Berlingske Business

Nyt drømmelån sigter mod bragende succes

07BUSHome.jpg
Så er det muligt at optage et toprocents lån med fast rente i 30 år. Det er en? historisk lav boligrente. Arkivfoto: Bax Lindhardt

Selv for nogle boligejere med treprocentslån kan det give mening at konvertere til den nye to’er. Tirsdag lukkede det første realkreditinstitut op for sluserne, og i løbet af de næste dage følger resten efter.

Det er blevet kaldt usandsynligt, og det er blevet påpeget, at kursen aldrig ville blive rentabel. Men tirsdag åbnede det, et 30-årigt fastforrentet lån med en kuponrente på to procent. Med stor sandsynlighed vil det udløse en massiv konverteringsbølge, og selv for nogle af de låntagere, der i dag finansierer deres bolig med et treprocentslån, kan to’eren være attraktiv.

Mens Nordea venter, at boligejerne vil konvertere lån for 80 milliarder kroner, anslår andre, at det vil blive meget mere.

Tirsdag blev det for første gang muligt at få tilbud i det nye lån, da Nykredit åbnede for sluserne. Onsdag er både Realkredit Danmark og BRFkredit klar, mens Nordea Kredit lancerer torsdag.

Villa

Den generelle anbefaling er, at låntagere med en kuponrente på 3,5 procent eller mere vil have en fordel ud af at konvertere.

Ved omlægning fra 3,5 til 2 procent vil ydelsen efter skat falde 171 kroner per lånt million, mens afdraget vil stige 577 kroner. Til gengæld vil restgælden vokse 53.000 kroner per lånt million kroner.

Risikoen er den såkaldte indlåsningseffekt, som kan opstå, hvis renten stiger hurtigt. Dermed vil serien ende med at bestå af meget få obligationer, prisdannelsen vil blive ineffektiv, og låntager risikerer at skulle betale for meget, hvis lånet indfris før tid.

Realkreditinstitutterne lægger ikke skjul på, at man vil gå tilbage til at anbefale 2,5-procentslånet, hvis kursen på det igen kommer under 100, fordi der ikke er nogen indlåsningseffekt, og kursen er højere.

Villa

Allerede ved seneste opsigelsesfrist sidst i oktober blev der opsagt lån for 91,5 milliarder kroner, herunder faktisk enkelte 3,5-procentslån, selv om den generelle anbefaling på det tidspunkt lød på konvertering af 4’ere. Derfor venter realkreditinstitutterne nu også interesse fra boligejere med treprocentslån, også på grund af den store interesse som lånet har fået i medierne.

Og der kan være fordele.

»Man vil ikke spare noget særligt om måneden ved at gå fra to til tre, men man vil afdrage en del mere særligt i begyndelsen af lånets løbetid, og man vil få en større fordel, hvis renten stiger,« siger Sune Worm Mortensen, områdedirektør i Nykredit.

Ifølge en beregning udarbejdet af Realkredit Danmark ud fra en forventet kurs på 96,5 vil ydelsen efter skat kun falde 43 kroner om måneden pr. lånt million ved en konvertering fra tre til to procent, mens afdraget vil stige 430 kroner om måneden. Til gengæld vil restgælden vokse med 52.000 kroner pr. lånt million.

Worst case scenariet er, at der går 9,8 år før det såkaldte break even, hvor fordelene ved konverteringen opvejer ulemperne.

»For den almindelige boligejer vil risikoen være for stor, men for nogle, som regner med stor likviditet i lånet og stigende renter, kan det være en mulighed,« siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Villa

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen