Berlingske Business

Pensionsekspert: Forbrugerne er tvunget til at være mere vågne

SEB
ARKIVFOTO. Foto:

Højesteret har med dagens afgørelse om rentegaranti sendt et klart signal til finansforbrugerne: De er nødt til at sætte sig ordentligt ind i alle betingelser for deres pension og forsikringer.

De færreste finansforbrugere læser helt ned i hver eneste side i de dokumenter, der følger med en forsikring eller pensionsordning. Men der er ingen vej uden om, for man kan ikke regne med den markedsføring, som bruges til at indfange forbrugerne.

Det er pensionsekspert og aktuar Jørgen Svendsens konklusion på den dom, som Højesteret netop har afsagt til fordel for SEB Pension. Afgørelsen slår fast, at pensionisten Helge Gøttsche ikke har ret til at få tilskrevet sin pensionsopsparing en årlig mindsterente - men kun ret til en gennemsnitlig forrentning af sin opsparing gennem hele opsparingsperioden.

Gøttsche

»Højesteret har set helt bort fra, at selskaberne har lavet markedsføringsmateriale og brugt en ordlyd over for kunderne, hvor man har sagt rentegaranti. Markedsføringsmateriale kan være vildledende, og det betyder, at man som forbruger er nødt til at kigge på forsikringsbetingelserne. Det betyder med andre ord, at kunderne skal bruge tid på at kigge på de lidt støvede forsikringsbetingelser og at de brochurer, man få udleveret, slet ikke er dækkende,« siger Jørgen Svendsen.

Han sammenligner det med en skadeforsikring, hvor kunden i tilfælde af en skade opdager, at der er et gab mellem det, man tror man er dækket af, og det man reelt er dækket af.

Misinformationen om pensionsordningerne opstod ifølge Jørgen Svendsen, fordi pensionsselskaberne begyndte at opleve konkurrence fra banker, der kunne fremvise en konkret konto med en saldo.

vv

»Før konkurrencen fra bankerne opstod, og kunderne begyndte at kræve at se en konto, da viste man kun ydelser på pensioner ligesom med tjenestemandspensioner og folkepension. Og det er det, vi nu er tilbage ved,« siger Jørgen Svendsen.

Han vurderer, at Højesteret nu har sat et endeligt punktum for sager om rentegaranti, og han mener ikke, at pensionskunder med rentegarantier bør føle sig snydt.

»De behøver ikke at føle sig snydt. De har fået et meget lukrativt produkt, og det havde ikke været fair, hvis andre kunder skulle betale mere til dem. Det ville også gå mere ud over selskabernes investeringsstrategier, der skulle have været endnu mere forsigtige,« siger Jørgen Svendsen.

Men til forbrugerne er der med dommen efter hans vurdering sendt et kraftigt signal om at få læst alle de

»kedelige« forsikringsbetingelser igennem for at vurdere, om man har købt det produkt, man egentlig ønskede sig.

»Det er jo ofte tre-fire sider, der ikke er for lægfolk, der er afgørende. Men man kan altså ikke ikke støtte ret på, at man har brugt nogle reklamevendiger i en salgssituation,« siger Jørgen Svendsen.

xx

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen