Berlingske Business

Ingen arv til afdødes egne børn?

15BUSPengesedler-i-bevaegel.jpg

Den efterlevende ægtefælle kan udtage et ret stort beløb, før den afdødes egne børn har ret til arv.

SPØRGSMÅL?

En af mine venner ønsker at skifte med sin afdøde kones særbørn. Er det korrekt, at såfremt den samlede formue er under 700.000 kroner, skal disse børn intet have?

Med venlig hilsen B.

SVAR:

Den længstlevende ægtefælle har ret til af boet at udtage så meget, at værdien – sammenlagt med hans eller hendes boslod og arvelod og særeje – udgør indtil 720.000 kroner, hvis dødsfaldet er sket i 2015, og indtil 730.000 kroner, hvis dødsfaldet er sket i 2016. Hvis den førstafdøde ægtefælle er død før ­ 1. januar 2008, og den længstlevende begærer et uskiftet bo skiftet, udgør beløbsgrænsen 250.000 kroner. Beløbsgrænsen beregnes efter, at gælden er betalt. I beregningen indgår hele fællesformuen og både afdødes og længstlevendes fuldstændige særeje.

Er førstafdøde død 1. januar 2008 eller senere, indgår forsørgertabserstatning, livsforsikringer, pensionsydelser og tilsvarende ydelser, når de kommer til udbetaling til længstlevende på grund af dødsfaldet. Det kan godt være noget bøvlet at beregne. Er førstafdøde død før 1. januar 2008, skal der ikke medregnes livs- og ulykkesforsikringssummer, der udbetales til den længstlevende uden om boet. Dette gælder også rate- og ­kapitalpensioner.

Der er ikke fuldstændig klarhed over alt, der skal indgå i beregningen, så hvis du er tæt på grænsen, skal din ven være meget skarp på dette og drøfte det med vedkommendes ­advokat. Den ret, der er for længstlevende, kaldes ægtefælleudlæg. Den går forud for testamente og børns ret til at arve. Ægtefællen tager altså det hele, hvis det er mindre end eller op til den nævnte grænse. Når ægtefællen udtager, skal denne hæfte for afdødes gæld. Derfor bør afdødes kreditorer indkaldes via annonce i Statstidende – et såkaldt proklama. Det er i dag obligatorisk, men er først­afdøde død før 1. januar 2008, kan det undlades, hvilket dog ikke er nogen strålende idé. Ægtefællen er fritaget for boafgift, så sådan skal ikke betales.

Med venlig hilsen

Allan Ohms, advokat (H),

www.ForumAdvokater.dk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen