Berlingske Business

Så rige er vi i gennemsnit

pengesedler
Foto:

Danskernes sparegrise bugner med nogle af de største formuer nogensinde. Medregnet pension har en gennemsnitlig dansker nu over en million kroner i formue, når alle typer af gæld er trukket fra.

Danskerne har flere penge gemt på kistebunden, end de fleste vist lige tror. En typisk person herhjemme har således en formue, hvor al gæld til banker, realkredit og andre steder er trukket fra, på intet mindre end 1.168.000 kr., viser tal fra Danmarks Statistik.

Heraf er tæt ved halvdelen, nemlig 510.000 kroner pensionspenge, der er bundet til alderdommen, mens resten er friværdier i boliger, opsparing i banker og værdipapirer, plus indbo, biler og andre værdigenstande.

rentesatser

Danskerne beskyldes ellers ofte, især fra udlandet og af Europa-Kommissionen, OECD og flere andre, for at være verdens mest gældsatte folkefærd, fordi boliggælden er meget stor. Men også fordi store pensioner gør det mindre nødvendigt at spare stort op på egen hånd til livet som pensionist.

»Danskernes gæld er da også meget stor set i forhold til andre lande, men det er opsparingen også,« siger chefkonsulent Frederik I. Pedersen fra AE-rådet.

Han tilføjer, at den samlede gæld i de danske husholdninger er oppe på 1.632 milliarder kroner, hvilket er lige så meget som 137 procent af bruttonationalproduktet (BNP). Men den finansielle formue på bankbøger, kontanter, aktier, obligationer og pensioner er mere end dobbelt så stor og oppe på 5.572 milliarder kroner, eller 290 procent af BNP.

af

Ud over en finansiel formue har husholdningerne også store værdier især i boliger, men også i biler og andre goder, som summer sig til 3.650 milliarder kroner. Det betyder, at den samlede nettoformue, hvor al gæld til banker, realkredit og andre steder er trukket fra al opsparing, summer sig til 6.590 milliarder kroner, eller tæt ved 1,2 millioner per indbygger.

Store boligformuer

Denne nettoformue toppede tilbage i 2006, lige før boligpriserne indledte en brat nedtur. Det gælder, når det ses som andel af BNP. Derefter raslede de ned i flere år, men siden 2011 er de steget igen og nærmer sig nu den tidligere top. Dermed er formuerne også pænt højere end i 2004, lige før sidste opsving satte ind. Her var den gennemsnitlige nettoformue på 912.000 kroner per indbygger, hvilket er 256.000 kroner under det aktuelle niveau.

3.000 mia. kroner på pensioner

Det er især de finansielle formuer i eksempelvis værdipapirer, der er steget markant efter nedturen i 2007, og som nu er markant højere, end før krisen satte ind. Særlig stor er opturen for danskernes pensionsformuer.

Den reale formue især i boliger steg også markant lige frem til 2007 som følge af de hastigt stigende boligpriser, men faldt siden helt frem til 2012. Siden da er de steget igen, men ligger stadig et godt stykke fra toppen målt i forhold til BNP.

20BUSKlodshans.jpg

»De store danske formuer hænger tæt sammen med vores pensionssystem, hvor husholdningerne har en formue på over 3.000 milliarder kroner. Det er helt unikt i international sammenhæng. Den enorme pensionsformue betyder, at husholdningerne i Danmark ikke nødvendigvis behøver at sidde gældfri i deres bolig, når de pensioneres,« siger Frededrik I. Pedersen.

Løbende er der stort fokus på værdien af danskernes huse og lejligheder, der spiller en afgørende rolle for udviklingen i det private forbrug. Når boligpriserne stiger, øges danskernes forbrugs- og investeringslyst, og når pilen peger den modsatte retning, falder lysten til at bruge penge. Boligprisernes udvikling er derfor en afgørende forklaring på den udvikling, der er set i dansk økonomi gennem krisen og en årsag til, at det har været svært at slippe den.

Opsparing

»Det kan forekomme en smule paradoksalt, at boligpriserne betyder så meget, når den samlede nettoformue faktisk er steget ganske pænt. Men typisk har de store pensionsformuer mindre betydning for forbruget, fordi mange formentlig slet ikke kender størrelsen af deres pensionsformue eller ikke tænker særlig meget over den,« siger Frederik I. Pedersen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen