Berlingske Business

Nye EU-regler skal tvinge investerings-omkostninger frem i lyset

FILES-BRITAIN-EU-POLITICS
Den nye regulering fra EU skal forbedre transparensen om investorernes samlede omkostninger. Foto:

Om godt et år kommer der krav til flere oplysninger om omkostninger og øget gennemsigtighed, når private investerer.

Der er måske hjælp til større gennemsigtighed i investeringsforeninger og fonde på vej via EU. Et direktiv, det såkaldte Mifid II, skal omsættes direkte til dansk lovgivning, og det træder i kraft ved udgangen af 2017.

Tiden indtil da skal bruges til at banke det helt i form – bl.a. af det danske finanstilsyn.

»Mifid II-direktivets nye regler styrker investorbeskyttelsen på flere måder – blandt andet ved, at investorerne nu skal have flere og mere gennemsigtige omkostningsoplysninger,« forklarer vicekontorchef Mette Scharling Tollestrup, Finanstilsynet.

»For det første skal investorerne som noget nyt have oplyst et samlet omkostningstal. Det tal skal dække både investeringsproduktets omkostninger og omkostninger ved bankens tilknyttede service. For det andet er det nyt, at omkostninger skal oplyses både som procenttal og som et kronebeløb. Og for det tredje, så skal man nu have flere omkostningstyper med i beregningen. Det betyder blandt andet, at også handelsomkostninger skal indgå i beregningen,« siger vicekontorchefen.

penge

Det betyder bl.a., at når en kunde køber et investeringsforeningsbevis i en bank, skal både omkostninger i foreningen og de omkostninger, man har i banken i forbindelse med salget, oplyses til kunden som et samlet tal – både i procent og som et kronebeløb.

Direktivet stiller desuden skrappere krav til oplysninger om omkostninger internt i foreningen, og det betyder f.eks. offentliggørelse af prisen på at handle med de værdipapirer, foreningen investerer i. Samtlige omkostninger til blandt andet kursspænd og valutaveksling skal efter dansk opfattelse indgå, men de endelige retningslinjer ligger ikke fast endnu.

»Den nye regulering fra EU skal forbedre transparensen om investorernes samlede omkostninger. Finanstilsynet skal sikre, at reguleringen implementeres efter hensigten, og investorerne dermed reelt opnår fuld indsigt i alle omkostninger,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen, chef­analytiker i analysevirksomheden Morningstar.

15BUSThomas-Lund-2-115605.jpg

Men netop valutaudgifter og en eventuel avance, der er inkluderet i transaktionsprisen - altså indtjening på de kurser, der handles til - er nævnt specifikt i direktivet. De to faktorer udgør de største usynlige omkostninger i investeringsforeninger, viser en ny analyse fra kapitalforvalteren Miranova.

Mifid II rejser spørgsmålet, om det særlige danske nøgletal ÅOP (årlige omkostninger i procent) bliver overflødigt, men det er ikke afgjort, om ÅOP skal ændres eller fjernes.

14BUSBUSINESS-100058.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen