Berlingske Business

Løn er vigtigere end ATP

2111atpp
Interessen for at øge ATP-bidraget er lille, og det kan på sigt få ordningen til at falde i betydning og smuldre væk. Foto:

Interessen for at øge ATP-bidraget er lille, og det kan på sigt få ordningen til at falde i betydning og smuldre væk.

Danskerne vil hellere have mere i løn end betale mere ind til ATP. Derfor vil den store pengetank i Hillerød næppe få ret meget hjælp fra arbejdsmarkedets parter med at få sat ATP-bidraget op, hvilket kan true ATPs eksistens på længere sigt.

Det er LO og Dansk Arbejdsgiverforening (DA), der fastsætter bidraget til ATP ved forhandlingerne om nye overenskomster, der næste gang skal finde sted i 2014. Ingen af dem ønsker at kommentere, om ATP-bidraget skal være en del af forårets forhandlinger.

23BUSopsparing.jpg

Men hos Danmarks Jurist og Økonomforbund (DJØF), der forhandler overenskomster på det offentlige område sammen med Akademikernes Centralorganisation (AC), siger forhandlingsdirektør Jon Wæver, at det er meget tvivlsomt, om nye ATP-bidrag bliver en del af de næste offentlige overenskomster, der skal forhandles på plads i 2015.

»De økonomiske rammer i forhandlingerne er meget smalle, og derfor kommer en større indbetaling til ATP og pension generelt meget langt nede på listen. Folk vil hellere have mere i løn,« siger John Wæver.

Et yderligere problem med ATP-betalingerne er, fremhæver John Wæver, at det er noget, mange tror, de har ret til.

»Større bidrag til ATP er derfor ikke nogen særlig god salgsvare over for medlemmerne, når vi skal ud og markedsføre en fornyelse af overenskomsten,« siger John Wæver.

23BUSpensionister.jpg

Økonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg mener, at arbejdsmarkedets parter bør inflationssikre indbetalingerne til ATP på en eller andre måde.

»Jo yngre generationerne er, desto mindre får de ud af ATP. Risikoen er, at ATP med tiden bliver så lille, at folk bliver ligeglade, siger Kim Valentin.

Han peger på, at ATP bør bevares for at sikre dem, der ikke har en arbejdsmarkedspension. Blandt de private aktører på pensionsmarkedet, lyder budskabet, at ATP har udspillet sin rolle, fordi stadigt flere har fået arbejdsmarkedspensioner. Det bedste er at lægge ordningen sammen med de øvrige pensioner. Det giver den enkelte et større overblik, og det bliver ikke dyrere.

»ATP gør det godt. De er billige og effektive, men når beløbene er små, er det fristende at lægge ATP sammen med arbejdsmarkedspensionerne. Der er ikke mange argumenter for at bevare ATP,« siger afdelingsdirektør i SEB Pension Frank Pedersen.

Bylinefoto2011

Han peger også på, at ni ud af ti danskere i dag er dækket af en pensionsordning udover ATP og folkepension. SEB Pension spår på den baggrund, at ATPs del af den samlede danske opsparing til pension vil falde fra lige over 22 procent i dag og ned til omkring 12 til 15 procent i løbet af ganske kort tid.

Administrerende direktør fra aktuar- og rådgivningsfirmaet Invensure, Søren Andersen er helt enig: »Det er lidt mærkeligt med ATP. Rent pensionsfagligt har ATP ingen eksistensberettigelse. De har kun en berettigelse for restgrupper og sørger for, at der ikke opstår et A- og B-hold blandt pensionister,« siger Søren Andersen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen