Berlingske Business
17:32Renten faldt tilbage torsdag

Kodeordet er Tempranillo

Da Spies sendte de første turister til Spanien, var det nok bare at bede om "vino tinto", hvis man skulle have rødvin

til maden. Senere blev det mere besværligt. Man skulle til at kende en række vindistrikter og deres muligheder, for at

kunne gøre sig. Og om det var Crienza, Reserva eller Gran Reserva. Heldigvis var vi fri for at tage stilling til druesorterne,

for det stod ikke på etiketten, og var heller ikke noget stort samtale emne, når man var på vinbesøg.



I

1980''erne var det ellers drue-sorterne som fik fuld fokus, når man blev introduceret til de forskellige vinlandes udbud. Men

det gjaldt ikke Spanien. Egentlig højst ejendommeligt, for hvis der er noget vinland som i den grad skal være taknemlig

over en enkel drue, så er det Spanien. Tempranillo hedder den. Ingen skiltede med den, selv om det var den, der stod bag alle

spaniernes bedste vine fra nord til syd. En af forklaringerne kan være, at spanierne aldrig var blevet enige om, at kalde druen

det samme navn.

Forskellige navne

I Rioja og Navarra har man altid brugt navnet Tempranillo, men ingen af stederne var det

den vigtigste drue, og den blev næsten altid blandet med Garnacha. Derfor gik de ikke så meget op i druenavne. I Ribera

del Duero er der tradition for at bruge Tempranillo ren. Men de kalder den for Tinto Fino. I nabodistriktet Toro mener de, at den

skal hedde Tino de Toro. På de store arealer syd for Madrid og ud mod Valencia, har den altid gået under navnet Cencibel,

og i Penedes syd for Barcelona, har den fået det catalanske navn Ull de Llebre. Man kan også se den omtalt som Tinto Madrid og

Tinta del Pais. Og der skal som nok være en række andre navne, hvis man kikker godt efter.



Duerofloden flyder fra

Spanien ind i Portugal, og tager samtidig navneforandring til Douro. Vigtigste drue langs dens bredder i Spanien er Tempranillo i

klædt for skellige navne. Det er også den vigtigste på den portugisiske side, hvor portvinen og de fornemme Dourovine

bliver til. Her benytter den navnet Tinta Roriz. Og for at det ikke skal være så let, så møder vi også

Tempranillo nede i Sydportugal, hvor den går under navnet Arogonez.



Kan man forestille sig, at spanierne engang kan enes

om kun at bruge navnet Tempranillo? Ja det kan man godt. Vi ser allerede at sydspanierne mere og mere er gået væk fra

deres Cencibel, og uden nogen forklaring nu kalder den Tempranillo. De stolte catalanske vinproducenter ofrer også gerne lidt

af deres selvstændigheds trang. De erkender at Tempranillo nu er international anerkendt, og at det er svært at få

nogen til at bede om en Ull de Llebre.

En drue der er plads til

Tempranillo er en drue, som fortjener en plads side om

side med de store klassiske. Den har alt det en vinmager ønsker sig. Den giver karakterfulde vine i både kølige

og varme områder. Den er mørk og intens. Syren er dæmpet og frugten overdådig. Den klarer sig fint uden fadlagring,

men bidrager mangefold når man ofrer tid og ny træ på lagringen. Mange har sagt at man både kan fornemme noget

af den renhed og rankhed man har i en god Cabernet Sauvignon og den forførende, lækre jordbærsaft, som man kan møde

i en god Pinot Noir.



Der er ingen tvivl om, at vi vil se en stor tilvækst af Tempranillo i den nye vinverden. Det er lige

den drue, de står og mangler. I Californien er de begyndt. Lidt er der også kommet til i Chile og Argentina, og i Australien

har flere af vinmagerne nævnt, at de vil satse ret meget på Tempranillo i fremtiden. I Spanien blandes Tempranillo ofte

med andre druer. I denne test har vi kun taget de vine med, som har mindst 85% Tempranillo.











Konklusion: Hvis der

overhovedet var en fællesnævner for de Tempranillo''er vi smagte, må det være jordbærsmagen, som var

tydelig i de fleste af dem. Denne smagning overbeviste os ikke om druens storhed, især i en række vine (som ikke er omtalt

her) som vi kasserede. De var i den dyre ende, men alkoholen var så voldsom, at den nærmest brændte på tungen.

De bedste af vinene skal have en vis flaskelagring før de finder et harmonisk leje.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

Gratis breaking news på mobilen

Send BUSINESS BREAK til 1929 og modtag en SMS med en bekræftelse. Det er gratis - tilmelding koster kun almindelig takst. Du kan til hver en tid afmelde tjenesten igen.

Afmeld: sms BUSINESS BREAK STOP til 1929

Tilmeld Afmeld

Business Nyhedsbrev

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag - eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve
 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Sponseret

Sampensions kunder kan glæde sig over et godt afkast for 2017.”En typisk kunde i vores markedsrenteprodukt opnår et afkast i år på omkring 8 pct., og det er meget højere, end hvad man kunne forvente v...

Business.dk anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og at målrette annoncer. Denne information deles med tredjepart. Læs mere

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen