Berlingske Business
17:44Business Live vender tilbage tirsdag

Let og kølig sommerrødvin

I Danmark har vi tradition for at drikke hvidvinen for kold og rødvinen for varm. Adspurgt mener de fleste, at de gør

det rigtigt.


Hvidvinen sættes i køleskabet eller i en spand med is og vand. Det er fint nok, men man skal lige

vide, at vinens temperatur på denne måde bringes ned til fire-fem grader, og at det "indefryser" alle duft-

og smagsstoffer.


Har man en virkelig rædselsfuld vin, kan det selvfølgelig være en redning, men har man købt

en vin, som man også gerne vil smage, så skal serveringstemperaturen op på 10-12 grader. Det får man ved at

tage flasken ud af køleskabet et kvarters tid før, vinen skal i glasset.


Eller, hvis vinen er i køler,

lade den komme op og få "varmen" lidt ind imellem. 10-12 grader får aroma- og smagsstofferne i hvidvin til at udvikle

sig maksimalt, og det giver samtidig den friske sprødhed som klæder de fleste hvide vine.


Men pas på. Temperaturen

stiger hurtigt, når vinen er hældt i glasset. Skænk ikke mere op end det, man drikker indenfor fem minutter.


Kommer

vinen meget over 15-16 grader, bliver oplevelsen kedeligere for hver grad. Det friske og sprøde forsvinder, og erstattes af

noget slapt og uharmonisk. Rødvin skal serveres ved 18 grader. Det står alle steder. Og det ved alle. Men der er bare

ingen, som gør det. Tyve grader måske! Men oftere toogtyve grader eller mere. Altså moderne stuetemperatur. Ingen protesterer.

Det gør de til gengæld, hvis de får vinen serveret ved 18 grader..


Det kan de restauranter, som har investeret

i specielle svaleskabe, bekræfte. 18 grader opfattes nemlig som en lille smule kølig, når man får vinen i

munden.


Det fortæller opdragelsen os, at vi ikke skal accepterer i rødvin. Vi ser bebrejdende på tjeneren,

og beder om en veltempereret vin.



Konflikten trives

Men hvordan kan denne åbenbare konflikt trives så godt.

Hvorfor er der ingen, som protesterer. Enten over at der i alle skrifter anbefale maksimalt 18 grader, eller over at vinen altid serveres

"lunken". Svaret er, at problemet ikke er erkendt. Man har bildt sig selv ind, eller har vænnet sig så meget

til, at stuevarm rødvin er korrekt. Og det kalder vi på vinsproget 18 grader.


Fire graders forskel kan umiddelbart

synes ligegyldig, men hvis man for eksempel har siddet og hygget sig i en stue med 22 grader og kommer ind i een med 18 grader, vil

man mærke en tydelig forskel. Denne forskel har stor indflydelse på vinens duft og smag.


Hvorfor anbefaler folk,

som har forstand på det, så lige præcis 18 grader til rødvin? Jamen det er fordi, det var den temperatur,

som man havde i spisestuerne på det tidspunkt, hvor nogle begyndte at spørge om den rigtige serveringstemperatur.









Ingen

facitliste

Denne anbefaling har man blindt og for det meste ukritisk fastholdt op gennem tiderne. Selv om både vinen, traditionerne

og spisestuens temperatur har ændret sig. Går man lidt tættere på, kan man endda se, at det er top-Bordeauxerne

som skal serveres ved 18 grader.


Top-Bourgognerne skal være et par grader køligere. Altså 16 grader. Jamen det

står der, og ingen protesterer, selv om tanken om at få serveret en Romanée Conti ved 16 grader er på grænsen

til det uanstændige.


En realistisk og moderne anvisning på den korrekte serveringstemperatur for rødvin vil

nødvendigvis være differentieret.


Fordi vi i dag ved, at duft-og smagsstoffer åbner sig ved forskellige temperaturer,

og vi ved, hvordan vinens garve- og frugtsyre markerer sig og bliver opfattet ved forskellige temperaturer. Desværre kan man

ikke bare lige lave en facitliste og så tro, at problemet er løst en gang for alle. Forventninger og vanens magt vanskelig

gører en objektiv bedømmelse.


Der plejer at være en generel enighed om, at lette, frugtagtige røde

vine uden markant garvesyre, har det bedst ved at blive serveret friske og kølige. Det vil sige 14-16 grader. Det er i ugerne,

som kommer, at der er brug for denne mulighed.


Kølig, let, frugtrig, sommerrødvin skænket i store glas og

serveret til pasta, pateer, fjerkræ, lyst kød, hvidskimmel oste og ja, fisk fra grillen.


Danske importører

har peget på tre dusin af slagsen, og vi går glade i gang. Vi bliver indendørs med testen og sikrer hele tiden,

at vinens temperatur holder sig inden for grænserne.



Château Sainte Croix, Coteaux du Languedoc

mørk,

næsten sødmefuld saftig frugt som tåler køligheden, men den svæver ikke.


Con a''more 86 91 15

50 kr. 42,-



Travignoli, Chianti Rufina

super velsmag og meget indsmigrende, men først da den nået op på

18 grader


Erik Sørensen Vinhandel kr. 65,-



Nekeas Merlot, Navarra

hindbær pakket ind i fløjl,

men lidt for meget indpakning til denne anledning


AMKA Vinimport 86 41 96 00 kr. 58,50









Jean-Charles Pivot, Beaujolais

Villages

det var det vi ledte efter -let, elegant, sprød frugt, nærmest dansende.


Philipson Wine 70 22 68 88 kr.

69,95



Comisatio, Rioja

uden fadlagring tåler køligheden uden at blive bitter, men for markant til at være

flyvende


KI-MA vinimport kr. 45,-



Sansoero, Piemonte Grignolino

meget velsmagende, elegant med blød saft, hindbær

og lidt viol.


JUULS Vinhandel 33 31 13 29 kr. 92,50



Campagnola, Bardolino Classico

frugtens friskhed understreges

af køligheden. Let og elegant.


Cissus 59 44 43 12 kr. 55,-









Ronchi San Giuseppe, Colli Orientali del Friuli

Cabernet Franc

køligheden klæder den sødmefulde tørre frugt, hvor man fornemmer lidt chokolade


Holte

Vinlager 45 42 04 68 kr. 65,-



Il Frappato, Valle dell''Acate, Sicilia

lidt sød frugt, intens, men aldrig tung


KB

Vinimport 33 14 99 14 kr. 77,-



Jean-Baptiste Béjot, Bourgogne Passetoutgrain

den rigtige fnuglette, sprøde

frugt men lidt bitter orange forstyrre eftersmagen


Viniriet 44 53 10 44 kr. 59,95



Dole du Valais, Switzerland

god

ren frugt, har det fint med køligheden, tør og kontant


Bendix Vine 48 26 82 00 kr. 75,-



Konklusion:

Det

var en lidt sær test, for vi skulle kun finde frem til de vine, som vandt ved at blive serveret køligt.


Hvis vinen

er bedre ved normal temperatur, er der jo ingen grund til at anbefale vinen afkølet. Derfor smagte vi hele sortimentet to timer

efter.


Det var bemærkelsesværdige forskelle. Blandt andet trådte vinderen fra vores sydfranske test fra for

nogle uger siden frem i al sin magt og vælde. Den havde gemt sig i køligheden i første omgang. At det er en klart bedre

vin, end alle, som er fremhævet her, er der ikke mindste tvivl om. Men kølig og frisk i glasset skal den ikke være.


Opmærksomme

læsere vil måske antyde, at forandringerne kan have noget med iltning at gøre, og det kan vel heller ikke helt

tilbagevises. For en sikkerheds skyld smagte vi de anbefalede vine afkølede endnu engang. Det bekræftede i store træk

vores notater.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

<p>Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension</p>
Sponseret

Aktiemarkederne ligger historisk set forholdsvis højt. Det afspejler, at det går rigtig godt i den underliggende økonomi, forklarer investeringsdirektør.Arbejdsløsheden er rekordlav i både Japan og US...

Business Events Se alle

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen