapitalpensioner, som indleder listen over ændringer.

Desuden vil danskere med en indkomst lige under den nye topskattegrænse på 457.609 kroner før arbejdsmarkedsbidrag få ca. 500 kroner mere efter skat om måneden på grund af den højere grænse.

Og endelig vil danskere med firmabil mærke en del ændringer, som også gennemgås på listen.

»Der vil nok komme en del kritik af, at man ændrer beregningsgrundlaget for fri firmabil med tilbagevirkende kraft,« siger John Cederskjold Kierans.

Kapitalpensionen

Kapitalpension ændres til såkaldt aldersopsparing, fordi regeringen fra årsskiftet dels fjerner fradragsretten, dels giver mulighed for at indbetale skatten på kapitalpensioner her og nu til en lavere sats. I stedet for de hidtidige 40 procent kan man betale 37,3 procent, og samtidig konverteres opsparingen til den skattefri aldersopsparing.

Man mister muligheden for at omlægge opsparingen til en ratepension eller en livrente, og i nogle tilfælde forsvinder den rentegaranti, pensionsselskabet eller -kassen havde udstedt.

Man kan også beholde den eksisterende opsparing med de nuværende muligheder - men altså uden mulighed for at indbetale mere.

Under de nye regler kan der indbetales op til 27.600 kroner på en aldersopsparingsordning uden fradragsret. Dermed er opsparingen også skattefri ved udbetaling, og afkast beskattes undervejs med PAL-skat på godt 15 procent.

Hvis kapitalpensionen er oprettet gennem jobbet, skal man tjekke, om Skat på forskudsregistreringen for 2013 automatisk går ud fra, at den fortsætter. Så har Skat nemlig tillagt forskudsopgørelsen B-indkomst, som skal fjernes, hvis man ikke ufrivilligt vil låne Skat penge - som selvfølgelig kommer tilbage i 2014, hvis der ikke indbetales på aldersopsparingen.

Firmabilen

Fremover bliver fri bil beskattet hårdere på to måder. Værdien af fri bil beskattes som en procentsats af bilens værdi samt et tillæg for den grønne miljøafgift. Fra næste år bliver tillægget 150 procent af den grønne ejerafgift mod 100 procent i 2012. Og samtidig ændres beregningsgrundlaget for bilens værdi. Til og med 2012 har man brugt bilens »nypris« i det kalenderår, hvor bilen blev købt, samt i de to følgende kalenderår. Fra det fjerde kalenderår udgjorde værdien 75 procent af nyprisen. Men fra næste år bruges nyprisen i de første 36 måneder efter indregistreringen - også for de eksisterende firmabiler - og først derefter 75 procent.

Det betyder, at nye firmabiler fra 2010 og 2011 rammes af en forlænget beskatningsperiode med høj sats. Og perioden forlænges yderligere af, at firmabiler traditionelt leveres i slutningen af året, fordi man under de hidtidige regler dermed kun var under den høje skattesats i ned til 25 måneder.

Et konkret eksempel på forskellen mellem de nye og de gamle regler er en Audi A4 3,0 TDi Avant Quattro, som blev købt den 1. september 2010 for 691.840 kroner.

Under de gamle regler ville den skattepligtige værdi af bilen til næste år være 125.396 kroner. Men under de nye og skærpede regler skal ejeren af bilen svare skat af 151.767 kroner.

Kørsel

Dertil kommer, at befordringsfradrag og kørselsgodtgørelse reguleres af Skatterådet. Fremover er fradraget for transport mellem hjem og arbejde over 24 kilometer og op til 120 kilometer per dag på 2,13 kroner per kilometer. Over 120 kilometer tur/retur er fradraget 1,07 kroner per kilometer.

De særligt høje fradrag fra de udvalgte »udkantskommuner« gælder fortsat.

Kørselsgodtgørelserne opjusters også, så kørsel i arbejdsgiverens tjeneste i egen bil eller motorcykel fremover bliver 3,82 kroner per kilometer til og med 20.000 kilometer årligt. Derudover udløser det 2,13 kroner per kilometer.

Hvis man vælger at bruge egen cykel, knallert, 45-knallert eller scooter, er satsen 0,51 kroner per kilometer i 2013.

Personskatten

Personskatterne ændres ved dette årsskifte på grund af flere tidligere skattereformer. Det helt basale personfradrag for voksne reduceres fra 42.900 kroner til 42.000 kroner per år, mens børnenes personfradrag reduceres fra 32.200 kroner til 31.500 kroner per år.

Satsen for bundskat reguleres op fra 4,64 procent til 5,83 procent, og samtidig sænkes sundhedsbidraget - der før hed amtsskat - fra syv til seks procent. Skatteloftet forhøjes, så den maksimale skattesats stiger. Og det betyder for personer, der betaler topskat og bor i en kommune med en gennemsnitlig kommuneskattesats, at skatten på den sidst tjente krone bliver ca. 55,6 procent før kirkeskat.

Beskæftigelsesfradraget stiger fra 4,4 procent til 6,95 procent, og samtidig forhøjes maksimumfradraget fra 14.100 kroner per år til 22.300 kroner per år, og det betyder en ekstra skattebesparelse i 2013 på op til 2.700 kroner for personer, der tjener mere end ca. 348.000 kroner.

Dertil kommer, at grænsen for topskat forhøjes fra 389.000 kroner til 421.000 kroner per år. Og da beløbet er beregnet efter de otte procent i arbejdsmarkedsbidrag, så betyder det i realiteten, at man skal have en bruttoindkomst på mindst 457.609 kroner i 2013, før man betaler topskat.

Den maksimale beskatning af kapitalindkomster som renteindtægter, kursgevinster, ejendomsgevinster og afkast fra visse typer værdipapirer sænkes fra 45,5 procent til 43,5 procent.

Rejsefradraget bliver beskåret ved, at fradraget for dobbelt husførelse og/eller udgifter til kost og logi i forbindelse med arbejdsmæssige rejser til midlertidige arbejdssteder bliver reduceret fra maksimalt 50.000 kroner per år til 25.000 kroner per år.

Fradraget per rejsedøgn er stadig 455 kroner til kost og 195 kroner til logi, så i praksis betyder det, at eksempelvis en håndværker, der arbejder på et projekt så langt hjemmefra, at vedkommende må overnatte, nu kun får glæde af fradraget for små 55 rejsedøgn i løbet af året. Det rammer personer, der ellers ville have fuldt fradrag på 50.000 kroner, med en skattestigning på ca. 8.000 kroner om året.

Endelig er det slut med det såkaldte servicefradrag eller boligjobordning, som gav tilskud til håndværkeres arbejdsløn og rengøringshjælp på op til 15.000 kroner per voksen i husstanden.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Sponseret

Sampension har markedets laveste omkostninger. Det kommer kunderne til gavn.Hvor meget betaler du i årlige omkostninger på din pensionsopsparing?De færreste har næppe den præcise procentsats lige på l...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen