Berlingske Business

Realkreditten får frie tøjler til at tackle negativ rente

Pix-Sass Larsen
Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) konkluderer på baggrund af en arbejdsgruppe, at realkreditinstitutterne skal have frit spil til at bestemme, hvordan de vil håndtere den negative rente. Foto:

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) giver realkreditinstitutterne frit spil til at håndtere eventuelle negative renter på eksisterende lån. Det er konklusionen på en rapport fra en arbejdsgruppe nedsat af ministeren.

Det er op til realkreditinstitutterne selv at beslutte, hvordan de vil håndtere eventuelle negative renter på eksisterende lån. Det står klart i konklussionen af en rapport udarbejdet af en arbejdsgruppe, som Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) nedsatte i februar.

»Jeg er glad for, at vi nu har fået skabt klarhed omkring, hvordan realkreditinstitutterne fremadrettet kan håndtere negative renter. Det er godt for låntagerne og for den fortsatte tillid til dansk realkredit. Jeg er samtidig tilfreds med, at de modeller, arbejdsgruppen peger på, alle indebærer, at låntagerne fremadrettet modtager den negative rente,« udtaler ministeren i en meddelelse.

Arbejdsgruppen konkluderer, at udfordringerne med negative renter kan afgrænses til lån og obligationer med variabel rente, hvor renten tilpasses hyppigere, end lånene refinansieres.

pix

Håndteringen af eventuelle negative renter på eksisterende lån vil bero på en fortolkning af de relevante låne- og obligationsvilkår og almindelige aftaleretlige regler.

Arbejdsgruppen har fremlagt tre løsningsmodeller, hvor den ene model indebærer, at der lægges et gulv under kuponrenten på 0 procent. De to andre modeller har det tilfælles, at der ikke lægges et gulv under kuponrenten. Arbejdsgruppen fastslår, at det ikke på forhånd kan afgøres hvilken model, der er bedst for låntager, og anbefaler ikke en konkret model.

I forhold til de opstillede modeller mener Henrik Sass Larsen, at det er mest naturligt, »at låntager løbende modtager den negative rente enten som nedskrevet restgæld eller direkte som en betaling.«

bill ida auken

»Det er det mest logiske og gennemsigtige for forbrugerne, også i forhold til skattebetaling. Jeg har dog forståelse for, at der kan være behov for at anvende en model med et gulv for kuponrenten i en overgangsperiode, indtil investorerne er klar til at håndtere negative kuponrenter, udtaler Henrik Sass Larsen, som vil følge området tæt med henblik på at vurdere om renteteudviklingen og institutternes håndtering heraf giver anledning til lovgivningsmæssige initiativer.


qfe

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen