Berlingske Business

Her er regningen til boligejerne

Boligejere
Foto:

Et faldende rentefradrag kommer til at forøge den løbende ydelse ved at eje en bolig, hvilket igen kan sætte sig i priserne - især i de dyre områder i landet.

Landets boligejere har ikke klar udsigt til fremtiden. Dels arbejder Skatteministeriet på et nyt vurderingssystem til at fastslå grundlaget for beskatningen af ejerboliger, dels piller regeringen nu ved rentefradraget.

Ifølge regeringens nye økonomiske plan vil den gerne beskære rentefradraget - der i forvejen er ved at blive beskåret gradvist frem til 2019. Den nuværende aftrapning gælder kun fradrag for renteudgifter på over 50.000 kroner per person. Fra 2021 vil regeringen have den nye aftrapning til at ramme fra den første rentekrone. Og det vil især ramme førstegangskøbere, der typisk er nødt til at tage større lån, end ældre boligejere sidder tilbage med.

Danish Kroner

Det påpeger cheføkonom i BRF Kredit Mikkel Høegh.

»Regeringens forslag til finansiering af 2025-planen indeholder en reduktion af rentefradraget således, at man ikke længere får et større rentefradrag for de første 50.000 kr. for enlige og 100.000 kr. for ægtepar. Det betyder, at rentefradraget falder fra de nuværende 33,6 pct. til 28,6 for langt de fleste boligejere,« skriver Mikkel Høegh i en beregning af konsekvensen af forslaget.

Et typisk hus koster lige nu godt to millioner kroner, og hvis en førstegangskøber belåner 80 procent med realkreditlån og 15 procent med banklån, så vil det udløse renteudgifter for 51.500 kroner med et fastforrentet realkreditlån.

Billede

Med de nuværende skatteregler koster det boligejerne 34.196 kroner efter skat, mens det efter de nye regler vil blive 2.575 kroner dyrere om året. I hovedstadsområdet koster et hus typisk mere end dobbelt så meget, og med tilsvarende større lån, vil regningen for de ændrede fradragsregler stige tilsvarende.

Mikkel Høegh påpeger dog, at der også er lagt op til en lettelse i indkomstskatten, og samlet set kan mange boligejere komme ud af ændringerne med et større rådighedsbeløb.

»Det afhænger dog meget af, hvad der kommer til at ske med den øvrige boligskat. Det er hensigten, at vurderingerne af ejendomsværdierne skal tættere på de faktiske handelspriser, hvilket alt andet lige vil gøre det dyrere for langt de fleste boligejere at eje en bolig,« påpeger Mikkel Høegh.

Chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann i Nordea Kredit, vurderer, at stigningerne i ydelserne på at eje en bolig vil kunne mærkes - men også klares af de fleste boligejere.

»For et fastforrentet toprocents lån på 2 millioner kroner betyder det beskårne rentefradrag, at boligejerne skal finde ca 2.700 kroner mere hvert år. Er der tale om et realkreditlån på 3 millioner kroner, er ekstraregningen på 4.050 kroner om året, når det nye rentefradrag er fuldt indfaset. Det vil være en regning, der er synlig - men ikke problematisk i langt de fleste husholdninger. Samtidigt er det værd at huske på, at regeringen lægger op til en gradvis indfasning og at der er nogle år til, at det nye rentefradrag træder i kraft,« konkluderer hun.

Regeringen har ikke løftet sløret for sine planer med boligskatterne i forbindelse med 2025-planen. Der fremgår kun, at der budgetteres med 24 milliarder kroner til blandt andet at kompensere de boligejere, der på grund af de fejlagtige ejendomsvurderinger har betalt for meget i skat.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen